Bekendmaking Milieueffectrapport (MER) van Heveskes Energy B.V. voor de Syngas- en waterstofproductie uit RDF te Farmsum

Het voornemen

Heveskes Energy B.V. te Rotterdam is van plan om op het industrieterrein Oosterhorn in Farmsum (naast North Water) , gemeente Delfzijl, een fabriek te bouwen voor de productie van synthesegas en waterstofgas. In de installatie zal uit Refuse Derived Fuel (RDF), een uit huishoudelijk afval en bedrijfsafval afgescheiden fractie in hoofdzaak bestaande uit papier-, karton-, plastic-, rubber- en houtresten, synthesegas en waterstofgas worden gemaakt. Het synthesegas kan dienen als aardgasvervanger of voor de productie van het waterstofgas. Dit waterstofgas kan dienen als grondstof voor de chemische industrie.

M.e.r.-plicht en vergunningaanvraag

De voorgenomen activiteit is m.e.r.-plichtig. Daarom zijn de milieueffecten van deze activiteit beschreven in een Milieueffectrapport (MER). Het m.e.r.-plichtige besluit is de vergunning ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), een zogenaamde omgevingsvergunning.

De initiatiefnemer heeft er voor gekozen eerst het MER in procedure te brengen. De vergunningaanvraag zal naar verwachting eind december van dit jaar worden ingediend.

Het bevoegd gezag in het kader van de omgevingsvergunning is Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Groningen.

Het MER en de benodigde vergunningaanvraag zullen worden behandeld volgens de uitgebreide uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afd. 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht). Bij het op een later moment ter inzage leggen van de aanvraag zal het MER opnieuw ter inzage worden gelegd.

Informatiebijeenkomst

Er kan voor het einde van de termijn van terinzageligging een gedachtewisseling over het MER met de vertegenwoordigers van Gedeputeerde Staten en de initiatiefnemer plaats vinden. Tijdens deze gedachtewisseling is het mogelijk een mondelinge zienswijze in te brengen. U kunt voor 14 november 2011 een verzoek indienen voor een gedachtewisseling bij M.J. Oudhof Kronemeijer, tel: 050 316 4621.

Terinzagelegging

Het MER ligt van 31 oktober tot en met 12 december 2011tijdens kantooruren ter inzage:

  • in het gemeentehuis van Delfzijl, Johan van den Kornputplein 10, Delfzijl; en buiten kantoortijden alleen volgens afspraak, tel. 0596-639911; en

  • in het provinciehuis te Groningen. Hiervoor kunt u zich melden bij de balie ingang Sint Jansstraat 4 te Groningen.

Zienswijzen

Zienswijzen met betrekking tot het MER kunnen tot en met 12 december 2011 door een ieder schriftelijk worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen, Afdeling Milieuvergunningen, t.a.v. mevr. M.J. Oudhof-Kronemeijer, Postbus 610, 9700 AP te Groningen.

Overeenkomstig art. 7.20, lid 4 van de Wet Milieubeheer kunnen zienswijzen met betrekking tot het MER slechts betrekking hebben op het, mede gelet op het overeenkomstig art. 7.15 gegeven Advies voor de Reikwijdte en het Detailniveau voor het opstellen van het MER(ARD; voormalig ‘De Richtlijnen’) inzake de inhoud van het MER, niet voldoen van het rapport aan de bij of krachtens de art. 7.10 en 7.11 gestelde regels dan wel op onjuistheden die het rapport bevat.

Inlichtingen

Voor nadere informatie of voor het maken van een andere afspraak voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze, kunt u contact opnemen met:

  • Mevr. M.J. Oudhof-Kronemeijer (projectsecretaris), tel: 050-3164621;

  • Mevr. W.H. Degenhart Drenth (m.e.r.-coördinator), tel: 050-3164712 of met

  • Dhr. P.G. van der Sleen (projectleider), tel. 050-3164250.

Naar boven