Bestemmingsplan Veemarkt en besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken bekend dat met ingang van 3 november 2011 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt:

  • het op 6 oktober 2011 door de raad gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Veemarkt en het bijbehorende vaststellingsbesluit;

  • het op 3 oktober 2011door het college verleende besluit hogere waarde (kenmerk HW 1036).

Plangebied en doelstelling

Het plangebied is 31 hectare groot en omvat globaal het bestaande Veemarktterrein en de daar om heen liggende sportvelden. De grens van het plangebied wordt gevormd door de rand van het woongebied Voordorp in het noorden, de rijksweg A27 in het oosten, de Biltse Rading in het zuiden en in het westen de Sartreweg en het zuidelijk deel van volkstuinencomplex.

Wijzigingen bestemmingsplan

Toelichting

Op basis van de zienswijzen is de toelichting van het bestemmingsplan op een aantal punten aangevuld/gewijzigd. Het betreft de paragrafen 4.1.6 Duurzame ontwikkeling, 5.3.4 Resultaten onderzoek Sartreweg, 4.2.6 Groen en openbare ruimte en 7.4 juridische toelichting (artikel 5 Groen). In de toelichtingen worden enkele redactionele wijzigingen uitgevoerd, daarnaast zijn enkele onderzoeken (geluid en lucht) geactualiseerd naar aanleiding van het nieuwe verkeersmodel.

Planregels

  • Aan artikel 4 van het bestemmingsplan zal een nieuw lid 4.5.7 worden toegevoegd, waarin wordt bepaald dat ‘gevoelige bestemmingen in verband met de luchtkwaliteit’ niet binnen 50m. van drukke gemeentelijke wegen en 300m. van rijkswegen gerealiseerd worden. Daarmee samenhangend wordt aan de begripsbepalingen onder 1.27 een begripsbepaling toegevoegd die beschrijft wat in dit bestemmingsplan moet worden verstaan onder ‘gevoelige bestemmingen in verband met de luchtkwaliteit’.

  • Ten behoeve van eventuele ballenvangers en verlichting bij het nieuwe sportveld is in artikel 4.2.3. bouwwerken geen gebouw zijnde onder c een regeling opgenomen.

Verbeelding

  • Op meest zuidelijke deel van de bestemming ‘Gemengd’ ten westen van deSartreweg, staat een aantal bomen. Deze groenstructuur sluit aan op de groenstructuur langs de Biltse Rading aan de overzijde van de Sartreweg. Deze dient behouden te worden en heeft de bestemming ‘Groen’ gekregen.

  • Voor een goede verkeersontsluiting van het gebied is het wenselijk om een strookgrond die in ontwerp behoorde bij de bestemming ‘Maatschappelijk − Openbare dienstverlening’ (t.b.v. de brandweer), bij de bestemming ‘Gemengd’ te trekken.

  • Een kleine strook van de bestemming ‘Gemengd’ ten westen van de Sartreweg is onder de bestemming ‘Verkeer’ gebracht ten behoeve van een betere inpassing van de Sartreweg.

  • De bouwhoogte van het zuidelijke bouwblok in de bestemming ‘Sport’ is verhoogd naar 8 meter om de vestiging van een fitness/dansschool mogelijk te maken. Het bouwvlak is ook enigszins vergroot zodat de toekomstige functie past.

Voor de precieze inhoud van de wijzigingen wordt verwezen naar het vaststellingsrapport en het bestemmingsplan.

Besluit hogere waarden

Burgemeester en wethouders hebben op 3 oktober 2011 besloten een hogere waarde vast te stellen voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting als bedoeld in hoofdstuk VI van de Wet geluidhinder. De toelaatbare geluidsbelasting (‘voorkeursgrenswaarde’) wordt vanwege wegverkeerslawaai overschreden.

Inzien

Het bestemmingsplan (bestaande uit een toelichting, voorschriften, een verbeelding en bijlagen), het vaststellingsrapport en het besluit hogere waarde liggen met ingang van donderdag 3 november 2011 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 14 december, ter inzage bij:

  • Informatiecentrum Gemeente Utrecht

    Vinkenburgstraat 26 (ingang Neude), Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en(donderdag tot 19.30 uur.

  • Balie Bouwen Wonen en Ondernemen van StadsOntwikkeling

    Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

  • Wijkbureau Noord Oost

    F.C.Dondersstraat 1, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Sinds 1 januari 2010 heeft de gemeente de plicht om ruimtelijke plannen digitaal en uitwisselbaar te maken. Daarnaast moeten de digitale ruimtelijke plannen worden gepubliceerd via een landelijke website, www.ruimtelijkeplannen.nl. Het digitale bestemmingsplan via de landelijke website is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies. Op deze landelijke website zijn geen onderzoeksrapporten van het bestemmingsplan in te zien.

De gemeente Utrecht biedt de bestemmingsplannen inclusief onderzoeksrapporten ook aan via de gemeentelijke website, www.utrecht.nl. Ook het besluit hogere waarden staat op deze site.

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, alsmede tegen het besluit tot vaststelling van een hogere waarde beroep worden ingesteld door een ieder die zich tijdig met zienswijzen hieromtrent tot de gemeenteraad heeft gewend, alsmede belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan en/of het ontwerp besluit hogere waarden hebben ingebracht en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep kan worden ingesteld bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd. Het is niet mogelijk om per e-mail beroep in te stellen.

Let op: op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om 'voorlopige voorziening' ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor zijn griffierechten verschuldigd.

Naar boven