Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 14 oktober 2011, nr. 235005, houdende wijziging van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op Verordening (EG) nr. 2160/2003 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 17 november 2003 inzake de bestrijding van salmonella en andere specifieke door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers, artikel 108a van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren en artikel 3 en 3a van het Besluit bescherming tegen bepaalde zoönosen en bestrijding besmettelijke dierziekten;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 96 van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van de punt door een puntkomma aan het slot van het tweede lid, onderdeel d, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. het verrichten of doen verrichten van de bemonstering als bedoeld in artikel 4 van verordening (EG) nr. 2160/2003.

2. Het vierde lid komt als volgt te luiden:

  • 4. Het Productschap Pluimvee en Eieren kan op grond van artikel 23 van de Verordening hygiënemaatregelen en bestrijding zoönosen in pluimveebedrijven en kuikenbroederijen (PPE) 2011, artikel 19 van de Verordening hygiënemaatregelen en bestrijding zoönosen in de kalkoensector (PPE) 2011 en artikel 10 van de Verordening hygiënemaatregelen pluimveeverwerkende industrie (PPE) 2007 bepalen dat tuchtrechtelijke maatregelen worden gesteld bij overtreding van respectievelijk:

    • (i) de artikelen 2, 3, 4, 5, zesde, achtste, negende en tiende lid, 6, 7, 9, 10, 11, zesde, achtste, negende, tiende en elfde lid, 12, 13, 14, derde, vierde en zesde lid, 15, tweede lid, 17, 18, 19, 21, eerste en tweede lid en 22, tweede lid, van de Verordening hygiënemaatregelen en bestrijding zoönosen in pluimveebedrijven en kuikenbroederijen (PPE) 2011,

    • (ii) de artikelen 2, 3, 4, 5, zesde, achtste en negende lid, 6, 7, 9, 10, 11, derde, vierde en vijfde lid, 12, tweede lid, 14, 15, 16, 17, eerste en tweede lid, en 18, tweede lid van de Verordening hygiënemaatregelen en bestrijding zoönosen in de kalkoensector (PPE) 2011,

    • (iii) de artikelen 2, 3, 4, 5, 6, 8, eerste lid en 9, tweede lid van de Verordening Hygiënevoorschriften pluimveeverwerkende industrie (PPE) 2007.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 14 oktober 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met deze regeling wordt artikel 96 van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s gewijzigd in verband met de vervanging van twee verordeningen van het Productschap Pluimvee en Eieren. Tevens wordt bepaald dat het productschap de bemonstering verricht die op grond van Verordening (EG) nr. 2160/2003, inzake de bestrijding van salmonella en andere specifieke door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers, door de bevoegde autoriteit dient te worden uitgevoerd.

In het vierde lid van artikel 96 van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s, is bepaald dat het Productschap Pluimvee en Eieren tuchtrechtelijke maatregelen mag stellen bij overtreding van met name genoemde artikelen uit een drietal verordeningen die in medebewind zijn vastgesteld. Twee verordeningen betreffende hygiënevoorschriften voor de pluimveehouderij en voor de kalkoenhouderij worden per 1 januari 2012 vervangen door twee nieuwe verordeningen. In artikel 96, vierde lid, van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE’s wordt de opsomming van de artikelen van de oude verordeningen vervangen door een opsomming van overeenkomstige artikelen van de nieuwe verordeningen.

Op grond van Verordening (EG) nr. 2160/2003 inzake de bestrijding van salmonella en andere specifieke door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers, dienen in verband met salmonellaonderzoek koppels kippen te worden bemonsterd door de bevoegde autoriteit. Met een nieuw onderdeel e van artikel 96, tweede lid, wordt deze taak opgedragen aan het Productschap Pluimvee en Eieren.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten; er is geen sprake van informatieverplichtingen.

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2012 en wordt ten minste twee maanden daaraan voorafgaand gepubliceerd. Hiermee wordt gehandeld overeenkomstig het beleid inzake vaste verandermomenten zoals dit is verwoord in de brief van 11 december 2009, Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven