Ontwerp inpassingsplan en milieueffectrapportage Beekse Bergen

Op 5 juli 2011 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant het ontwerp- inpassingsplan Beekse Bergen vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. Het ontwerp-inpassingsplan en het bijbehorende MilieuEffectRapport (MER) liggen met ingang van 10 oktober 2011 gedurende 6 weken ter inzage. Binnen deze termijn kan eenieder een zienswijze over dit ontwerp indienen bij Gedeputeerde Staten. Zij brengen alle zienswijzen en de reactie daarop ter kennis van Provinciale Staten die het inpassingsplan vaststellen.

Waarom een inpassingsplan Beekse Bergen?

De Beekse Bergen vervult een bovenregionale recreatieve functie. Per jaar brengen honderdduizenden mensen een bezoek aan het park, zowel afkomstig uit de directe omgeving als uit andere delen van Nederland. Door Libéma zijn in de loop der jaren diverse investeringen gepleegd om de concurrentiepositie van recreatiegebied Beekse Bergen te waarborgen en te verbeteren. Om haar concurrentiepositie als bovenregionale dagattractie in de toekomst te kunnen behouden zijn echter verdere investeringen en uitbreidingen noodzakelijk. Daarom is Libéma bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen.

Op verzoek van de gemeente Hilvarenbeek hebben Gedeputeerde Staten van Noord Brabant besloten een inpassingsplan op te stellen omdat zij de Beekse Bergen beschouwen als een attractiepark van provinciaal belang. De provincie is hiermee bevoegd gezag en verantwoordelijk voor het opstellen en in procedure brengen van het inpassingsplan en alle daarbij komende overige verplichtingen zoals de m.e.r. procedure.

Inhoud van het inpassingsplan Beekse Bergen

Het inpassingsplan Beekse Bergen maakt een uitbreiding van de Beekse Bergen mogelijk ten behoeve van de realisering van een Safariresort en een verblijf voor Afrikaanse savannedieren en ten behoeve van kwaliteitsverbeteringen bij bepaalde onderdelen van het park.

Door de uitbreiding zal 22,4 ha Ecologische Hoofdstructuur verloren gaan die conform het compensatiebeginsel zal worden gecompenseerd. Deze compensatieverplichting is nader uitgewerkt in een compensatieplan dat als aparte bijlage bij het inpassingsplan is gevoegd.

Milieueffectrapportage

Vanwege de omvang van de uitbreiding (een recreatieve voorziening met meer dan 500.000 bezoekers in een gevoelig gebied) wordt voor het besluit van het inpassingsplan de procedure van een milieueffectrapportage doorlopen. In het MER zijn meerdere inrichtingsalternatieven en alle relevante milieueffecten onderzocht. Het MER vormt een bijlage bij het ontwerp-inpassingsplan.

Over het MER-rapport wordt advies gevraagd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Waar kunt u het ontwerp inzien?

Gedurende de inspraaktermijn ligt het ontwerp-inpassingsplan Beekse Bergen met de bijbehorende milieueffectrapportage tijdens reguliere openingstijden voor eenieder ter inzage op de volgende locaties:

  • het infocentrum van het Dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch;

  • de gemeentekantoren van de gemeenten Hilvarenbeek, Tilburg, Oisterwijk en Oirschot.

Verder zijn het ontwerp-inpassingsplan en alle bijbehorende stukken beschikbaar op de volgende webadressen: www.brabant.nl/beeksebergen, www.brabant.nl/milieueffectrapportage en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Hoe kunt u uw reactie geven?

U kunt uw opmerkingen van 10 oktober tot en met 21 november 2011 als volgt inbrengen:

  • digitaal, via het provinciale webadres www.brabant.nl/beeksebergen

  • schriftelijk, gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Postbus 90151, 5200 MC ’s-Hertogenbosch onder vermelding van ‘Inspraak ontwerp-inpassingsplan Beekse Bergen’.

  • mondeling, door contact op te nemen met I. A.M. Slippens (073-6808434) indien de zienswijze het inpassingsplan betreft of J. H.A.M. van der Wijst (073-6808763) indien de zienswijze het MER betreft.

Informatiebijeenkomst

U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomst over het inpassingsplan Beekse Bergen. Doel van deze bijeenkomst is u te informeren over de inhoud van het inpassingsplan en het MER en eventuele vragen te beantwoorden. Deze informatiebijeenkomst maakt geen deel uit van de inspraakprocedure.

De informatiebijeenkomst vindt plaats op: 18 oktober 19.30–21.00 uur

Locatie: Event Center Beekse Bergen, Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek

’s-Hertogenbosch, 5 oktober 2011

Naar boven