Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 7 oktober 2011, nr. 20011-2000419869, houdende de wijziging van de regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 januari 2000, nr. AD 2000/U50710, Directie Personeelsmanagement Rijksdienst, houdende aanmerking substantieel bezwarende functies (Stcrt. 15)

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 97, eerste lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 januari 2000, nr. AD 2000/U50710 Directie Personeelsmanagement Rijksdienst, houdende aanmerking substantieel bezwarende functies (Stcrt. 15) wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a, wordt ‘Ministerie van Justitie’ vervangen door: Ministerie van Veiligheid en Justitie.

2. In onderdeel a, onder 1°, wordt

a. het onderdeel ‘(plaatsvervangend) unitdirecteur, waaronder mede begrepen plaatsvervangend-, adjunct- en locatiedirecteur’ vervangen door: (plaatsvervangend) vestigingsdirecteur danwel (plaatsvervangend) locatiedirecteur;

b. het onderdeel ‘afdelingshoofd, waaronder mede begrepen hoofdbewaarder, teamleider, teamleider/hoofd beveiliging, paviljoenshoofd, hoofd groepsleider, hoofd algemene dienst, hoofd transportgeleider, hoofd beveiliging, dienstgeleider en hoofd sociotherapeutisch medewerker’ vervangen door: afdelingshoofd, waaronder mede begrepen teamleider/hoofd beveiliging, hoofd groepsleiding, hoofd transportgeleider, hoofd beveiliging, hoofd veiligheid en hoofd sociotherapeutisch medewerker;

c. het onderdeel ‘beveiligingsbeambte, waaronder mede begrepen bewaarder/portier, bewaarder complexbeveiliging, gestichtswacht, beambte in algemene dienst, ambtenaar inwendige dienst en transportgeleider’ vervangen door: beveiligingsbeambte, waaronder mede begrepen bewaarder/portier, bewaarder complexbeveiliging, ambtenaar inwendige dienst en transportgeleider;

3. Onderdeel b vervalt.

4. Onderdeel c en d worden geletterd b en c.

5. In onderdeel b (nieuw), wordt ‘Ministerie van Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

6. Aan onderdeel b (nieuw), onder 2°, worden de volgende functies toegevoegd:

  • officier aan boord van de zeegaande onderzoeksvaartuigen;

  • dekpersoneel aan boord van de zeegaande onderzoeksvaartuigen.

7. In onderdeel b (nieuw) komt onderdeel 3° te luiden:

  • Vrom Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de VROM-inspectie: Rechercheur

8. Onderdeel c (nieuw) komt te luiden:

  • c. bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie:

    het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie:

    • (senior-)opsporingsambtenaar;

    • inspectie-ambtenaar Zee- en Binnenvaart;

    • senior toezichthoudend medewerker.

    • medewerker handhaving opsporing/zeevaart/landmobiel en binnenvaart;

    • (senior) medewerker handhaving opsporing + mobiele monitoring;

    • (senior) medewerker handhaving opsporing + markttoezicht radio- en randapparatuur;

    • (senior) medewerker handhaving opsporing + zeevaart;

    • (senior) medewerker handhaving zeevaart + landmobiel en binnenvaart + mobiele monitoring;

    • medewerker handhaving zeevaart + mobiele monitoring;

    • (senior) medewerker handhaving (binnendienst) + opsporing + mobiele monitoring;

    • (senior) medewerker handhaving (binnendienst) + opsporing + landmobiel en binnenvaart;

    • (senior) medewerker handhaving (binnendienst) + opsporing + landmobiel en binnenvaart + mobiele monitoring;

9. Na onderdeel c (nieuw) wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, binnen de rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg Almata en de rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg De Lindenhorst:

    (plaatsvervangend) unitdirecteur, waaronder mede begrepen plaatsvervangend-, adjunct- en locatiedirecteur;

    • afdelingshoofd, waaronder mede begrepen hoofdbewaarder, teamleider, teamleider/hoofd beveiliging, paviljoenshoofd, hoofd groepsleider, hoofd algemene dienst, hoofd transportgeleider, hoofd beveiliging, dienstgeleider en hoofd sociotherapeutisch medewerker;

    • inrichtingswerker, waaronder mede begrepen (assistent-) penitentiair inrichtingswerker, penitentiair open inrichtingswerker, jeugdwerkinrichtingswerker, medewerker dagdetentie, (assistent-)groepsleider, sociotherapeutisch medewerker, vreemdelingenbegeleider, forensisch begeleider;

    • beveiligingsbeambte, waaronder mede begrepen bewaarder/portier, bewaarder complexbeveiliging, gestichtswacht, beambte in algemene dienst, medewerker inwendige dienst en transportgeleider;

    • werkplaatschef, waaronder mede begrepen senior arbeidstherapeutisch medewerker;

    • arbeidsmedewerker, waaronder mede begrepen werkmeester arbeid en arbeidstherapeutisch medewerker;

    • verpleegkundige;

    • badmeester;

    • leraar;

    • instructeur lichamelijke opvoeding;

    • kok.

B

In artikel 2, onder a, wordt ‘Ministerie van Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

C

Na artikel 3 wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling aanmerking substantieel bezwarende functies.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt voor:

  • artikel I, onderdeel A, onder 2, terug tot en met 1 oktober 2009;

  • artikel I, onderdeel A, onder 3, terug tot en met 1 oktober 2010;

  • artikel I, onderdeel A, onder 6, terug tot en met 1 juli 2009;

  • artikel I, onderdeel A, onder 9, terug tot en met 1 februari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

In 2009 en 2010 hebben verschillende organisatorische veranderingen plaatsgevonden, waardoor het noodzakelijk is de regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 januari 2000, nr. AD 2000/U50710 Directie Personeelsmanagement Rijksdienst, houdende aanmerking substantieel bezwarende functies (Stcrt. 15) te wijzigen. Door TNO wordt een inhoudelijke toetsing gedaan die noodzakelijk is om vast te stellen of bepaalde functies het predicaat ‘substantieel bezwarend’ moeten houden dan wel krijgen. Het criterium substantieel bezwarend verwijst naar een disbalans tussen de fysieke en mentale capaciteiten (de belastbaarheid) van functionarissen en de eisen die de functie aan hen stelt (de belasting).

Bij de sector Gevangeniswezen van de Dienst Justitiële Inrichtingen is in oktober 2009 een reorganisatie doorgevoerd, waardoor er wijzigingen in bepaalde functiebenamingen zijn opgetreden en bepaalde functies door TNO zijn getoetst (zoals tussen de sociale partners is afgesproken). Sinds 1 oktober 2009 zijn de functies van vestigingsdirecteur en plaatsvervangend vestigingsdirecteur aangemerkt als substantieel bezwarend. Ook is de functie van hoofd beveiliging verzwaard, waardoor er binnen de sector Gevangeniswezen een extra functie van hoofd veiligheid ontstond. Ook deze functie is als substantieel bezwarend aangemerkt. Binnen andere sectoren van DJI blijft de functie van hoofd beveiliging gehandhaafd. De functies gestichtswacht en beambte in algemene dienst zijn komen te vervallen. Deze wijziging is opgenomen in artikel I, onderdeel A, onder 2.

Bij het voormalige Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (thans opgegaan in het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zijn geen substantieel bezwarende functies meer aangewezen. De functie (hoofd)keurmeester is met ingang van 1 oktober 2010 overgedragen aan het bedrijfsleven. Met de onderhavige wijziging komt onderdeel b te vervallen. De functies officier aan boord van de zeegaande onderzoeksvaartuigen en dekpersoneel aan boord van de zeegaande onderzoeksvaartuigen zijn met ingang van 1 juli 2009 overgeheveld naar het Ministerie van Ministerie van Infrastructuur en Milieu (voorheen het Ministerie van Verkeer en Waterstaat). Bij laatstgenoemde overheveling zijn de functies en takenpakketten van de medewerkers ongewijzigd gebleven. Deze wijzigingen zijn opgenomen in artikel I, onderdeel A, onder 3 en 4.

Voorts zijn de rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg Almata en de rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg De Lindenhorst met ingang van 1 februari 2009 overgeheveld van het Ministerie van Justitie naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bij deze overheveling zijn de functies en takenpakketten van de medewerkers ongewijzigd gebleven. Binnen de jeugdinrichtingen waren bepaalde functies op grond van artikel 1, eerste lid, onderdeel a, als substantieel bezwarend aangemerkt. Deze wijziging is opgenomen in onderdeel artikel I, onderdeel A, onder 6.

Tevens wordt de regeling aangepast aan het Koninklijk Besluit van 14 oktober 2010 houdende departementale herindeling en aan de nieuwe benaming van ministeries.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om de regeling van een citeertitel te voorzien.

Voor de inwerkingtreding van deze wijzigingsregeling is niet aangesloten bij de systematiek van Vaste Verandermomenten, omdat er sprake is van reparatieregelgeving met terugwerkende kracht. Terugwerkende kracht is in dit geval toegestaan, omdat de regeling de organisatorische veranderingen die al hebben plaatsgevonden vastlegt. Het betreft geen belastende regelgeving.

Over deze wijziging is overeenstemming bereikt met de Sectorcommissie overleg Rijkspersoneel.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

J.P.H. Donner.

Naar boven