Gewijzigde vaststelling ‘Buitengebied, wijzigingsplan gronden Varsen’

Het college maakt bekend dat het plan Buitengebied, wijzigingsplan gronden Varsen gewijzigd is vastgesteld. Het plan geeft het planologisch-juridisch kader weer voor de omzetting van agrarische gronden naar een natuurbestemming. Het betreft gronden in de omgeving van de wegen Larinkmars, De Ziel en de Arendshorsterweg in Varsen. Doel is de realisering van Ecologische Hoofdstructuur door Dienst Landelijk Gebied binnen het plangebied van de Gebiedsuitwerking Varsen.

Inhoud wijzigingsplan

De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor de realisatie van de nieuwe natuur in het kader van de ecologische hoofdstructuur (EHS). In het geldende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ van de gemeente Ommen is de mogelijkheid opgenomen voor burgemeester en wethouders om de perceelsbestemming ‘Agrarische doeleinden’ om te zetten in de perceelsbestemming ‘Natuurdoeleinden’ om daarmee grootschalige natuurontwikkeling mogelijk te maken. Middels een wijzigingsplan maken burgemeester en wethouders van de gemeente Ommen nu de ontwikkeling van natuur binnen de Gebiedsuitwerking Varsen mogelijk. Het wijzigingsplan bestaat uit een toelichting, de regels en een verbeelding. In de toelichting zijn de aan het plan ten grondslag liggende gedachten, uitkomsten van onderzoeken en een beschrijving van de planopzet vermeld. In de regels staan de gebruiksbepalingen en voorschriften. Op de verbeelding zijn de bestemmingen in het plangebied weergegeven.

Procedure

Vanaf donderdag 17 maart t/m woensdag 27 april 2011 heeft het ontwerp-wijzigingsplan ter inzage gelegen in het gemeentehuis te Ommen. Tevens was het plan in deze periode digitaal raadpleegbaar via de website van de gemeente Ommen en de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Tijdens de inzage termijn zijn door belanghebbenden zienswijzen naar voren gebracht bij het college van burgemeester en wethouders van Ommen. Deze zienswijzen zijn samengevat en van commentaar voorzien in een Nota Zienswijzen. De zienswijzen zijn deels gegrond en deels ongegrond verklaard. Dit geeft aanleiding tot wijzigingen op de volgende punten:

  • Een viertal percelen in de omgeving van de Arendshorsterweg worden niet opgenomen in het wijzigingsplan;

  • De Toelichting wordt aangevuld met een kaart voor inrichting van de nieuwe natuur om inzicht te geven in de uit te voeren inrichtingsmaatregelen.

Procedure vastgestelde plannen

Met ingang van 3 november 2011 ligt het vaststellingsbesluit en de bijbehorende stukken (wijzigingsplan en bijlagen) gedurende zes weken ter inzage bij de balie van het Omgevingsplein in het gemeentehuis van Ommen. Het wijzigingsplan is tevens elektronisch te raadplegen op de website www.ommen.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. Binnen de zes weken waarin de stukken ter visie liggen kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Raad van State:

  • a. belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht;

  • b. belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze naar voren te brengen;

  • c. belanghebbenden die beroep instellen tegen de aangebrachte wijzigingen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit tot vaststelling van het wijzigingsplan treedt in werking daags na afloop van de genoemde termijn van terinzagelegging. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Degene die beroep instelt kan daarom tegelijkertijd met het indienen van beroep aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag) vragen een voorlopige voorziening (schorsing) te treffen. Indien binnen genoemde termijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Zowel voor het beroep als het verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Naar boven