Vastgesteld bestemmingsplan Natuurbegraafplaats Heidepol

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 26 september 2011 heeft vastgesteld

Het bestemmingsplan Natuurbegraafplaats Heidepol

Inzien

Dit bestemmingsplan en het besluit tot vaststelling liggen met ingang van 27 oktober 2011 gedurende een termijn van zes weken voor een ieder ter inzage ligt op het stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38. Het bestemmingsplan is met ingang van 27 oktober 2011 ook via internet in te zien op www.arnhem.nl/bestemmingsplan (technische storingen voorbehouden).

Daarnaast is het plan ook te raadplegen op het webadres:

http://ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0202.764-0301

De digitale bestanden die gezamenlijkhet juridisch geldend bestemmingsplan vormen zijn te vinden op het webadres:

http://www.arnhem.nl/ruimtelijkeplannen/plannen/NL.IMRO.0202.764-/NL.IMRO.0202.764-0301

Aanleiding en doel

Op de locatie van het voormalige landgoed Heidepol aan de Hardewijkerweg bestaat het voornemen een natuurbegraafplaats te realiseren. Het initiatief is zowel in strijd met het vigerende bestemmingsplan Buitengebied Arnhem Noord 2007 van de gemeente Arnhem als met het vigerende bestemmingsplan Natuurgebied Veluwe van de gemeente Ede. Het bestemmingsplan ‘Natuurbegraafplaats Heidepol’ voorziet in de planologische regeling om dit initiatief mogelijk te maken.

Plangebied

Het landgoed Heidepol ligt deels binnen de gemeente Ede en deels binnen de gemeente Arnhem. Het totale (plan)gebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Harderwijkerweg en aan de zuidoostzijde begrensd door zorginstelling 's Koonings Jaght. De grens tussen de gemeenten Arnhem en Ede loopt door het (plan)gebied. Dit vastgestelde bestemmingsplan betreft alleen het deel dat valt binnen het grondgebied van de gemeente Arnhem. De gemeenteraad van de gemeente Ede zal het bestemmingsplan voor hun grondgebied op een later moment vaststellen en terinzageleggen.

Projectomschrijving

Rest In Nature (RIN) is voornemens om op het landgoed Heidepol een natuurbegraafplaats te ontwikkelen. Natuurbegraven is een relatief nieuwe wijze van begraven waarbij wordt begraven in een natuurlijke omgeving. Een natuurbegraafplaats is in de eerste plaats een stuk bos, natuurgebied of half natuurlijk landschap, zoals een boomgaard of een akker en in de tweede plaats een begraafplaats. Het sluit aan bij de behoefte, die leeft in de maatschappij, aan verduurzaming van de samenleving. Geen onnodige belasting van het milieu, maar weer worden opgenomen door de natuur.

Voor deze ontwikkeling geldt dat de gemeente met de ontwikkelaar (Rest in Nature) een overeenkomst heeft gesloten over de gemeentelijke plan- en apparaatkosten. Daarmee zijn de kosten die de gemeente moet maken anderszins verzekerd zoals bedoeld in afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening. Er hoeft dan ook geen exploitatieplan opgesteld te worden.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan is bij de vaststelling op de plankaart de volgende wijziging aangebracht:

Aan de gronden in het midden van het plangebied (het wigvormige perceel ten noordwesten van het bouwvlak) met de bestemming ‘Natuur’ wordt de functieaanduiding ‘begraafplaats’ toegevoegd.

Procedure

De belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, kan gedurende de aangegeven termijn van zes weken na bekendmaking beroep aantekenen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voorts kan, indien beroep is ingesteld, een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Ten aanzien van die onderdelen van het bestemmingsplan die bij vaststelling zijn gewijzigd ten opzichte van het ontwerp komt de bevoegdheid beroep in te stellen ook toe aan de belanghebbende die bezwaar heeft tegen deze wijzigingen.

Naar boven