Besluit van de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 3 oktober 2011, nr. WJZ / 11142238, tot intrekking van de Beleidsregels integriteit en uitsluiting bij aanbestedingen in BIBOB-sectoren

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Handelende in overeenstemming met de Ministers van Algemene Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Buitenlandse Zaken, van Defensie, van Financiën, van Infrastructuur en Milieu, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Veiligheid en Justitie en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 5, derde lid, aanhef en onderdelen a en c van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur;

Besluit:

Artikel 1

De Beleidsregels integriteit en uitsluiting bij aanbestedingen in BIBOB-sectoren worden ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 3 oktober 2011

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

Door middel van dit besluit worden de Beleidsregels integriteit en uitsluiting bij aanbestedingen in BIBOB-sectoren ingetrokken. De redenen daarvoor worden hieronder toegelicht.

De Beleidsregels integriteit en uitsluiting bij aanbestedingen in BIBOB-sectoren bevatten gedragsvoorschriften bij de voorgenomen verstrekking van een overheidsopdracht in de bouw, de informatie- en communicatietechnologie en het milieu (de zogenaamde BIBOB-sectoren, zie het Besluit BIBOB). Deze regels houden in dat iedere gegadigde of zijn onderaannemer gevraagd wordt een vragenlijst ofwel een eigen verklaring in te vullen.

De rijksoverheid gaat werken met één uniforme eigen verklaring voor alle aanbestedingen. De eigen verklaring die bij de eerdergenoemde beleidsregels hoort wordt alleen in de sectoren bouw, milieu en ICT gebruikt. Deze uniforme eigen verklaring is gezamenlijk met het bedrijfsleven en aanbestedende diensten opgesteld. Het is met het oog op vermindering van administratieve lasten wenselijk om in alle gevallen van aanbestedingen door de rijksoverheid met dezelfde verklaring te werken. Dat moet uiteraard de uniforme eigen verklaring zijn. De speciale BIBIOB-verklaring dient dan ook niet langer te worden toegepast.

De beleidsregels bevatten naast de eigen verklaring een verplichting om een advies te vragen bij het Bureau BIBOB als er twijfels rijzen over de integriteit van ondernemingen bij aanbestedingen. Het bureau doet dit aan de hand van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet BIBOB). Het is aan de aanbestedende dienst om te bepalen of deze twijfels omtrent integriteit er zijn.

In de praktijk wordt door de rijksoverheid slechts incidenteel een advies aangevraagd bij het Bureau BIBOB. Het Bureau heeft in 2010 op het gehele BIBOB-terrein 3 adviezen aan de rijksoverheid verstrekt. Op het totaal van de in 2010 door het Bureau verstrekte adviezen aan alle overheidsinstellingen is in ongeveer 1,5% van de gevallen sprake van een aanvraag die betrekking had op een aanbesteding. Het intrekken van de beleidsregels vormt geen belemmering voor de rijksoverheid om bij aanbestedingen in de genoemde sectoren om advies aan Bureau BIBOB vragen. De mogelijkheid daartoe vloeit namelijk voort uit het Besluit BIBOB, dat blijft gehandhaafd.

De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven