Kennisgeving inspraakperiode ontwerpbeheerplan Bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein maandag 7 november tot en met vrijdag 16 december 2011

Voor het Natura 2000-gebied ‘Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein’ is een ontwerpbeheerplan opgesteld door de provincie Zuid-Holland. Op dit ontwerpbeheerplan is inspraak mogelijk van maandag 7 november tot en met vrijdag 16 december 2011.

Beschermen van bijzondere natuurwaarden

In Zuid-Holland valt volop van natuurschoon te genieten. Een deel daarvan bestaat uit bijzondere natuurwaarden: zeldzame en/of kwetsbare planten, dieren en landschapstypen. Sommige natuurwaarden zijn zo bijzonder dat ze zijn opgenomen in het Europese programma Natura 2000. Zo ook natuurwaarden die voorkomen in Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein. Dit gebied in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is van groot belang voor overwinterende kleine zwanen, krakeenden, slobeenden en smienten. Broekvelden/Vettenbroek is een diepe zandwinplas die onderdeel uitmaakt van de Reeuwijkse Plassen. Polder Stein bestaat uit verscheidene graslandpolders, met kenmerkende smalle percelen.

Ontwerpbeheerplan

In 2010 is Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aangewezen als Natura 2000-gebied. In het aanwijzingsbesluit zijn de begrenzing en instandhoudingsdoelen voor vogelsoorten en hun leefgebieden vastgelegd. Het ontwerpbeheerplan is een uitwerking van het aanwijzingsbesluit. In het beheerplan staat welke maatregelen er worden genomen om de bijzondere natuurwaarden van het Natura 2000-gebied te beschermen. Ook staat er in welke menselijke activiteiten er in en rond het gebied mogen plaatsvinden. Het beheerplan heeft een looptijd van zes jaar.

Procedure

De provincie Zuid-Holland heeft het ontwerpbeheerplan opgesteld in samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, het Hoogheemraadschap van Rijnland, Staatsbosbeheer, het ministerie van EL&I en met een adviesgroep van maatschappelijke partijen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de staatssecretaris van EL&I hebben het ontwerpbeheerplan Bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein inmiddels vastgesteld. U kunt gedurende zes weken schriftelijk reageren op dit ontwerpbeheerplan.

Hoe kunt reageren op het ontwerpbeheerplan?

U kunt een schriftelijke inspraakreactie (‘zienswijze’) geven op het ontwerpbeheerplan. Dat kan van 7 november tot en met 16 december 2011. Uw zienswijze dient u te sturen aan: Provincie Zuid-Holland

T.a.v. Afdeling Water en Groen / dhr. G.W. de Jong Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Van maandag 7 november tot en met vrijdag 16 december 2011 kunt u het ontwerpbeheerplan inzien op de volgende locaties:

  • ‘het loket’ van de provincie Zuid-Holland aan het Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag;

  • het ministerie van EL&I aan de Prins Clauslaan 8 in Den Haag;

  • het gemeentehuis van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aan het Raadhuisplein 1 in Bodegraven. Houd daarbij rekening met de normale openingstijden van de gebouwen en instanties. U kunt het ontwerpbeheerplan ook raadplegen via internet (www.zuid-holland.nl/natuur).

Wat gebeurt er met uw reactie?

U ontvangt een ontvangstbevestiging wanneer u een zienswijze heeft ingediend. Na het einde van de periode van terinzagelegging beoordelen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de staatssecretaris van EL&I de ontvangen zienswijzen (daarover wordt een reactienota opgesteld) en wordt het definitieve beheerplan vastgesteld. Een ieder die een zienswijze heeft ingediend, krijgt de reactienota en het besluit van de definitieve vaststelling van het beheerplan toegestuurd. Tegen dat besluit is beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over het beheerplan Bijzondere natuurwaarden Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein verwijzen wij u naar de website www.zuid-holland.nl/natuur. Voor vragen over de procedure kunt u tijdens kantooruren terecht bij dhr. M.J. Breedveld, via telefoonnummer 070-441 7750 of per e-mail mj.breedveld@pzh.nl.

Naar boven