Regeling van de Staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid van 5 oktober 2011, nr. R&P/RA/2011/18083, tot wijziging van de Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien) in verband met het verhogen van het subsidieplafond en het verkorten van het tijdvak van Actie E sociale innovatie

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikelen 3 , eerste en vierde lid, 5 en 8, eerste lid, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Bijlage 1. Specifieke bepalingen voor subsidie aanvragen per actie bij de Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien) wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel E2 wordt als volgt gewijzigd:

De zinsnede ‘in het aanvraagtijdvak van 10 oktober 2011, 9.00 uur, tot en met 31 december 2012, 17.00 uur’ wordt vervangen door: in het aanvraagtijdvak van 10 oktober 2011, 9.00 uur, tot en met 21 oktober 2011, 17.00 uur.

B

Artikel E3 wordt als volgt gewijzigd:

Het bedrag ‘€ 24.000.000,–’ wordt vervangen door: € 25.200.000,–.

C

Artikel E5 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid wordt vervangen en komt als volgt te luiden:

  • 2. Per aanvrager wordt slechts één subsidie aanvraag in behandeling genomen.

2. Het derde lid wordt vervangen en komt als volgt te luiden:

  • 3. Op een volledige aanvraag wordt na afloop van het aanvraagtijdvak, als bedoeld in artikel E2, binnen acht weken beslist.

3. Na het derde lid wordt een vierde lid toegevoegd, dat komt te luiden:

  • 4. In geval het totaalbedrag van de aangevraagde subsidies met betrekking tot Actie E het in artikel E3 vastgestelde subsidieplafond te boven gaat, verdeelt de minister de beschikbare middelen op basis van een bij loting door de notaris vastgestelde volgorde na afloop van het aanvraagtijdvak als bedoeld in artikel E2.

4. Er wordt een vijfde lid toegevoegd, dat komt te luiden:

  • 5. In de in het voorgaande lid bedoelde situatie is het derde lid van artikel 9 niet van toepassing.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 5 oktober 2011

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

TOELICHTING

Een aantal dagen voor de opening op 10 oktober 2011 van het aanvraagtijdvak van de vernieuwde ESF-regeling Actie E is gebleken dat de belangstelling voor de nieuwe regeling bijzonder groot is en alle verwachtingen overtreft.

Het is mogelijk gebleken het beschikbare budget op te hogen naar 25,2 mln, zodat in plaats van ruim 1300 aanvragers nu 1400 aanvragers kunnen worden bediend. Wel is het noodzakelijk gebleken de verdeelsystematiek te wijzigen en daarbij het aanvraagtijdvak te verkorten.

In de huidige regeling is bepaald dat in geval het totaalbedrag van de aangevraagde subsidies het vastgestelde plafond te boven gaat, de subsidieaanvragen worden afgehandeld in volgorde van het tijdstip van ontvangst (‘wie het eerst komt, ’t eerst maalt’). Bovendien is bepaald dat indiening van de aanvraag elektronisch dient plaats te vinden. Dit zal tot gevolg hebben dat het merendeel van de aanvragers zo vroeg mogelijk digitaal een aanvraag zal willen indienen.

Geconstateerd is dat het beschikbare ICT-systeem een dergelijke piekbelasting naar verwachting niet aankan. De onderzochte technische oplossingen, waarbij bijvoorbeeld het aantal aanvragers dat toegang krijgt tot het digitale loket wordt gemaximeerd en/of gefaseerd, druisen in tegen (de essentie) van het systeem ‘wie het eerst komt, ’t eerst maalt’. Dat systeem kenmerkt zich immers door de aanvragers bij de start en de toegang tot het loket gelijke kansen te bieden.

Het vasthouden van het systeem ‘wie het eerst komt, ’t eerst maalt’ zal daarom naar verwachting – als gevolg van beperkte toegang tot het digitale loket – leiden tot ongelijkheid tussen c.q. ongelijke kansen voor aanvragers. Om die reden is ervoor gekozen een ander verdeelsysteem te kiezen, het aanvraagtijdvak te verkorten (loopt tot en met 21 oktober 2011) en de termijn waarbinnen op de aanvraag beslist wordt daarbij aan te passen. Per aanvrager wordt slechts één subsidie aanvraag in behandeling genomen. Een en ander is in de Bijlage bij de regeling opgenomen.

Bepaald is nu dat de beschikbare middelen bij overschrijding van het beschikbare budget worden verdeeld op volgorde van een onderlinge rangschikking van aanvragen welke wordt bepaald door middel van een loting. De loting vindt plaats na sluiting van het aanvraagtijdvak.

Het tijdstip van inwerkingtreding van deze regeling vormt een uitzondering op de toepassing van de vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn van ministeriële regelingen. Dit is omdat wijziging van de verdeelsystematiek zo snel mogelijk bekend moet worden gemaakt in verband met de opening van het aanvraagtijdvak op 10 oktober 2011.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

Naar boven