Bestemmingsplan ‘Buitengebied Grootegast’

Gevolgen van de uitspraak van de Raad van State d.d. 19 oktober 2011 over de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Groningen

De gemeenteraad heeft op 1 juni 2010 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Grootegast’ (plancode NL.IMRO.0015.BPBG09BEHE1-VA01) gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan ‘Buitengebied Grootegast’ heeft betrekking op het buiten de bebouwde kommen, de bedrijfsterreinen en het (recreatie)gebied Strandheem, gelegen grondgebied van de gemeente Grootegast. Gedeputeerde Staten van Groningen hebben bij besluit van 13 juli 2010 (pro forma d.d. 6 juli 2010) aangegeven een aantal planonderdelen in strijd te achten met het provinciale ruimtelijk beleid en hebben aan de gemeenteraad een reactieve aanwijzing gegeven waardoor deze onderdelen van de regels geen deel blijven uitmaken van het vastgestelde bestemmingsplan. Tegen de reactieve aanwijzing is door de gemeenteraad en enkele andere belanghebbenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep ingediend.

Uitspraak op beroepschrift

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 19 oktober 2011 (nr. 201007784/1/R1) uitspraak gedaan inzake de beroepschriften tegen de reactieve aanwijzing. Deze uitspraak leidt er toe dat de volgende onderdelen alsnog deel uitmaken van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Grootegast’ zoals dat op 1 juni 2010 is vastgesteld:

  • 1. artikel 3, lid 3.4.1, van de planregels (Het betreft hier de ontheffingsmogelijkheid voor het college van B&W om onder specifieke randvoorwaarden buiten het bestemmingsvlak middels ontheffing kuilvoerplaten en/ of sleufsilo's toe te staan.)

  • 2. de artikelen 11 (Bedrijf), lid 11.4.1, onder b1, 12 (Bedrijf-Garage), lid 12.4.1, onder a1, 15 (Bedrijf-Opslag), lid 15.4.1, onder b1, 17 (Detailhandel), lid 17.4.1, onder a1 en 18 (Horeca), lid 18.4.1, onder a1, van de planregels alle voor zover voor singelgebied is bepaald ‘niet meer mag bedragen dan 50% van het bebouwde bedrijfsoppervlak, indien het perceel is gelegen tussen besloten houtwallen en...’ (Het betreft een ontheffingsmogelijkheid voor het college van B&W om onder specifieke randvoorwaarden eenmalig uitbreidingen van niet-agrarische bedrijvigheid binnen het bestemmingsvlak toe te staan)

Stukken inzien en beschikbaarstelling

De uitspraak van de Raad van State en het bestemmingsplan ‘Buitengebied Grootegast’ liggen met ingang van 9 november 2011 tot en met 20 december 2011 voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis en zijn tevens digitaal te raadplegen en beschikbaar gesteld via onze website www.grootegast.nl in de bekendmaking (Wonen en Welzijn > Actueel → bekendmakingen → bestemmingsplannen...). De interactieve verbeelding van het bestemmingsplan kunt u raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0015.BPBG09BEHE1-VA01.

Beroepsmogelijkheid tegen voornoemde onderdelen

Volgens de Wet ruimtelijke ordening kan iedere belanghebbende gedurende de termijn van terinzageligging (9 november 2011 tot en met 20 december 2011) beroep instellen tegen voornoemde onderdelen die met de uitspraak van de Raad van State alsnog in werking zijn getreden.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het beroepschrift bevat in ieder geval uw naam, adres, de dagtekening, een omschrijving van het (onderdeel van het) besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het beroepschrift ontvangt u nader bericht van de griffie van de Afdeling Bestuursrechtspraak over de verdere procedure. Het instellen van beroep schorst de werking van de betreffende plandelen niet. De betreffende bepalingen uit de planregels treden in werking daags na het aflopen van de beroepstermijn.

Voorlopige voorziening

Om de werking van deze bepalingen te schorsen, kan een belanghebbende tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet u het spoedeisende belang aangeven. Ook als u een verzoek om een voorlopige voorziening indient, moet u griffierecht betalen.

Naar boven