Bestemmingsplan ‘Didam, Brede School Zuid en Kerkwijkweg 3 en 5’

Burgemeester en wethouders van Montferland maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 29 september 2011 het bestemmingsplan ‘Didam, Brede School Zuid en Kerkwijkweg 3 en 5’ gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van een brede school in de nieuwe wijk Kerkwijk en in twee particuliere initiatieven voor functiewijziging van de twee agrarische percelen Kerkwijkweg 3 en 5. De agrarische bedrijfsvoering is op deze percelen gestopt en er is ter plaatse woningbouw voorzien.

Het vastgestelde bestemmingsplan is gewijzigd ten opzichte van het ontwerp, dat eerder ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen betreffen in hoofdlijnen:

  • De bestemming ‘Wonen’ is in overeenstemming gebracht met het in dezelfde raadsvergadering vastgestelde bestemmingsplan ‘Buitengebied’, voor wat betreft een gewijzigde maximale toegestane goothoogte van 3,5 meter naar 4,5 meter. Tevens is binnen deze bestemming voor de maximale toegestane inhoudsmaten aangesloten bij het bestemmingsplan ‘Buitengebied’. Dit betekent dat de inhoud van een vrijstaande woning niet meer mag bedragen dan 800m3 (dan wel tot maximaal de bestaande grotere inhoud van de woning) en 400m3 waar twee wooneenheden binnen het bouwvlak zijn toegestaan.

  • Omwille van een betere kavelverdeling op het perceel Kerkwijkweg 3, wordt de bestaande woonboerderij 90° gedraaid en opnieuw herbouwd. Deze wijziging heeft echter tot gevolg dat in plaats van de artikel 5.2.2 (wooneenheden in een bestaand gebouw), artikel 5.2.3 (wooneenheden in een nieuw gebouw) uit de bestemmingsplanregels van toepassing worden verklaard. Dit betekent dat de huidige inhoudsmaat van de bestaande woonboerderij van circa 500m3 per wooneenheid, is teruggebracht naar 400m3 per wooneenheid. Tevens is de specifieke bijgebouwenregeling ten aanzien van de woonboerderij in plaats van artikel 5.2.5 (bijgebouwen bij een bestaand gebouw) bij artikel 5.2.6 (bijgebouwen bij een nieuw gebouw) ondergebracht.

  • Om op het buitenterrein van de Brede School Zuid een kleine berging te kunnen realiseren, is in het bestemmingsplan een regeling opgenomen om bijgebouwen ter plaatse van de aanduiding ‘bijgebouw’ toe te staan met een maximale gezamenlijke oppervlakte 40 m2 en een maximale bouwhoogte van 2,5 meter.

Het plan ligt met ingang van 20 oktober 2011 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, locatie ’s-Heerenberg, en is tevens via www.montferland.info te raadplegen.

Gedurende de hierboven genoemde termijn kan tegen het besluit van de gemeenteraad schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze aangaande het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn of haar zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • een belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Montferland bij de vaststelling van het plan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking daags na afloop van bovengenoemde termijn, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met een ingediend beroep een afzonderlijk verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van bovengenoemde afdeling van de Raad van State is ingediend. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Didam, 18 oktober 2011

Burgemeester en wethouders van Montferland.

Naar boven