Ontwerpbestemmingsplan Surhuizum

Inleiding

Het plan biedt een planologische regeling voor het dorpsgedeelte van Surhuizum. Op dit moment gelden er meerdere bestemmingsplannen voor het dorp Surhuizum die verouderd zijn. Het bestemmingsplan Surhuizum biedt ruimtelijke kaders en sturingsmogelijkheden om de kwaliteit van het dorp te behouden en waar nodig te versterken. In het plan worden in het algemeen de bestaande functies vastgelegd.

Wonen

Het grootste deel van het plan heeft de bestemming Wonen gekregen. Het gaat hier om de gebieden met een overwegende woonfunctie. De bestaande situatie, die op basis van de geldende bestemmingsplannen en verleende vrijstellingen en ontheffingen is ontstaan zal zoveel mogelijk worden behouden. Uitgangspunt is dat de woonfunctie de primaire functie dient te blijven. In de bestemming Wonen wordt wel de mogelijkheid geboden voor een aan-huis-verbonden beroep of bedrijf.

Centrum

Alhoewel Surhuizum niet een echt centrum kent is wel een centrumgebied aangewezen waar meer mogelijkheden bestaan dan in het woongebied. De begrenzing van het centrumgebied ligt van de kruising C. Schuurmanwei/ Doarpsstrjitte tot en met Doarpsstrjitte 7 en 14. Binnen dit gebied met de bestemming Centrum streven wij een dynamisch karakter na. Er is ruimte voor vrije uitwisseling van verschillende centrumfuncties. Belangrijk verschil met de aanloopgebieden is dat binnen het centrumgebied nieuwvestiging van detailhandel wordt toegestaan.

Gemengd

Het gebied ten zuiden van het perceel Doarpsstrjitte 3 en 8 wordt als aanloopgebied naar het centrum aangeduid en heeft de bestemming Gemengd gekregen. In dit gebied is een mix van wonen en werken mogelijk. In de aanloopgebieden is veel bebouwing aanwezig die in beginsel geschikt kan zijn voor (kleinschalige) bedrijvigheid. Hier wordt onder voorwaarden ook nieuwvestiging van kleinschalige bedrijvigheid toestaan. De mogelijkheden zijn in dit gebied daarom ruimer dan in het woongebied. Nieuwvestiging van detailhandel wordt binnen dit gebied niet toestaan. Deze mogelijkheid wordt alleen in het centrumgebied geboden.

Naast bovenstaande bestemmingen zijn percelen met een bijzondere functie (bijvoorbeeld een school, kerk, sportterrein of bedrijf) als zodanig bestemd.

Ter inzage

Vanaf 19 oktober tot en met 29 november 2011 ligt het ontwerpbestemmingsplan Surhuizum ter inzage.

Het ontwerpbestemmingsplan kunt u inzien:

  • in het klantcontactcentrum tijdens de openingstijden van het gemeentehuis; en

  • via onze website www.achtkarspelen.nl (zoeken op 'Ruimtelijke plannen').

Zienswijzen

Tot en met 29 november 2011 kunt u uw zienswijze kenbaar maken. U kunt een brief of e-mail sturen of een afspraak maken voor een mondelinge zienswijze. Uw brief of e-mail moet voorzien zijn van uw naam, adres en woonplaats en een motivering van uw zienswijze.

Brief: Een zienswijze per brief kunt u sturen naar de gemeenteraad van de gemeente Achtkarspelen, Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost.

E-mail: Een zienswijze per e-mail kunt u mailen naar gemeente@achtkarspelen.nl

Mondeling: Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken voor 8 november 2011.

Als u een zienswijze indient kunt u er voor kiezen uw zienswijze nader toe te lichten in een hoorcommissie. Deze hoorcommissie bestaat uit leden van de gemeenteraad. Indien u van deze gelegenheid gebruik wilt maken kunt u dit bij uw zienswijze aangeven.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roel Gebben of Marije Streefkerk van de afdeling Ruimte, via het algemene nummer 14 0511.

Buitenpost, 18 oktober 2011

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen,

P. Adema,

wnd. burgemeester.

E. van der Sluis,

secretaris.

Naar boven