Aanwijzing gronden gelegen in het plangebied Bedrijventerrein Zuidpolder, Eemnes, (artikel 4 wet voorkeursrecht gemeenten)

Voorlopige aanwijzing

Burgemeester en wethouders van de gemeente Eemnes maken ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend, dat de raad van de gemeente Eemnes op 26 september 2011 heeft besloten om de percelen die gelegen zijn in het plangebied ‘Bedrijventerrein Zuidpolder’ aan te wijzen (op basis van artikel 4 van de Wvg) als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 24, 26 en 27 van de Wvg van toepassing zijn.

Inwerkingtreding

Het raadsbesluit treedt in werking op 7 oktober 2011 (de dag na publicatie in de Staatscourant van 6 oktober 2011) en vervalt drie jaar na dagtekening van het raadsbesluit tenzij het voorkeursrecht voordien op basis van een bestemmingsplan wordt verlengd. Het Bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Zuidpolder’ wordt naar verwachting in de raadsvergadering van 24 oktober 2011 vastgesteld. Het voorkeursrecht wordt dan van rechtswege verlengd voor een termijn van tien jaar (het raadsbesluit van 26 september 2011 komt dan te vervallen).

Planologische grondslag en ligging plangebied

Het raadsbesluit heeft als planologische grondslag de Gemeentelijke Structuurvisie Zuidpolder. De Structuurvisie is in de raadsvergadering van 26 september 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. Het plangebied Bedrijventerrein Zuidpolder is gelegen direct ten zuiden van het bestaande bedrijventerrein ‘de Bramenberg’. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door de Rijksweg A27 en aan de oost- en noordzijde door landelijk/agrarisch gebied.

Huidig gebruik en toegedachte bestemming

De bij deze aanwijzing betrokken percelen worden momenteel gebruikt als grasland en water en de beoogde bestemmingen zijn Bedrijventerrein, Groen, Verkeer en Water en de dubbelbestemming Waarde − Archeologie. De percelen zijn nader aangegeven op de bij het raadsbesluit behorende kaart en lijst van aangewezen percelen.

Aanbiedingsplicht

Het raadsbesluit heeft onder andere tot gevolg dat de aanbiedingsplicht als bedoeld in artikel 10 van de Wvg van toepassing is verklaard. De aanbiedingsplicht houdt in dat de eigenaren en/of zakelijk gerechtigden van de aangewezen gronden, wanneer zij hun eigendom of hun recht willen verkopen, dit eerst aan de gemeente Eemnes te koop moeten aanbieden alvorens verkoop aan een ander mogelijk is.

Bezwaar, beroep, voorlopige voorziening

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken ingaande op 7 oktober 2011 (de dag na publicatie in de Staatscourant) een bezwaarschrift indienen tegen het raadsbesluit. In het ondertekende bezwaarschrift moet worden opgenomen: de naam en het adres van de belanghebbende, de datum, een omschrijving van het raadsbesluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar (de motivering). Het bezwaarschrift dient aan de raad van de gemeente Eemnes gericht te worden. Postadres: Postbus 71, 3755 ZH Eemnes. Vervolgens kunnen belanghebbenden, indien zij het niet eens zijn met de beslissing op het bezwaarschrift, beroep instellen bij de rechtbank te Utrecht. Indien bezwaar wordt gemaakt tegen het raadbesluit bestaat tevens de mogelijkheid om de voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht te verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Bezwaren die tegen het collegebesluit d.d. 12 juli 2011 gemaakt zijn worden, ingevolge artikel 6 lid 3 van de Wet voorkeursrecht gemeenten, geacht te zijn gericht tegen het besluit van de gemeenteraad.

Terinzagelegging

Het raadsbesluit d.d. 26 september 2011 en de daarbij behorende stukken (het raadsvoorstel, de lijst en kaart van aangewezen percelen) liggen vanaf vrijdag 7 oktober 2011 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage in het kantoor van de BEL Combinatie, bij de balie van de afdeling Bouwen en Wonen. De openingstijden van de balie zijn van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur. Buiten deze uren kunnen de stukken op afspraak ingezien worden.

Naar boven