Kennisgeving Definitieve Beschikking URENCO Nederland BV. Uitbreiding uraniumverrijkingscapaciteit

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt bekend dat hij URENCO Nederland BV (verder: URENCO) vergunning heeft verleend op grond van de Kernenergiewet voor uitbreiding van de uraniumverrijkingscapaciteit naar 6.200 tSW/jaar.

URENCO, Drienemansweg 1 te Almelo, heeft verrijkingsinstallaties voor de productie van licht verrijkt uranium.

Dit uranium dient als brandstof voor kerncentrales over de gehele wereld. Daarnaast verrijkt URENCO op kleinere schaal stabiele isotopen. Voor haar verrijkingsactiviteiten maakt URENCO gebruik van ultracentrifuges.

URENCO beschikt voor haar activiteiten over een Kernenergie-wetvergunning. De thans vergunde verrijkingscapaciteit bedraagt 4.950 tSW/jaar. URENCO wil de totaal in bedrijf zijnde verrijkingscapaciteit nu uitbreiden naar 6.200 tSW/jaar.

Deze uitbreiding is volgens URENCO nodig in verband met de toegenomen wereldvraag naar verrijkt uranium, het groeiende marktaandeel van URENCO daarin en ter compensatie van bestaande productiecapaciteit als die aan het einde van haar levensduur is gekomen.

Voor deze activiteit is een wijziging van de vergunning op grond van artikel 15, onder a en b van de Kernenergiewet (Kew) nodig. Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door URENCO ook een milieueffect-rapport (MER) opgesteld.

Op grond van de Kew is de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 22 december 2010 is in verband met het voornemen tot uitbreiding van de verrijkingscapaciteit een vergunningaanvraag, inclusief MER, op grond van de Kernenergiewet ontvangen.

Voor de behandeling van het MER is de procedure doorlopen conform § 7.6 (oud) van de Wet milieubeheer (Wm).

Op 16 februari 2011 is openbaar kennisgegeven van de vergunningaanvraag en het MER. Van 17 februari 2011 tot en met 3  maart 2011 hebben de aanvraag en het MER ter inzage gelegen en konden zienswijzen met betrekking tot het MER worden ingebracht. Doordat de kennisgeving op 16 februari 2011 per abuis niet geplaatst is in de Gronau-editie van de Westfälische Nachrichten, is deze omissie rechtgezet door op 18 maart 2011 alsnog een kennisgeving in de Gronau-editie te plaatsen. Hierbij werd de oorspronkelijke inspraaktermijn verlengd tot en met 29 april 2011.

In de periode tot en met 29 april 2011 zijn 29 schriftelijke reacties ontvangen. Op 24 mei 2011 heeft de Commissie voor de milieueffectrapportage haar advies over het MER uitgebracht. Op 25 mei 2011 is van URENCO nog een aanpassing op de vergunningaanvraag ontvangen, waarbij de eerder aangevraagde uitbreiding van het kantoorgebouw UOB is ingetrokken. Tegelijkertijd heeft URENCO de oorspronkelijke aanvraag verder aangevuld door de rechtvaardiging van de uitbreiding in het licht van de gebeurtenissen in Japan nader te motiveren.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen, conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Naar aanleiding van de aanvraag is op 27 juni 2011 een ontwerpbeschikking afgegeven waarbij met de gevraagde wijzigingen is ingestemd. Vanaf 30 juni 2011 tot en met 10 augustus 2011 is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpbeschikking naar voren te brengen. In deze periode zijn 20 zienswijzen over de ontwerpbeschikking ontvangen.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve beschikking en van de mogelijkheid tot beroep.

Definitieve beschikking

Het bevoegd gezag heeft bij besluit van 28 oktober 2011 de definitieve beschikking verleend. Het besluit is bij brief d.d. 28 oktober 2011 aan URENCO bekendgemaakt. De naar aanleiding van de ontwerpbeschikking ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot een inhoudelijke aanpassing van de definitieve beschikking ten opzichte van de ontwerpbeschikking.

De beschikking heeft in het bijzonder betrekking op de volgende wijzigingen:

  • 1. Vergroting van de verrijkingscapaciteit van 4.950 tSW/jaar naar 6.200 tSW/jaar.

  • 2. Evenredige vergroting van de maximaal aanwezige hoeveelheid UF6 (feed, product en tails).

  • 3. Uitbreiding van de verrijkingsfabriek SP5 met de hallen 8 en 9.

  • 4. Een additioneel gebouw voor laden en lossen van containers en tussenopslag van feed- en tailscontainers (CRD-D).

  • 5. Enkele wijzigingen in de infrastructuur en ondersteunende processen.

  • 6. Sloop van het gebouw CRD.

Inzage definitieve beschikking

De beschikking en de overige relevante stukken liggen vanaf 3 november 2011 tot en met 15 december 2011 op werkdagen ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Informatiecentrum ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag. Het Informatiecentrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur, telefoon 070-379 89 80. Bij toegang tot het ministerie is identificatie verplicht.

  • Provincie Overijssel (receptie), Luttenbergstraat 2 te Zwolle. Op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

  • Stadhuis Almelo, Stadhuisplein 1 te Almelo. Op werkdagen zonder afspraak geopend van 9.00 uur tot 12.00 uur en met afspraak op maandag, woensdag en vrijdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en op dinsdag en donderdag van 13.00 uur tot 19.00 uur.

In Duitsland:

  • Fachdienst 463, Bauordnung und Baurechtsangelegenheiten, Rathaus der Stadt Gronau, Konrad Adenauer-Straße 1, 48599 Gronau. Van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 12.30 uur.

  • Landkreis Grafschaft Bentheim, van Delden-Straße 1–7, 48522 Nordhorn. Van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 14.30 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur.

De beschikking en de overige relevante stukken zijn ook te raadplegen via de website:

www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet.

Beroep

Belanghebbenden kunnen tot en met 15 december 2011 beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State instellen.

Als belanghebbende kan worden aangemerkt diegene die rechtstreeks door het besluit in zijn of haar belangen wordt geraakt en eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

De beschikking treedt na afloop van de beroepstermijn in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gemotiveerd en voorzien zijn van een naam, datum en het adres van de indiener.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om en voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070-426 44 26.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de stukken kunt u contact opnemen met het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’ per e-mail: Postbus.AanvraagUrenco@mineleni.nl onder vermelding van ‘Beschikking URENCO’.

Naar boven