Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 25 januari 2011, nr. 161331, houdende verlening van mandaat ten behoeve van landbouw, natuur- en visserijbeheer op de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Besluit:

Paragraaf 1. Verlening vergunningen, certificaten, goedkeuring en ontheffingen

Artikel 1

  • 1. Beleidscoördinatoren voor het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij de Rijksdienst Caribisch Nederland zijn gemachtigd om namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende het verstrekken van vergunningen en certificaten, of het toestaan van een uitzondering als bedoeld in artikel 4 van de Wet grondslagen natuurbeheer en -bescherming BES.

  • 2. Het Hoofd van de Unit Economische Zaken, Landbouw en Innovatie bij de Rijksdienst Caribisch Nederland is gemachtigd om namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende

    • a. de beslissing tot goedkeuring, bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling verpakking en etikettering van bestrijdingsmiddelen BES;

    • b. het verlenen en intrekken van vergunningen als bedoeld in artikel 19 en 20, derde en achtste lid, van het Besluit slacht- en vleeskeuring Bonaire.

Artikel 2

De directeur en de plaatsvervangend directeur van de Plantenziektenkundige Dienst zijn gemachtigd om namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 18.2.6, eerste lid, Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, voorzover het betreft de toepassing van het gestelde bij of krachtens artikel 18.2.4b en 18.2.4c van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

Artikel 3

  • 1. De directeur, de plaatsvervangend directeur Agroketens en Visserij, het hoofd Uitvoering Visserijregelingen en de procesmanager Uitvoering Visserijregelingen zijn gemachtigd om namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie te beslissen en stukken te ondertekenen betreffende:

    • a. het verlenen, verlengen of intrekken van een vergunning als bedoeld in artikel 2, vijfde lid, 7, zesde lid, en 8, tweede lid, van de Visserijwet BES;

    • b. het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 2, zesde en achtste lid, van de Visserijwet BES;

    • c. het verlenen van een vergunning als bedoeld in artikel 13b van de Visserijwet BES;

    • d. het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 13c, vierde lid, van de Visserijwet BES.

  • 2. De ambtenaren, bedoeld in het eerste lid, zijn aangewezen als de instantie, bedoeld in artikel 9, derde lid, van de Visserijwet BES.

Paragraaf 2. Slotbepalingen

Artikel 4

De ondertekening, bedoeld in de artikelen 1 tot en met 3, luidt:

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

namens deze:

gevolgd door handtekening, naam en functie.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 25 januari 2011

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met dit besluit mandateert de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie verschillende personen en instanties om namens hem beslissingen te nemen en stukken te ondertekenen. Het betreft taken die voortvloeien uit wetgeving op het terrein van landbouw, natuur en visserij, welke van toepassing is op de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Het gaat om:

  • de verlening van vergunningen en certificaten in het kader van het CITES-verdrag (artikel 1, eerste lid);

  • de verlening van goedkeuring van aanwijzingen en voorschriften van de eilandsraden omtrent het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (artikel 1, tweede lid, onderdeel a);

  • het verlenen en intrekken van vergunningen voor slachtinrichtingen op Bonaire (artikel 1, tweede lid, onderdeel b);

  • het verlenen van ontheffing van maatregelen ingesteld ter bestrijding van plantenziekten (artikel 2)

  • het verlenen van visserijvergunningen en ontheffingen voor vaartuigen groter dan 12 meter of voor het vissen in de wateren van andere landen (artikel 3).

Ten aanzien van vergunningen en certificaten in het kader van CITES-vergunningen is ervoor gekozen een medewerker van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) te mandateren in plaats van de beheersinstantie, bedoeld in artikel 2 van de Regeling uitvoering CITES-verdrag BES. Dit is uit praktische overwegingen gedaan. De beheersinstantie is gevestigd in Nederland. Aanvragen komen bij het RCN binnen. Het RCN verstuurt deze ter beoordeling naar beheersinstantie in Nederland. Deze stuurt de beslissing op de aanvraag in digitale vorm en ongetekend terug naar het RCN. Het RCN verzorgt vervolgens de ondertekening.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven