Structuurvisie FlorijnAs Crisis- en herstelwet

Terinzagelegging vastgestelde (gewijzigde) Structuurvisie FlorijnAs en plan-Milieueffectrapport FlorijnAs

Inleiding

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 27 oktober 2011, overeenkomstig artikel 2.19 van de Crisis en herstelwet juncto artikel 2.1, eerste lid van de Wet ruimtelijke ordening en art 7.30 en verder van de Wet milieubeheer, de volgende ruimtelijke plannen heeft vastgesteld:

  • de Structuurvisie FlorijnAs en bijbehorende stukken;

  • het planMilieueffectrapport (plan-MER) FlorijnAs met bijbehorende stukken.

Voornoemde documenten liggen met ingang van 4 november permanent ter inzage.

Crisis en Herstelwet

De FlorijnAs is aangemerkt als een lokaal project met nationale betekenis op grond van de Crisis en Herstelwet (Chw). In deze wet is een afdeling 7 van hoofdstuk 2 toegevoegd die voorziet in een versnelde uitvoering van lokale projecten met nationale betekenis.

Inhoud en plangebied FlorijnAs

Samenhang projecten

De FlorijnAs voorziet in een breed programma en omvat uiteenlopende ruimtelijke interventies: herontwikkeling, transformatie, revitalisering, intensivering van het ruimtegebruik, infrastructurele ingrepen, een nieuw bedrijventerrein en landschapsontwikkeling.

In de FlorijnAs zijn zes deelprojecten te onderscheiden die elk een eigen karakter kennen met specifieke (her)ontwikkelkansen. Deze zes ontwikkelingsgebieden moeten in samenhang beschouwd worden als onderdeel van een groter geheel, de FlorijnAs. Juist de optelsom en samenhang maakt de FlorijnAs tot een bijzondere, grote en complexe opgave met een impact die duidelijk uitstijgt boven het lokale niveau.

Zes deelprojecten

Het plangebied omvat de volgende deelprojecten:

  • 1. Assen-Zuid

  • 2. Havenkwartier

  • 3. Revitalisering Stadsbedrijvenpark

  • 4. Assen aan de Aa

  • 5. Stationsgebied en Stadsboulevard

  • 6. Tweede fase Blauwe As

In artikel 2.21 van de Crisis en herstelwet is bepaald dat, ten aanzien van de te nemen besluiten die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van het project FloijnAs, toepassing wordt gegeven aan de gemeentelijke coördinatieregeling, als bedoeld in paragraaf 3.6.1 van de Wro. Dit betekent dat bij de uitwerking van de Structuurvisie in de vorm van plannen en besluiten, deze coördinatieregeling van toepassing is. In de bekendmaking van de op te stellen plannen en besluiten wordt dat nadrukkelijk aangegeven.

Inhoud ontwerp planMilieueffectrapport (planMER)

In de structuurvisie zijn kaderstellende uitspraken gedaan over MER(beoordelingsplichtige) activiteiten. Een planMER levert de informatie die nodig is om het milieubelang volwaardig mee te wegen bij besluiten over plannen en projecten met aanzienlijke milieugevolgen. De rapportage vermeldt de milieugevolgen van een plan of project en de mogelijke (milieuvriendelijkere) alternatieven.

Zienswijzennota

Het ontwerp van de Structuurvisie en het planMER en bijbehorende stukken hebben met ingang van 1 juli 2011 gedurende zes weken ter inzage gelegen. De ingebrachte zienswijzen, overlegreacties van betrokken bestuursorganen en zienswijzen van overlegpartners zijn samengevat en beoordeeld in de Nota Zienswijzen. Verder is in de Nota Wijzigingen aangegeven welke zienswijzen hebben geleid tot welke aanpassingen in de Structuurvisie en planMER.

Waar kunt u de gewijzigde plannen inzien?

De Structuurvisie FlorijnAs, het planMER en bijbehorende stukken kunnen vanaf 4 november permanent worden ingezien bij de Balie Vergunningen en Handhaving in het stadhuis, Noordersingel 33. Dit kan op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur zonder afspraak en van 13.00 tot 17.00 uur op afspraak, donderdags van 13.00 tot 19.00 uur op afspraak.

Ook kunt u de plannen raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.assen.nl

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mr. E.G.E. Kuiper, telefoon 14 0592.

Naar boven