Bekendmaking Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven Rotterdam

Burgemeester en Wethouders van Rotterdam en Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.42 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij op 28 juni 2011 respectievelijk op 5 juli 2011 de beleidsregel ‘Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven’ hebben vastgesteld.

De beleidsregel met bijbehorende stukken is in te zien op de volgende websites: www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure, www.zuid-holland.nl/bekendmakingen en www.dcmr.nl.

De beleidsregel met bijbehorende stukken ligt vanaf vrijdag 21 oktober 2011 voor eenieder ter inzage en kan op werkdagen tijdens openingstijden worden ingezien op de volgende adressen:

  • de gemeente Rotterdam, Stadswinkel Centrum, Stadhuis, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie) te Rotterdam; openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur; behalve op donderdag (09.00 uur tot 13.30 uur);

  • de secretarie van de deelgemeente Delfshaven, Looiershof 1 te Rotterdam;

  • de secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 te Rotterdam;

  • de secretarie van de deelgemeente Feijenoord, Maashaven Oostzijde 230 te Rotterdam;

  • de secretarie van de deelgemeente Pernis, Vroomstraat 14 te Rotterdam;

  • de secretarie van de deelgemeente Hoogvliet, Middenbaan-Noord 47 te Rotterdam;

  • de gemeente Albrandswaard, Gemeentehuis, afdeling Publiekszaken, Hofhoek 5 te Poortugaal;

  • de gemeente Schiedam, Stadswinkel in het Stadskantoor, bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu, Stadserf 1 te Schiedam;

  • de gemeente Barendrecht, Servicecentrum, Binnenhof 1 te Barendrecht;

  • de provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag, alleen na telefonische afspraak op

  • tel. nr.: 070-4417428;

  • de DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam.

Tegen het besluit tot vaststelling van de beleidsregel staat geen bezwaar- of beroepsmogelijkheid open. Bezwaar of beroep staat wel open bij toepassing van de beleidsregel bij concrete vergunningverlening. De beleidsregel wordt van kracht de dag na deze bekendmaking.

Toelichting

De beleidsregel ‘Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven’ heeft tot doel het bewaken van de wettelijke geluidgrenswaarden ten behoeve van de omwonenden en het doelmatig verdelen van de beschikbare geluidruimte bij vergunningverlening aan bedrijven gesitueerd op het gezoneerde industrieterrein Waal-/Eemhaven. Dit overeenkomstig het op 3 december 2010 door negen partijen ondertekende ‘Convenant Geluidruimte Waal-/Eemhaven’.

Het nieuwe ‘Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven’ is een concrete invulling van dit convenant en komt in de plaats van het huidige (geluid)beheerplan uit 1995. Op basis van dit nieuwe geluidruimteverdeelplan kan bij de vergunningverlening aan bedrijven actief worden gestuurd op nieuwe bewakingswaarden die worden toegevoegd op de huidige zone-immissiepunten, zonder dat de milieuvergunning en het toekomstperspectief van bedrijven in het geding is. Deze bewakingswaarden zijn gebaseerd op het Bronnenmodel 2025 en houden ten opzichte van het huidige beheerplan uit 1995 een zekere verbetering van de leefomgeving in.

Er is een standaardrekenmethode ontwikkeld voor (woning)bouwplannen in de geluidzone van de Waal-/Eemhaven. Binnen het op de kaart aangegeven gebied voor standaard onderzoek kan daarmee op eenvoudige wijze het geluidniveau worden bepaald. Een beschrijving van deze methode is te vinden op www.dcmr.nl.

Overeenkomstig het besluit van Burgemeester en Wethouders van Rotterdam van 30 november 2010 wordt het ‘Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven’ vastgelegd in het gebiedsontwikkelingsplan Waal-/Eemhaven, dat in voorbereiding is. De inhoud van de beleidsregel ligt vast en ondergaat hierdoor geen wijziging. Met het vastleggen in het Gebiedsontwikkelingsplan wordt een verbinding gelegd met de vigerende planologische regelingen in de Waal-/Eemhaven, waarmee het geluidruimteverdeelplan juridisch is verankerd.

Relatie met (ontwerp)structuurvisie Stadshavens

De redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen van het industrieterrein Waal-/Eemhaven zijn opgenomen in de ‘Structuurvisie Stadshavens’. Deze structuurvisie is op 29 september 2011 vastgesteld door de gemeenteraad van Rotterdam. Voor wat betreft geluid zijn die verwachte ontwikkelingen in het jaar 2025 vertaald in het Bronnenmodel 2025, waarop vervolgens het ‘Geluidruimteverdeelplan industrieterrein Waal-/Eemhaven’ is gebaseerd. Daarom vindt de tervisielegging van de beleidsregel plaats tegelijkertijd met de tervisielegging van de ‘Structuurvisie Stadshavens’ (zie aparte kennisgeving op www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure.nl en www.stadshavensrotterdam.nl).

Voor informatie kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met mevrouw S.J.M. Hubregtse (telefoonnummer 010-2468158) of het Adviesloket Ruimtelijke Ontwikkeling Rotterdam (telefoonnummer 010-2468300) van de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Schiedam, 19 oktober 2011

Burgemeester en Wethouders van Rotterdam,

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland,

namens dezen:

de directeur van de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Naar boven