Regeling van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 10 oktober 2011, nr. WJZ/10187546, houdende wijziging van de Regeling gebruik en installatie EU-meetinstrumenten en het verbod tot het in de handel brengen van taxameters met een enkeltariefsysteem

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op artikel 9 van het Meetinstrumentenbesluit I en artikel 45, tweede lid, van de Metrologiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 16 van de Regeling gebruik en installatie EU-instrumenten wordt gewijzigd als volgt:

1. Onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Taxameters die voor 15 oktober 2011 ingevolge artikel 45 van de Metrologiewet rechtmatig in gebruik zijn genomen, voldoen aan het ingevolge artikel 11a van de IJkwet toegelaten model van de meters, zoals aangepast volgens een aanhangsel bij de verklaring van toelating van het model, mits:

    • a. de aanpassing noodzakelijk is als gevolg van ontwikkelingen in andere regelgeving dan bij of krachtens de Metrologiewet is vastgesteld;

    • b. het model nog steeds voldoet aan de eisen zoals die op grond van de IJkwet waren gesteld en

    • c. het model met goed gevolg een onderzoek heeft ondergaan overeenkomstig beoordelingsprocedurebijlage B.

ARTIKEL II

Artikel 45, eerste lid, van de Metrologiewet is ten aanzien van taxameters met een enkeltariefsysteem van toepassing tot 15 oktober 2011.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 10 oktober 2011

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen

TOELICHTING

De regeling strekt ertoe het mogelijk te maken dat reeds in gebruik genomen taxameters die onder het overgangsrecht van de Metrologiewet vallen, aangepast kunnen worden waardoor tegemoet kan worden gekomen aan de eisen die uit hoofde van andere dan metrologische regelgeving aan de taxameters worden gesteld. De concrete aanleiding voor het opstellen van deze regeling is de Regeling tot wijziging van de Regeling maximumtarief en bekendmaking tarieven taxivervoer (dubbeltariefsysteem). Die regeling geeft aanleiding tot aanpassing van taxameters die onder het overgangsregime van de Metrologiewet vallen en uitsluitend zijn goedgekeurd voor het enkeltariefsysteem. Taxameters die voldoen aan de eisen van de Metrologiewet moeten zowel het enkel tarief (normale berekenwijze S) kunnen toepassen als het dubbeltarief (normale berekenwijze D).

In artikel 16 van de Regeling gebruik en installatie EU-meetinstrumenten zijn regels gesteld voor het gebruik van taxameters. Deze moeten in de gebruiksfase onder meer voldoen aan de eisen van bijlage MI-007 van richtlijn nr. 2004/22/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 31 maart 2004 betreffende meetinstrumenten (Pb EU 2004, L 135), hierna aangeduid als richtlijn meetinstrumenten. De taxameters die voor de intrekking van de IJkwet voldeden aan de eisen voor gebruik, mogen op grond van artikel 47 van de Metrologiewet nog steeds worden gebruikt zolang zij aan de eisen van de IJkwet voldoen. Dat betekent dat zij moeten overeenkomen met een model dat is toegelaten op uiterlijk 29 oktober 2006, de uiterste datum waarop een model van een taxameter kon worden toegelaten onder de IJkwet.

Ontwikkelingen in de regelgeving, te weten de Regeling tot wijziging van de Regeling maximumtarief en bekendmaking tarieven taxivervoer (dubbeltariefsysteem) nopen tot aanpassing van een deel van de populatie van taxameters, namelijk dat deel van de taxameters dat uitsluitend is goedgekeurd voor het enkeltariefsysteem. De aanpassingen zijn echter niet zo ingrijpend dat zij moeten leiden tot een vervanging van de gehele taxameter. De regelgeving bood tot nu toe geen mogelijkheid tot aanpassing van de taxameters omdat zij overeen moesten komen met het model zoals dat was toegelaten onder de IJkwet. De hiervoor bedoelde ontwikkelingen zouden, zonder aanpassing van de regelgeving, leiden tot een niet voorziene vroegtijdige vervanging van de betreffende taxameters.

De wijziging van artikel 16 van de Regeling gebruik en installatie EU-meetinstrumenten bewerkstelligt dat ook taxameters mogen worden gebruikt die overeenkomen met het onder de IJkwet toegelaten model, zoals dat is aangepast in verband met de hiervoor bedoelde ontwikkelingen. De taxameters kunnen daardoor gebruikt worden tot het einde van hun economische levensduur. Aanpassingen om andere redenen zijn niet toegestaan.

Het aangepaste model moet met goed gevolg een overeenstemmingsbeoordeling hebben ondergaan. Artikel 48 van de Metrologiewet bepaalt ten aanzien van instrumenten die onder de IJkwet waren toegelaten dat de taken en bevoegdheden van de ijkinstelling, worden uitgevoerd door een aangewezen instantie die bevoegd is tot het verrichten van toetsende werkzaamheden ten aanzien van dat meetinstrument. Deze bepaling brengt met zich mee dat een aangewezen instantie die bevoegd is tot het verrichten van werkzaamheden in het kader van de beoordelingsprocedurebijlage B bij taxameters de werkzaamheden bij het aangepaste model zal mogen verrichten.

Ingevolge artikel 7 van de Metrologiewet juncto artikel 14 van het Meetinstrumentenbesluit I zal elke individuele aangepaste taxameter voor hij weer in gebruik wordt genomen een keuring ondergaan.

De regeling betreft enkel taxameters die al in gebruik zijn genomen. Het in de handel brengen van nieuwe meetinstrumenten die geproduceerd zijn volgens een geactualiseerd IJkwetmodel is niet mogelijk. Artikel 23 van de richtlijn meetinstrumenten biedt daarvoor niet de ruimte.

Ingevolge artikel 45 van de Metrologiewet mogen geregelde meetinstrumenten waarop de richtlijn meetinstrumenten van toepassing is, in de handel worden gebracht, in gebruik worden genomen of voor ingebruikneming verder worden verhandeld, wanneer deze voldoen aan de op grond van artikel 11a van de IJkwet afgegeven verklaring van het model van het meetinstrument. Deze overgangssituatie geldt tot de datum waarop de geldigheidsduur van deze verklaring verstrijkt, dan wel bij gebreke daaraan, uiterlijk 1 november 2016 of op een door Onze Minister te bepalen tijdstip.

In deze regeling wordt ten aanzien van taxameters met een enkeltariefsysteem, dit tijdstip vastgesteld op 15 oktober 2011. Dit betekent dat taxameters met een enkeltariefsysteem na deze datum niet langer in de handel mogen worden gebracht, danwel in gebruik genomen mogen worden of voor ingebruikneming mogen worden verhandeld.

Administratieve lasten

De regeling veroorzaakt geen administratieve lasten of inhoudelijke nalevingskosten. De regeling maakt het alleen mogelijk dat reeds in gebruik genomen taxameters die onder het overgangsrecht van de Metrologiewet vallen, aangepast kunnen worden als andere dan metrologische regelgeving daar aanleiding toe geeft. De lasten die gemoeid zijn met de aanpassing worden veroorzaakt door de andere regelgeving en dienen daar te worden verantwoord.

De onderhavinge regeling draagt bij aan het voorkomen van extra regeldruk veroorzaakt door eventuele noodgedwongen vroegtijdige vervanging van taxameters.

Notificatie

De regeling is op 23 mei 2011 ingevolge artikel 8, eerste lid, van richtlijn nr. 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van

22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften (PbEG L 204) voorgelegd aan de Europese Commissie. Naar aanleiding van deze notificatie zijn geen opmerkingen ontvangen.

Voor zover de regeling kwantitatieve invoerbeperkingen of maatregelen van gelijke werking in de zin van artikel 28 van het EG-verdrag bevat, worden deze maatregelen gerechtvaardigd uit hoofde van het belang van eerlijke handel en consumentenbescherming.

Vaste verandermomenten

De invoeringstermijn en de inwerkingtredingsdatum wijken af van het kabinetsstandpunt inzake de vaste verandermomenten. Dit is gerechtvaardigd, mede gelet op het private en publieke belang dat gemoeid is met de invoering van het dubbeltariefsysteem in het taxivervoer. Om de in de desbetreffende regeling opgenomen overgangstermijn van 6 maanden voor de aanpassing van taxameters ten volle te kunnen benutten, is het vereist dat deze regeling tegelijkertijd of zo spoedig mogelijk na de inwerkingtreding van die regeling in werking treedt. De aanpassing van enkeltariefmeters is namelijk pas mogelijk na inwerkingtreding van deze regeling.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen

Naar boven