Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 28 oktober 2011, nr. WJZ/11151311, houdende regels inzake de algemene overdrachtsvergunning NL006 voor reparatie, onderhoud en revisie (Regeling algemene overdrachtsvergunning NL006)

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op richtlijn 2009/43 van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende de vereenvoudiging van de voorwaarden voor de overdracht van defensiegerelateerde producten binnen de Gemeenschap (PbEU L 146) en de artikelen 20, eerste lid, 25, tweede lid, en 26, tweede lid, van het Besluit strategische goederen;

Besluit:

§ 1. Begripsbepalingen

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

besluit:

het Besluit strategische goederen;

EORI-nummer:

het nummer, bedoeld in artikel 1, onderdeel 16, van de toepassingsverordening Communautair douanewetboek;

gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen:

de Gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen, door de Raad aangenomen op 21 februari 2011 (Pb EU 2011 C86);

inspecteur:

de Algemeen Directeur Belastingdienst/Douane;

reparatie, onderhoud en revisie:

het verhelpen van herstelbare gebreken, het in goede staat houden of weer in goede en bruikbare staat brengen van militaire goederen, met inbegrip van incidentele verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke product, tenzij dit resulteert in een verbetering in de functionele capaciteit van de militaire goederen of militaire goederen nieuwe of additionele functies krijgen.

§ 2. Algemene overdrachtsvergunning

Artikel 2

  • 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verleent een algemene overdrachtsvergunning voor de in artikel 3 genoemde categorieën van militaire goederen indien aan de in artikel 4 en 5 genoemde voorwaarden is voldaan.

  • 2. Aan de algemene overdrachtsvergunning zijn de in artikelen 6 genoemde voorschriften verbonden.

Artikel 3

De algemene overdrachtsvergunning geldt voor de volgende categorieën militaire goederen, waarbij de nummers verwijzen naar de nummers, opgenomen in de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen:

  • a. ML4, onderdeel b, met uitzondering van uitrusting ten behoeve van complete draagbare luchtafweersystemen en raketten voor draagbare luchtafweersystemen;

  • b. ML5;

  • c. ML6, met uitzondering van complete voertuigen;

  • d. ML7, onderdelen d, f, g, h en i;

  • e. ML9, met uitzondering van complete vaartuigen;

  • f. ML10, met uitzondering van complete vliegtuigen of onbemande luchtvaartuigen;

  • g. ML11;

  • h. ML13 tot en met 18;

  • i. ML20;

  • j. ML 21, voor zover het gaat om programmatuur voor de categorieën militaire goederen, genoemd in de onderdelen a tot en met i;

  • k. ML 22, voor zover het gaat om technologie voor de categorieën militaire goederen, genoemd in de onderdelen a tot en met i.

§ 3. Voorwaarden

Artikel 4

De algemene overdrachtsvergunning is verleend onder de voorwaarde dat de overdracht geschiedt in verband met reparatie, onderhoud en revisie.

Artikel 5

De algemene overdrachtsvergunning is verleend onder de voorwaarde dat de beschikkingsbevoegde naar aanleiding van een verzoek tot registratie als bedoeld in artikel 26 van het besluit, een geldig registratienummer heeft.

§ 4. Voorschriften

Artikel 6

Aan het gebruik van de algemene overdrachtsvergunning zijn de volgende voorschriften verbonden:

  • a. bij elke levering wordt op de documenten die de zending begeleiden duidelijk zichtbaar een omschrijving vermeld van de over te dragen goederen, met inbegrip van het postnummer waarmee de desbetreffende goederen zijn aangeduid in de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen;

  • b. bij elke levering wordt op de documenten die de zending begeleiden duidelijk zichtbaar vermeld:

    • 1°. het registratienummer en, indien de beschikkingsbevoegde hierover beschikt, het EORI-nummer;

    • 2°. de lidstaat van bestemming;

    • 3°. NL006;

  • c. de beschikkingsbevoegde draagt er zorg voor dat indien overdracht plaatsvindt na reparatie, onderhoud of revisie, de over te dragen goederen terug gaan naar de lidstaat waaruit de goederen afkomstig zijn;

  • d. de beschikkingsbevoegde draagt er zorg voor dat onderdeel c blijkt uit zijn administratie.

§ 5. Verzoek tot registratie en melding

Artikel 7

  • 1. Een beschikkingsbevoegde dient een verzoek tot registratie en een melding als bedoeld in artikel 26 van het besluit ten minste twee weken voor het eerste gebruik van de algemene overdrachtsvergunning schriftelijk in bij de inspecteur.

  • 2. Het verzoek tot registratie bevat in ieder geval de naam- en adresgegevens van de beschikkingsbevoegde en, indien de beschikkingsbevoegde hierover beschikt, het EORI-nummer.

  • 3. De melding bevat in ieder geval de voorgenomen datum van het eerste gebruik van de algemene overdrachtsvergunning.

§ 6. Rapportage

Artikel 8

De beschikkingsbevoegde rapporteert aan de inspecteur binnen twee maanden na afloop van elk half kalenderjaar over het gebruik van de algemene overdrachtsvergunning, door middel van een overzicht waarin de volgende informatie staat:

  • a. de omschrijving van de militaire goederen, met inbegrip van het postnummer waarmee de desbetreffende goederen zijn aangeduid in de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen;

  • b. de hoeveelheid militaire goederen;

  • c. de datum van de levering;

  • d. naam en adres van de ontvanger van de militaire goederen.

§ 7. Slotbepalingen

Artikel 9

Deze regeling treedt in werking met ingang van 30 juni 2012.

Artikel 10

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling algemene overdrachtsvergunning NL006.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 28 oktober 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Inleiding

Deze regeling stelt een algemene overdrachtsvergunning zoals bedoeld in artikel 20 van het Besluit strategische goederen (verder: Bsg) vast. De algemene overdrachtsvergunning kan onder de in deze regeling opgenomen voorwaarden en voorschriften worden gebruikt voor overdrachten in verband met reparatie, onderhoud en revisie.

2. Administratieve lasten en vaste verandermomenten

Deze regeling is een uitwerking van het Besluit strategische goederen. De aan de registratie en melding voorafgaand aan het eerste gebruik verbonden administratieve lasten zijn per bedrijf ongeveer € 7. Naar schatting zullen 100 registraties voor deze of één van de drie andere regelingen met algemene overdrachtsvergunningen worden gedaan. Dit brengt het totaal op € 700. Deze registratie en melding voor de verschillende regelingen kan gelijktijdig op het zelfde formulier worden gedaan. Uitgaande van een evenredige verdeling van de registraties kan ongeveer € 175 van de registratie- en meldkosten worden toegerekend aan de huidige regeling. Er zijn geen effecten op de nalevingskosten doordat in de regeling vergelijkbare voorwaarden en voorschriften als in individuele of globale overdrachtsvergunningen zijn opgenomen.

De inwerkingtredingsbepaling wijkt af van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Dit is gerechtvaardigd, nu het gaat om implementatie van Europese regelgeving (uitzonderingsgrond 4). De inwerkingtreding van de bepalingen inzake het gebruik van uitvoer- en overdrachtsvergunningen vindt plaats conform de in de richtlijn vastgestelde inwerkingtredingsdatum, te weten per 30 juni 2012.

II. Artikelen

Artikel 1

Wat onder reparatie, onderhoud of revisie wordt verstaan, wordt gedefinieerd in dit artikel. Van belang is dat militaire goederen in essentie dezelfde functies houden. Als er sprake is van een incidentele verbetering, kan een militair goed wel onder deze algemene uitvoeringsvergunning worden overgedragen. Echter, als er sprake is van een verbetering in de functionele capaciteit van een militair goed of als een militair goed een nieuwe of additionele functie krijgt, zal geen gebruik kunnen worden gemaakt van deze algemene vergunning.

Artikel 3

In dit artikel worden de goederen en technologie zoals opgenomen in de EU Gemeenschappelijke militaire lijst genoemd die binnen de reikwijdte van deze algemene overdrachtsvergunning vallen. Voor de overdracht van militaire goederen en technologie die niet genoemd wordt in dit artikel dient een individuele of globale overdrachtsvergunning te worden aangevraagd.

Artikel 4

De algemene overdrachtsvergunning kan gebruikt worden voor overdrachten in verband met reparatie, onderhoud en revisie van militaire goederen. Het betreft hier zowel de situatie dat militaire goederen naar Nederland komen om bijvoorbeeld in Nederland gerepareerd te worden als de situatie dat militaire goederen Nederland weer verlaten nadat zij hier bijvoorbeeld onderhouden zijn.

Artikel 5

Voorwaarde voor het gebruik van de algemene vergunning is dat de beschikkingsbevoegde een registratienummer heeft. Dit registratienummer wordt door de inspecteur afgegeven naar aanleiding van een registratieverzoek als bedoeld in artikel 7 van deze regeling.

Artikel 6

In dit artikel worden de voorschriften genoemd die zijn verbonden aan het gebruik van de algemene overdrachtsvergunning. Op de documenten die de zending begeleiden dient duidelijk zichtbaar vermeld te worden dat het militaire goederen betreft die voorkomen op de Gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen. Daarnaast dient ten behoeve van de handhaving op de documenten die een zending vergezellen duidelijk zichtbaar het onder b genoemde kenmerk genoemd te worden. Uit dit kenmerk blijkt dat gebruik wordt gemaakt van deze algemene overdrachtsvergunning, wie er gebruik van maakt en de lidstaat van bestemming.

Bij reparatie, onderhoud en revisie zal het uit de aard van deze activiteiten gaan om militaire goederen die voor een beperkte tijd worden overgedragen. Voorschrift bij de algemene overdrachtvergunning is dat deze goederen na reparatie, onderhoud of revisie weer teruggaan naar de lidstaat waar deze goederen vandaan zijn gekomen.

Naast de genoemde voorwaarden en voorschriften dient vanzelfsprekend andere relevante regelgeving in acht te worden genomen. Ook (departementale) vertrouwelijkheid van de goederen kan de overdracht van de goederen in de weg staan. De inspecteur ziet niet toe op de naleving van deze bepalingen. In het geval van overtreding van de voorwaarden of voorschriften van de algemene overdrachtsvergunning is de Wet op de economische delicten (Wed) van toepassing. Indien niet wordt voldaan aan de voorwaarden worden de militaire goederen geacht te zijn uitgevoerd zonder overdrachtsvergunning.

Artikel 7

In dit artikel worden nadere regels gesteld over het verzoek tot registratie en de melding vooraf aan het eerste gebruik van een algemene overdrachtsvergunning. Een verzoek tot registratie wordt bij de inspecteur ingediend. De vereiste formulieren zijn beschikbaar bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer. Wanneer voldaan is aan de voorwaarden genoemd in het tweede lid, zal de inspecteur een registratienummer verstrekken. Dit zal veelal automatisch gebeuren aangezien de registratievoorwaarden van administratieve aard zijn. De registratiegegevens worden verzameld in een register waardoor in kaart wordt gebracht welke beschikkingsbevoegden gebruik kunnen maken van de algemene uitvoer- of overdrachtsvergunningen. Deze informatie wordt gedeeld met de Belastingdienst/Douane/team POSS die onder meer toezicht houdt op de naleving van de exportcontroleregelgeving voor militaire goederen.

Artikel 8

In dit artikel worden nadere regels gesteld met betrekking tot de rapportageverplichting als bedoeld in artikel 25 van het Bsg. De rapportage moet de gegevens genoemd in het tweede lid bevatten. Dit betreft enkele details over het gebruik van de algemene overdrachtsvergunning. Hierbij dient onder meer de ontvanger genoemd te worden en daarnaast, indien bekend en afwijkend van de ontvanger, ook de in een lidstaat gevestigde eindgebruiker. Indien bekend is dat de eindgebruiker zich buiten de Europese Unie bevindt, mag deze algemene overdrachtsvergunning niet gebruikt worden, maar dient een uitvoervergunning te worden aangevraagd. De termijn waarover gerapporteerd dient te worden is vastgesteld op zes maanden. Dit houdt verband met de controle op het gebruik van de algemene overdrachtsvergunning en de rapportage van gegevens over militaire overdrachten die in verband met de transparantie worden gepubliceerd. Rapportage dient binnen twee maanden na afloop van een half jaar plaats te vinden bij de inspecteur.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven