Bestemmingsplan 'Duurstedelaan, Hoograven' en aanverwante omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van 20 oktober 2011 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage ligt het op 22 september 2011 door de raad gewijzigd, ten opzichte van het ontwerp, vastgestelde bestemmingsplan 'Duurstedelaan, Hoograven', het daarbij behorende vaststellingsbesluit en de aanverwante omgevingsvergunning.

Plangebied en doelstelling bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan ligt ten zuiden van het toekomstige Hart van Hoograven, tussen het Camminghaplantsoen en de Duurstedelaan. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Wijnesteinlaan en aan de zuidzijde door het bestaande woningbouwcomplex aan de Rijnenburglaan.

Het doel van het bestemmingsplan is om de juridisch planologische basis te bieden voor de bouw van een Brede School en woningen. Het bestemmingsplan richt zich in hoofdzaak op het vastleggen van de gebruiks- en bouwmogelijkheden voor deze functies.

Coördinatieregeling omgevingsvergunning

Met de gelijktijdige terinzagelegging van de omgevingsvergunning wordt toepassing gegeven aan de coördinatieregeling van artikel 3.30 e.v. van de Wet ruimtelijke ordening en aan de verordening over het coördineren van besluiten 2009 (Coördinatieverordening gemeente Utrecht). Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening en de Coördinatieverordening maken het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. De aanvrager heeft op grond van de Coördinatieverordening verzocht om naast het verzoek om wijziging van het geldende bestemmingsplan, de omgevingsvergunning (HZ_Wabo/duurstedelaan 11-02237) te coördineren met het bestemmingsplan. De omgevingsvergunning ziet op de bouw van een scholengebouw met kinderdagverblijf, het kappen van bomen en het brandveilig gebruik. De omgevingsvergunning is verleend op 17 oktober 2011.

Wijzigingen

Wijzigingen bestemmingsplan

De raad heeft bij de vaststelling het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld.

De wijzigingen hebben betrekking op de bouwregels. In artikel 1 zijn de begripsbepalingen van maatschappelijke voorzieningen en (raam)prostitutie aangepast. Daarnaast de regeling van de ontheffing voor een schuine kap op de bebouwing voor maatschappelijke voorzieningen aangepast, zodat aangesloten wordt op het bouwplan.

Wijziging omgevingsvergunning

De motivering van het besluit omgevingsvergunning is aangepast voor het onderdeel kappen van bomen. De opsomming en afweging van de criteria voor het kappen van bomen zoals in de APV opgenomen, worden nu expliciet genoemd. Daarnaast is in de voorwaarden van de omgevingsvergunning een extra voorwaarde opgenomen die ziet op het terugplaatsen van grotere bomen.

Voor een volledige weergave van de wijzigingen wordt verwezen naar de bij de vergunning behorende notitie ‘weergave zienswijzen en de gemeentelijke reacties bij het collegeadvies’.

Inzien

Het bestemmingsplan (met raadsbesluit en bijlagen) en de aanverwante omgevingsvergunning liggen met ingang van 20 oktober 2011 gedurende zes weken, dus tot en met 30 november 2011, ter inzage bij:

  • Informatiecentrum Gemeente Utrecht

    Vinkenburgstraat 26 (ingang Neude), Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 10.00–17.00 uur en donderdag tot 19.30 uur.

  • Balie Bouwen Wonen en Ondernemen van StadsOntwikkeling

    Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

  • Wijkbureau Zuid

    't Goylaan 125, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

Sinds 1 januari 2010 heeft de gemeente de plicht om ruimtelijke plannen digitaal en uitwisselbaar te maken. Daarnaast moeten de digitale ruimtelijke plannen worden gepubliceerd via een landelijke website, www.ruimtelijkeplannen.nl. Het digitale bestemmingsplan via de landelijke website is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies. Op deze landelijke website zijn geen onderzoeksrapporten van het bestemmingsplan in te zien.

De gemeente Utrecht biedt de bestemmingsplannen inclusief onderzoeksrapporten ook aan via de gemeentelijke website, www.utrecht.nl/bestemmingsplannen.  Op de gemeentelijke website is ook de omgevingsvergunningen te vinden. Echter niet alle bijlagen (zoals bouwtekeningen) zijn op internet te zien.

Gecoördineerde besluitvorming

Het besluit is voorbereid met toepassing van de coördinatieregeling (artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening). Vanwege deze gecoördineerde voorbereiding kunnen de onderstaande rechtsmiddelen worden aangewend.

Beroepsmogelijkheid

De beroepstermijn van 6 weken begint te lopen met ingang van 20 oktober 2011. Belanghebbenden, voor zover zij tijdig zienswijzen hebben ingebracht, dan wel belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die bij de besluitvorming zijn aangebracht, dan wel diegenen aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht, kunnen binnen 6 weken na terinzagelegging van de besluiten schriftelijk beroep instellen bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Zo mogelijk dient een kopie van het bestreden besluit bijgevoegd te worden. Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd. Het is niet mogelijk om per e-mail beroep in te stellen.

Let op: omdat dit bestemmingsplan een ontwikkeling beoogt voor de bouw van meer dan 20 woningen, is afdeling 2 (procedures) van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Hierdoor is de beroepsprocedure anders dan gebruikelijk. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om pro forma beroep in te stellen en is het relativiteitsbeginsel van toepassing.

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om 'voorlopige voorziening' ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor zijn griffierechten verschuldigd.

Naar boven