Bestemmingsplan ‘Stadshart’ vastgesteld

Burgemeester en wethouders maken ingevolge het bepaalde in art. 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 september 2011 het bestemmingsplan ‘Stadshart’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Inmiddels hebben zowel de VROM-Inspectie als ook de provincie Zuid-Holland verklaard geen enkele aanleiding te zien een reactieve aanwijzing ex artikel 3.8, lid 6 Wro te geven tegen het door de gemeenteraad (gewijzigd) vastgestelde bestemmingsplan ‘Stadshart’, zodat wij kunnen overgaan tot een versnelde bekendmaking.

Thans liggen het raadsbesluit R.nr. 55.2 van 29 september 2011, de bijbehorende Staat van Wijzigingen, alsmede het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Stadshart’ met ingang van donderdag 27 oktober 2011 gedurende een periode van 6 weken ter inzage op de volgende lokaties:

  • a. bij de receptie van het gemeentekantoor aan de Industrieweg 9, maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren van 8.45−16.30 uur;

  • b. bij het Gemeentelijk Contactcentrum op het stadhuis, ingang Westnieuwland 6, maandag t/m vrijdag tijdens openingsuren van 8.00−17.00 uur;

  • c. in de leeszaal van de Stadsbibliotheek aan de Waalstraat 100. Openingstijden: ma.+ vr. van 13.30−20.00 uur; di. + do. van 13.30−17.00 uur; woe. van 10.30−20.00 uur en zat. van 10.30−15.00 uur.

Het raadsbesluit en het bestemmingsplan zijn tevens in digitale vorm, in PDF-formaat, in te zien op de gemeentelijke website www.vlaardingen.nl, als ook digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het plangebied ‘Stadshart’ wordt globaal als volgt begrensd:

  • de noordgrens ligt bij de sluis aan de Hoogstraat (richting Kortedijk);

  • de oostgrens wordt gevormd door de Havenstraat en vervolgens de Oude Haven tot aan de Dayer;

  • in het zuiden loopt de plangrens langs achtereenvolgens Dayer, Zomerstraat en Maassluissedijk, tot aan de Struyckstraat;

  • de westgrens verspringt hier en daar en wordt gevormd door o.a. de Gedempte Biersloot, Jozef Israëlsstraat, Markgraaflaan, Van Riebeeckstraat en de Struyckstraat.

Het betreft hier in de eerste plaats een integrale herziening van het geldende bestemmingsplan ‘Stadshart’ uit 1994. Voor de bestaande situatie is het ontwerp-bestemmingsplan in hoofdzaak een beheerplan. Daarnaast wordt in het plan een aantal nieuwe beleidsuitgangspunten geformuleerd, o.a. ten aanzien van detailhandel en horeca, die moeten bijdragen aan de voorgenomen vitalisering van de binnenstad. Daartoe is in 2009 de Structuurvisie Vitalisering Binnenstad, Op weg naar 2020, vastgesteld, die mede een basis vormt voor dit bestemmingsplan. Ook worden in het plan enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, zoals de realisering van een amusementscentrum in het v.m. V&D-pand aan het Veerplein (projectbesluit ex art. 3.10 Wro), de vernieuwbouw van het stadskantoor aan het Westnieuwland en de realisering van nieuwbouw voor basisschool Het Palet aan de Afrol, in combinatie met een aantal woningen en zorgeenheden volgens het Steinmetz-concept (gehandicaptenwoningen).

Tenslotte is over het gebied tussen Cronjéstraat, Jozef Israëlsstraat en Groen van Prinstererstraat een wijzigingsbevoegdheid gelegd ten behoeve van herstructurering. Beide woningcorporaties hebben het voornemen om later in de planperiode over te gaan tot sloop en vernieuwbouw in dit gebied. De planontwikkeling daarvoor moet echter nog starten.

De wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp zijn voor het merendeel van ondergeschikte aard. Vermeldenswaard is de aanpassing van het bebouwingsvlak van het stadskantoor aan het Westnieuwland (waarbij tevens de maximum bouwhoogte is teruggebracht tot de bestaande 22 m.). Ten tijde van het ontwerp-bestemmingsplan werd namelijk nog uitgegaan van sloop/nieuwbouw op deze lokatie. Alle wijzigingen zijn overigens in detail beschreven in de bij het raadsbesluit behorende Staat van Wijzigingen.

Beroep

Gedurende voornoemde termijn van 6 weken, van 27 oktober tot 8 december 2011, kan tegen het vaststellingsbesluit van 29 september 2011 beroep worden ingesteld bij de afdeling

Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag, door:

  • a. degenen die tijdig hun zienswijze op het ontwerp-bestemmingsplan bij de gemeenteraad hebben kenbaar gemaakt;

  • b. een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest overeenkomstig art. 3.8. van de Wet ruimtelijke ordening tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • c. eenieder ten aanzien van de wijzigingen die ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Tevens is het mogelijk gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, indien een spoedeisend belang zulks vereist. In dat geval treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Voor zowel het instellen van beroep als het verzoeken om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Vlaardingen, 25 oktober 2011

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen.

Naar boven