Vaststelling bestemmingsplan ‘Abbenbroek’

Burgemeester en wethouders van Bernisse maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in haar vergadering van 20 september 2011 het bestemmingsplan NL.IMRO.0568.BNSABBDRP012009-0900 met betrekking tot de actualisering van het bestemmingsplan ‘Abbenbroek Dorp’ uit 1992 gewijzigd heeft vastgesteld.

Het bestemmingsplan ‘Abbenbroek’ heeft betrekking op de kern van Abbenbroek. De ontwikkellocaties, zoals Van Hamburg terrein en De Tuinen van Abbenbroek, maken geen onderdeel uit van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is conserverend van aard en is gericht op het vastleggen van de bestaande situatie. Voor het bestemmingsplan is geen exploitatieplan vastgesteld omdat het bestemmingsplan geen planologische ontwikkelingen mogelijk maakt.

Het ontwerpbestemmingsplan hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden die zijn doorgevoerd in het voorliggende vastgestelde bestemmingsplan. Het betreft een wijziging naar aanleiding van (één van) de ingediende zienswijzen en de ambtshalve wijzigingen.

Zienswijze:

De plankaart, de regels en de toelichting zijn voor wat betreft de lpg gewijzigd. De bestemming is, conform één van de zienswijzen, gewijzigd in ‘Bedrijf - Verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg’ waarbij verkoop van lpg niet meer mogelijk is.

Ambtshalve:

  • 1. Overkappingen worden meegeteld bij de maximale oppervlakte aan bebouwing op (bouw)percelen. Hierdoor mag er per (bouw)perceel niet meer dan 60m2 aan ‘aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen’ worden gebouwd, met dien verstande dat de gronden gelegen buiten het bouwvlak voor maximum van 50% mogen worden bebouwd. Dit is conform het vastgestelde beleid: ‘Beleidsregels Planologische Afwijkingsmogelijkheden Gemeente Bernisse’.

  • 2. In artikelen 8.2.3 sub b (Detailhandel), 10.2.3 sub b (Horeca), 11.2.3 sub b (Kantoor), 12.2.3 sub b (Maatschappelijk), 13.2.3 sub b (Sport) is een bepaling toegevoegd dat overkappingen ten minste 3 meter achter de voorgevellijn van het hoofdgebouw mogen worden gebouwd.

  • 3. De bouwregels van artikel 3 (Agrarisch) zijn gewijzigd. Binnen deze bestemming mogen er enkel bouwwerken, geen gebouwen en overkappingen zijnde worden opgericht. Immers, in het bestemmingsplan zijn geen bouwvlakken opgenomen.

  • 4. Artikel 7.1 (Centrum, Bestemmingsomschrijving) is gewijzigd waardoor er binnen de centrumbestemming ‘lichte horeca’ (categorie 1) is toegestaan. De reden hiervoor is dat op de Ring in Abbenbroek momenteel een ‘theewinkel’ aanwezig is. Bovendien is het centrumgebied de beste locatie voor een dergelijke vorm van (lichte) horeca.

  • 5. De regels aangaande het bouwen van overkappingen binnen de bestemmingen Centrum (artikel 7) en Wonen (artikel 17) zijn verplaatst naar ‘Aan- en uitbouwen en bijgebouwen’. De artikelen 7.2.3 (Centrum) en 17.2.2 (Wonen) luiden nu: ‘Aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen’. In artikelen 7.2.4 en 17.2.3 zijn overkappingen expliciet uitgesloten.

  • 6. De bouwregels van artikel 15 (artikel 15.2.1) zijn aangepast waardoor de bouw van gebouwen (garageboxen) op de gronden bestemd voor ‘Verkeer, met een aanduiding: garage’ mogelijk wordt gemaakt.

  • 7. In artikel 17.5 (Wonen, Afwijken van de gebruiksregels) sub e onder 5 is gewijzigd in: ‘geen omgevingsvergunning wordt verleend voor het uitoefenen van bedrijvigheid die vergunningplichtig is op grond van de Wabo’. Het begrip ‘kleinschalig bedrijfsmatig gebruik van een woning’ is overeenkomstig gewijzigd.

  • 8. Artikel 24.1 (Algemene gebruiksregels, Strijdig gebruik) sub c: ‘het gebruik voor het opslaan van goederen voor bedrijfsdoeleinden, behoudens voor zover zulks noodzakelijk is in verband met het op de bestemming gerichte gebruik van de gronden’ wordt in de bij het bestemmingsplan behorende Toelichting nader omschreven.

  • 9. Aan artikel 24.1 (Algemene gebruiksregels, Strijdig gebruik) sub c, d en e zijn de (onderstreepte) woorden ‘het gebruik van gronden’ toegevoegd.

  • 10. Sub f van artikel 24.1 (Algemene gebruiksregels, Strijdig gebruik) is komen te vervallen. De reden daarvoor is dat het al dan niet parkeren in de voortuinen in de APV is geregeld.

  • 11. Artikelen 26.2 (Algemene afwijkingsregels, Afwijken extra zelfstandige woonruimte in woningen) en 26.3 (Algemene afwijkingsregels, Afwijken bijgebouwen als zelfstandige woonruimte) zijn komen te vervallen. De reden daarvoor is dat er besloten is dat het al dan niet mogelijk maken van mantelzorg binnen de bestemming ‘Wonen’, via een buitenplanse afwijkingsprocedure wordt geregeld.

  • 12. Uit het artikel 27.1 (Algemene wijzigingsregels, Overschrijding bestemmingsgrenzen) is sub d komen te vervallen. Immers, de verkeersveiligheid wordt in sub f gewaarborgd.

  • 13. Het perceel aan de Gemeenlandsedijk Zuid 14a (kadastraal bekend als Gemeente Bernisse, sectie D nummer 624) heeft een maatbestemming ‘Bedrijf - Opslag’ gekregen. In 1995 is een vrijstelling van het bestemmingsplan verleend (ex artikel 19, lid 1 WRO) voor het oprichten van een bedrijfsloods. Toentertijd werden er meubelen opgeslagen. Momenteel vindt er opslag plaats van (mechanische) ventilatoren. De bestemming wordt aangepast zodat deze conform de verleende vrijstelling en conform het huidige gebruik is.

  • 14. De bestemming van de gronden achter het woonperceel aan de Gemeenlandsedijk Noord 11 is gewijzigd van ‘Verkeer’ naar ‘Tuin’. Dit is conform het huidig gebruik.

  • 15. Artikelen: 3.2.3 sub c, 4.2.3 sub b, 5.2.3 sub c, 6.2.3 sub b, 7.2.4 sub c, 8.2.3 sub c, 10.2.3 sub c, 11.2.3 sub c, 12.2.3 sub c, 13.2.3 sub c zijn gewijzigd waarbij de volgende (onderstreepte) zin is toegevoegd: ‘ De bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag niet meer bedragen dan 2m, met dien verstande dat de bouwhoogte voor erf en terreinafscheidingen vóór de voorgevellijn niet meer mag bedragen dan 1 m.’

Het vastgestelde bestemmingsplan en de daarbij behorende stukken zijn in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl en www.gemeentebernisse.nl. Tevens liggen de stukken vanaf 10 november 2011 gedurende zes weken tijdens kantooruren ter inzage in het gemeentehuis, Gemeenlandsedijk Noord 26 te Abbenbroek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. mr. A. Kras (telefoonnummer 0181-667201).

Beroep

Tijdens de hiervoor genoemde termijn kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Bernisse;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen dat redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet tijdig hun zienswijzen op het ontwerpplan naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijziging die de gemeenteraad bij vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na afloop van genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking.

Degenen die beroep hebben ingesteld, kunnen tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als binnen de hiervoor genoemde beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven