Vastgesteld bestemmingsplan ‘Boerenkamplaan’

Burgemeester en wethouders maken ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend.

De gemeenteraad van Someren heeft in de vergadering van 28 september 2011 het bestemmingsplan ‘Boerenkamplaan’ vastgesteld. Tevens besloot de raad geen exploitatieplan vast te stellen voor de gronden die binnen het plangebied van dit bestemmingsplan vallen.

Plangebied en ontwikkelingen

Het bestemmingsplan heeft betrekking op de locatie Boerenkamplaan ongenummerd te Someren (kadastraal bekend als gemeente Someren, sectie S, nummer 2122 en 2123 gedeeltelijk). Momenteel bevinden er zich nog diverse opstallen en erfverharding ter plaatse. Voorheen zijn de opstallen gebruikt ten behoeve van agrarische doeleinden.

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat er één woning ter grootte van maximaal 900 m3 wordt gerealiseerd op het voornoemde perceel. In ruil daarvoor worden de bestaande opstallen gesloopt en de erfverharding wordt verwijderd. Daarnaast moeten er als tegenprestatie natuur- en landschapselementen met een omvang van 3.490 m2 worden aangelegd.

Naast de woning die rechtstreeks mogelijk wordt gemaakt, is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de bestemming ‘Agrarisch’ binnen het plangebied onder voorwaarden om te kunnen zetten naar ‘Wonen’. Door gebruik te maken van de wijzigingsbevoegdheid en te voldoen aan de gestelde voorwaarden, kunnen er nog maximaal 2 (Ruimte voor Ruimte) woningen binnen het plangebied worden gerealiseerd.

Het bestemmingsplan ‘Boerenkamplaan’ legt vast welke functies en bouwmogelijkheden zijn toegestaan binnen het plangebied. Het uitgangspunt is het bieden van een passend juridisch-planologisch kader, waarbinnen de omschreven ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt.

Aangebrachte wijzigingen

Naar aanleiding van de ingediende zienswijze is het bestemmingsplan niet gewijzigd vastgesteld.

Ontheffing Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders maken tevens bekend dat zij definitief hogere grenswaarden hebben vastgesteld, zoals bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder. De geluidbelasting op de gevel van de nieuwe woning, die wordt veroorzaakt door de Boerenkamplaan, is meer dan de voorkeursgrenswaarde van Lden van 48 dB, maar niet meer dan de maximaal onthefbare waarde van 53 respectievelijk 58 dB.

Ter inzage

Het vaststellingsbesluit, het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 13 oktober 2011 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met woensdag 23 november 2011). U kunt het bestemmingsplan met alle bijlagen inzien tijdens de openingstijden bij de balie van het Team Vergunningen van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in het gemeentehuis van Someren, Wilhelminaplein 1, te Someren. De balie van het Team Vergunningen is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Gedurende deze termijn ligt ook het definitieve besluit voor de hogere grenswaarden met het bijbehorende akoestisch onderzoek ter inzage.

Als u vragen heeft of de stukken buiten openingstijden wilt inzien, dient u een afspraak te maken. U kunt hiervoor terecht bij de afdeling VROM, tel. 0493-494888.

U kunt het vaststellingsbesluit, het bestemmingsplan en bijlagen ook elektronisch raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast zijn alle stukken als pdf-bestand op de gemeentelijke website te bekijken.

Indien u het bestemmingsplan of andere stukken op schrift wenst te ontvangen, dan worden hiervoor op grond van de legesverordening kosten in rekening gebracht.

Instellen beroep

Tijdens de termijn van ter inzage legging kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit en het definitieve besluit hogere grenswaarden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerpbesluit hogere grenswaarden bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij of zij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerpbesluit hogere grenswaarden.

De besluiten tot vaststelling van het bestemmingsplan en de hogere grenswaarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Om te voorkomen dat de besluiten in werking treden, kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening vragen. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. In dat laatste geval treden de besluiten tot vaststelling van het bestemmingsplan, respectievelijk de hogere grenswaarden, niet in werking voordat op dat verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

12 oktober 2011

Burgemeester en wethouders van Someren,

Naar boven