Ontwerpbestemmingsplan Oostendam

Er is een nieuw bestemmingsplan in procedure voor de wijk Oostendam. Dat is nodig omdat de huidige bestemmingsplannen Oostendam en Landelijk Gebied Oost zijn verouderd. De gemeente heeft de plicht bestemmingsplannen te actualiseren. Dit staat in de Wet ruimtelijke ordening.

In 2002 heeft de gemeenteraad de locatie aan de Waal bij Oostendam aangewezen als toekomstige woningbouwlocatie. Dit besluit is verder uitgewerkt in het Wijkontwikkellingsprogramma (WOP) voor Oostendam. Woningbouw op deze locatie past niet binnen de regels van het huidige bestemmingsplan. Daarom moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. In het nieuwe bestemmingsplan is het bouwen van woningen aan de Waal mogelijk gemaakt.

Heeft u op het voorontwerpbestemmingsplan Oostendam gereageerd?

Het voorontwerpbestemmingsplan Oostendam heeft vanaf 9 mei 2011 tot en met 20 juni 2011 ter inzage gelegen. Iedereen mocht in die periode op het plan reageren. We hebben 19 inspraakreacties en 3 vooroverlegreacties ontvangen. Een samenvatting van deze reacties en een antwoord daarop staan in de Nota inspraak en overleg die bij de toelichting van het bestemmingsplan is gevoegd.

Wij hebben besloten dat het bestemmingsplan nu klaar is voor de volgende stap in de procedure. Het bestemmingsplan heet nu ‘ontwerpbestemmingsplan Oostendam’. Het is de start van de wettelijke procedure die in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening staat.

Wilt u het ontwerpbestemmingsplan bekijken?

Dat kan vanaf 28 oktober 2011 tot en met 8 december 2011:

  • via de website van de gemeente Ridderkerk op www.ridderkerk.nl/planinprocedure;

  • via de landelijke website op www.ruimtelijkeplannen.nl;

  • in het Gemeentelijk Service Centrum van de gemeente Ridderkerk (Koningsplein 1) bij de balie Bouwen en Wonen.

Behalve het ontwerpbestemmingsplan kunt u ook het ontwerpvaststellingsbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken bekijken. Daarnaast kunt u het ontwerpbeeldkwaliteitsplan en ontwerpbesluit hogere waarden voor de woningbouwlocatie Oostendam bekijken.

Wilt u reageren op het ontwerpbestemmingsplan?

U heeft hiervoor zes weken de tijd. U kunt uw reactie in een brief schrijven aan de gemeenteraad. Dit heet een zienswijze. Stuur uw zienswijze voor 8 december 2011 op naar Postbus 271, 2980 AG Ridderkerk. U kunt ook mondeling reageren. Daarvoor moet u op tijd een afspraak maken met mevrouw Van Kruijssen van de afdeling Sturing en Beleid. U kunt haar op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag bellen op telefoonnummer 0180-451222. Een brief heeft onze voorkeur.

Wat is de volgende stap in de procedure?

Wij verzamelen alle ingekomen zienswijzen en voorzien deze van een concept-reactie. Daarna doen wij een voorstel aan de gemeenteraad om het bestemmingsplan vast te stellen. Dat is de laatste stap in de procedure. Als de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld komt hierover een bericht in de Combinatie en op internet. Heeft u een zienswijze ingediend? Dan ontvangt u hierover een brief.

Het college van burgemeester en wethouders van Ridderkerk,

de secretaris,

M.H.J.C. Nienhuis-van Doremaele.

De burgemeester,

A. Attema.

Naar boven