Zandhonger Oosterschelde

Voornemen tot het opstellen van een Rijksstructuurvisie en Plan MER

Waarom dit voornemen?

De aanleg van de Oosterscheldewerken heeft Zeeland veel goeds gebracht, maar heeft helaas ook zijn schaduwkanten. Door de komst van de stormvloedkering is het getij afgenomen. Het getij is niet sterk genoeg meer om zand en slib aan te voeren om de zandbanken, slikken en schorren van de Oosterschelde op te bouwen. Terwijl er bij storm wel steeds zand verdwijnt. Kortom, het evenwicht tussen opbouw en afbraak van de zandbanken is verstoord. Dit fenomeen staat bekend als de ‘zandhonger’ van de Oosterschelde. Als er niets gebeurt, zijn binnen 50 jaar vrijwel alle platen en slikken verdwenen. De slikken en schorren zijn belangrijk voor de veiligheid. Zij vormen namelijk een golfbrekende buffer voor een dijk, waardoor de dijk zelf minder krachtige golven hoeft te keren. Wanneer de slikken en schorren wegvallen, zijn investeringen nodig in de versterking van de dijken. Het verdwijnen van de platen, slikken en schorren heeft ook negatieve consequenties voor de natuur: belangrijke voedselgebieden voor beschermde vogels zullen dan verdwijnen. Rijkswaterstaat zoekt naar mogelijkheden om platen, slikken en schorren te behouden in de Oosterschelde en doet onderzoek naar de meest effectieve maatregelen om deze bijzondere gebieden te beschermen of te herstellen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat hij voornemens is een Rijksstructuurvisie en een Plan MER (milieueffectrapport) op te stellen ten behoeve van de verkenning Zandhonger Oosterschelde.

Wat willen we graag van u weten?

U kunt reageren op het voornemen. Eenieder kan reageren op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau en op de voorgestelde wijze van publieksparticipatie. We stellen het op prijs als u ingaat op de volgende vragen:

  • Is de inhoud helder en duidelijk?

  • Wat vindt u van onze selectie van de oplossingsrichtingen?

  • Wat mag volgens u niet ontbreken in het onderzoek?

  • Welke waarde heeft het gebied voor u en hoe gebruikt u het?

  • Wat vindt u van het voorstel de gebruikers van de Oosterschelde actief te benaderen?

  • Hoe wilt u betrokken worden?

  • Zijn er zaken, belangen en/of belanghebbenden over het hoofd gezien?

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 18 oktober tot en met 14 november 2011 reageren. Dat kan digitaal, via www.centrumpp.nl mondeling via telefoonnummer 070-456 96 03 of per post via het Centrum Publieksparticipatie, Verkenning Zandhonger Oosterschelde, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Waar vindt u informatie?

Uitgebreide informatie over het voornemen vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele zienswijzeprocedures’. Hier vindt u onder andere het voorstel voor het participatieproces en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Ook kunt u terecht op de website van Rijkswaterstaat: www.rijkswaterstaat.nl/Oosterschelde-zandhonger. Daarnaast kunt u het voornemen van 18 oktober tot en met 14 november 2011 inzien bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag en bij Rijkswaterstaat Dienst Zeeland in Middelburg.

Wat gebeurt er verder?

Mede op basis van uw reactie op het voornemen zal de staatssecretaris van IenM het definitieve proces om te komen tot de Rijksstructuurvisie en Plan MER inrichten.

Meer informatie?

Mocht u na het bezoeken van de websites nog inhoudelijke vragen hebben, dan kunt u bellen met de projectorganisatie, mevrouw M. Braspennincx, omgevingsmanager Rijkswaterstaat Zeeland, telefoon 06-52 40 14 11 of telefoon 0118-62 20 00. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 96 03.

Naar boven