Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 26 oktober 2011, nr. DWJZ-3087639, houdende wijziging van de Volmachtregeling VWS

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

ARTIKEL I

Aan het slot van artikel 11, eerste lid, onder b, van de Volmachtregeling VWS wordt toegevoegd:

, tenzij de minister hier van tevoren bijzondere volmacht voor verleent.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 oktober 2011.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Het onderhavige besluit wijzigt de Volmachtregeling VWS.

Volgens artikel 11, eerste lid, onder b, van de Volmachtregeling VWS is de bevoegdheid tot het oprichten van een privaatrechtelijke rechtspersoon voorbehouden aan de minister en kan een zodanige oprichting niet namens de minister plaatsvinden. In de praktijk blijkt het niet altijd wenselijk of noodzakelijk voor de minister om in persoon aanwezig te zijn bij het oprichten van een privaatrechtelijke rechtspersoon.

Artikel 11, eerste lid, onder b, van de Volmachtregeling VWS wordt nu zo gewijzigd dat per 1 oktober 2011 namens de minister privaatrechtelijke rechtspersonen kunnen worden opgericht. De minister dient van tevoren uitdrukkelijk hiermee te hebben ingestemd. Die instemming kan blijken uit een uitdrukkelijke bijzondere volmacht. Artikel 32, vierde lid, van de Comptabiliteitswet opent hiertoe de mogelijkheid.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven