Bestemmingsplan (gewijzigd) vastgesteld ‘Harskamp’

Van donderdag 13 oktober tot en met woensdag 23 november 2011 ligt het op 29 september 2011 door de raad vastgestelde bestemmingsplan ‘Harskamp’ ter inzage bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in het Raadhuis De Doelen, Raadhuisplein 2 te Ede.

Het plan en de daarbij behorende stukken zijn ook in te zien via:

http://www.ede.nl/bestemmingsplannen

Op deze website vindt u een link naar het bestemmingsplan op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. De landelijke voorziening kunt u ook rechtstreeks benaderen via: www.ruimtelijkeplannen.nl. De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar via: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roi/index/showManifest?organizationId=ede&striVersion=STRI2008.

Het raadplegen van de digitale bestanden gebeurt onder voorbehoud van technische storingen.

Het plangebied van het bestemmingsplan ‘Harskamp’ bevat grotendeels de kern van het dorp Harskamp. Daarnaast zijn het terrein van camping ‘De Harscamp’,de parkzone langs de Otterloseweg en het industrieterrein meegenomen in het plangebied. In het noordelijke deel van het plangebied is de Hooibrinkweg de uiterste begrenzing. De recent nieuw gebouwde kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente is hiermee binnen het plangebied gelegen. In het zuidoosten wordt het plangebied begrensd door het defensieterrein ‘Legerplaats Harskamp’.

Het plan is hoofdzakelijk conserverend van aard. Dat betekent dat de bestaande situatie is bestemd waarbij reeds verleende bouwvergunningen en vrijstellingen/ontheffingen zijn verwerkt. De zoekzones maken geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan.

Bij de vaststelling van het plan heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het plan zoals dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen. De wijziging(en) betreffen:

Verbeelding

  • 1. De goot- en nokhoogte van (bedrijfs)woningen zijn aangepast naar 3/10 meter respectievelijk 6/10 meter, indien hoger geïnventariseerd dan is het specifiek aangeduid. (ambtshalve wijziging)

  • 2. De bestemming Bos met de aanduiding ‘specifieke vorm van bos-weide en cultuurgrond’ is gewijzigd naar de bestemming Agrarisch. (wijziging naar aanleiding van een zienswijze)

  • 3. Kraatsweg 19: er is een extra bouwvlak opgenomen voor de bestaande vrijstaande woning. (wijziging naar aanleiding van een zienswijze)

  • 4. Harderwijkerweg 13: aanduiding is veranderd van ‘vrijstaand’ naar ‘twee-aaneen’. Daarnaast is de bestemming Tuin meer georiënteerd op de Hooibrinkweg. (ambtshalve wijziging)

  • 5. Dorpsstraat 25: op de bestaande bedrijfswoning is de aanduiding ‘bedrijfswoning’ opgenomen. (ambtshalve wijziging)

  • 6. Dorpsstraat 55-57: de bestemming is gewijzigd van Detailhandel naar Wonen. (wijziging naar aanleiding van een zienswijze)

  • 7. Dorpsstraat 60-62-64: aan de achterzijde is de hoogte gewijzigd van 4 naar 6 meter. (wijziging naar aanleiding van een zienswijze)

  • 8. Otterloseweg 14–26: aan de achterzijde is de bestemming Bos gewijzigd in de bestemming Wonen. (ambtshalve wijziging)

Planregels

De planregels zijn op diverse plaatsen redactioneel en tekstueel ambtshalve aangepast of verduidelijkt. Het gaat hierbij om ondergeschikte wijzigingen die niet inhoudelijk van aard zijn.

Inhoudelijk is het volgende aangepast:

  • 1. Artikel 12.1 (bestemmingsomschrijving binnen de bestemming Gemengd-3) is een sub toegevoegd zodat ook bedrijven in de categorieën A en B zijn toegestaan. (wijziging naar aanleiding van een zienswijze)

  • 2. Artikel 16.2.1 (gebouwen binnen de bestemming Maatschappelijk) is sub a aangevuld met de zinsnede ‘met uitzondering van aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij bedrijfswoningen’. (ambtshalve wijziging)

  • 3. Artikel 16.2.3 (aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij bedrijfswoningen binnen de bestemming Maatschappelijk) is in sub b 50 m2 gewijzigd in 65 m2. (ambtshalve wijziging)

  • 4. Artikel 24.2.2 (aan- en uitbouwen en bijgebouwen binnen de bestemming Wonen) is in sub c is ‘maximaal 100m2’ vervangen door ‘niet meer bedragen dan de bestaande oppervlakte’. (ambtshalve wijziging)

  • 5. Artikel 24.3.2 (vergroting oppervlakte bijgebouwen binnen de bestemming Wonen) is vervangen door de volgende tekst:

    Het bevoegd gezag kan een omgevingsvergunning verlenen voor het afwijken van het bepaalde in artikel 24.2.2 lid c voor het vergroten van de oppervlakte aan gebouwen en overkappingen ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van wonen – agrarische nevenactiviteit’, met inachtneming van de volgende bepalingen:

    • a. de oppervlakte aan gebouwen en overkappingen mag eenmalig worden vergroot ten behoeve van de agrarische nevenactiviteit tot maximaal 10% van de bestaande gebouwen en overkappingen, tot een absoluut maximum van 1.000 m2;

    • b. behoudens het bepaalde in sub a kan de oppervlakte aan gebouwen en overkappingen worden vergroot indien dit noodzakelijk is in verband met wettelijke vereisten in het kader van dierenwelzijn en/of milieuwetgeving, met dien verstande dat:

      • 1. de vergroting niet meer mag bedragen dan 150 m2;

      • 2. er geen toename plaatsvindt van het aantal dieren;

    • c. er is sprake van een zorgvuldige landschappelijke inpassing op basis van een landschapsinpassingsplan;

    • d. het vergroten van de oppervlakte leidt niet tot onevenredige aantasting van de gebruiks- en ontwikkelingsmogelijkheden van de naastgelegen percelen; (ambtshalve wijziging)

Tijdens de hiervoor genoemde periode kunt u schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, wanneer u belanghebbende bent en u:

  • tijdig bij de gemeenteraad een zienswijze tegen het ontwerpplan kenbaar heeft gemaakt;

  • aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest een zienswijze in te dienen tegen het ontwerpplan;

  • bezwaar heeft tegen de wijziging van het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerp-plan.

Tevens kunt u gedurende deze periode een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de genoemde afdeling. Zonder dat treedt het door de raad vastgestelde bestemmingsplan in werking direct na afloop van de beroepstermijn. Als naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. De adressering van het verzoek om voorlopige voorziening is gelijk aan die van het beroepschrift.

Ede, 12 oktober 2011

Naar boven