Aanwijzing van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 7 oktober 2011, nr. Z/F-3081722, tot nadere aanwijzing van de besteedbare middelen ter dekking van de beheerskosten AWBZ 2011 (Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2011)

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 4.3 en 4.4 van het Besluit Wfsv;

Besluit:

Artikel 1

Voor het jaar 2011 zijn voor de beheerskosten AWBZ van de zorgverzekeraars, de verbindingskantoren en het CAK tezamen, ten laste van het Algemeen Fonds Bijzondere Ziektekosten, bedoeld in artikel 89 van de Wet financiering sociale verzekeringen, extra middelen besteedbaar ter grootte van € 2,500 miljoen.

Artikel 2

Deze aanwijzing treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt, indien de dagtekening van de Staatscourant waarin de aanwijzing is geplaatst, is gelegen na 26 september 2011, terug tot en met 27 september 2011.

Artikel 3

Deze aanwijzing wordt aangehaald als: Nadere aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2011.

Deze aanwijzing zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

TOELICHTING

In de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten AWBZ 2011 is voor het kalenderjaar 2011 een bedrag ad € 206,484 miljoen voor de beheerskosten beschikbaar gesteld.

In artikel 1 van de onderhavige nadere aanwijzing wordt voor de uitvoering van de AWBZ een extra bedrag ad € 2,500 miljoen voor de beheerskosten besteedbaar gesteld. Het gehele bedrag heeft betrekking op de beheerskosten die de zorgverzekeraars, de verbindingskantoren, en het CAK tezamen maken in het kader van de uitvoering van de AWBZ.Hieronder volgt een toelichting op dit bedrag.

Voorbereiding uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars

In het kader van de uitvoering van de AWBZ door verzekeraars stel ik een bedrag van € 2,500 miljoen beschikbaar voor de twee zorgverzekeraars waarvoor geldt dat zij zelf geen verbindingskantoor zijn en ook niet binnen een concern gelieerd zijn aan een verzekeraar die als verbindingskantoor optreedt (ASR en ONVZ). Het CVZ verdeelt het bedrag over de betreffende verzekeraars voor 50% via een vast bedrag en voor 50% naar rato van hun verzekerdenaantallen (stand medio 2011). Voor deze extra beschikbaar gestelde middelen geldt dat ze niet voor andere doelen dan het gereed maken van de organisatie voor de uitvoering van de AWBZ mogen worden gebruikt. Door het CVZ zullen nadere regels worden gesteld met betrekking tot de onderbouwing vooraf en de controle achteraf.

Het totale bedrag van de besteedbare middelen voor de beheerskosten AWBZ 2011 komt hiermee op € 208,984 miljoen. Het structurele deel bedraagt € 202,425 miljoen en het incidentele deel bedraagt € 6,559 miljoen.

In artikel 2 staat dat de aanwijzing in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en terugwerkt tot en met 27 september 2011. Deze data zijn zodanig gekozen dat het CVZ zijn op deze aanwijzing gebaseerde beleidsregels op 27 september 2011 kan vaststellen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Naar boven