Publicatie Ontwerpbesluit tot wijziging Waterverordening Rijnland

Het Ontwerpbesluit tot wijziging Waterverordening Rijnland ligt van maandag 3 oktober 2011 tot en met maandag 14 november 2011 ter visie. In deze periode kan iedereen met een zienswijze reageren op deze wijziging van de Waterverordening Rijnland.

Krachtens de Waterwet zijn provincies belast met het aanwijzen en normeren van regionale keringen. Deze regionale keringen zijn in de Waterverordeningen per waterschap opgenomen. Zo ook in de Waterverordening Rijnland. Deze verordening is bij gemeenschappelijk besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland en Zuid-Holland vastgesteld. De regionale waterkeringen zijn aangegeven op de kaarten A, B en C in bijlage 1 van de Waterverordening Rijnland.

Volgens de Waterwet moeten waterschappen voor deze, bij provinciale verordening aangewezen regionale waterkeringen, een Legger vaststellen. In deze Legger wordt omschreven waaraan deze regionale waterkeringen naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. Bij actualisatie van de Legger door hoogheemraadschap van Rijnland is gebleken dat de leggerkaarten verschillen met de kaarten bij de Waterverordening Rijnland. De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland hebben gezamenlijk geconstateerd dat de kaarten bij de Waterverordening Rijnland moeten worden aangepast.

De aanpassingen betreffen het grondgebied van zowel de provincie Noord-Holland als de provincie Zuid-Holland. In Zuid-Holland gaat het om keringen die van de kaarten worden verwijderd omdat ze feitelijk geen waterstaatkundige functie bezitten (keringen in de gemeenten Leiden, Katwijk, Lisse, Teijlingen, Noordwijk en Wassenaar). Bovendien zijn er regionale keringen die alsnog op de kaarten bij de Waterverordening Rijnland moeten worden vermeld, inclusief een veiligheidsnorm (keringen in de gemeenten Lisse, Oegstgeest, Leidschendam-Voorburg en Teijlingen). Het gaat hierbij om keringen die de dijkring van een polder, die als gevolg van de verwijdering van de hierboven genoemde kaden wordt verbroken, weer sluitend maken.

De regionale waterkeringen zijn ook weergegeven op een kaart behorende bij de Verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland. Daarom wordt deze kaart bij de Verordening Ruimte overeenkomstig gewijzigd. Dit zal geschieden door middel van een afzonderlijk besluit van Provinciale Staten van Zuid-Holland. De ontwerpbesluiten hiertoe liggen vanaf hetzelfde moment ter inzage.

Waar en wanneer kunt u het ontwerpbesluit inzien?

Van 3 oktober 2011 tot en met 14 november 2011 ligt het Ontwerpbesluit tot wijziging Waterverordening Rijnland, tijdens kantooruren, ter inzage op de volgende locaties:

  • het Provinciehuis van de Provincie Zuid-Holland (bij het Loket), Zuid-Hollandplein 1, Den Haag;

  • het Provinciehuis van de Provincie Noord-Holland, Houtplein 33, Haarlem;

  • het kantoor van het Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1, Leiden. U kunt het Ontwerpbesluit ook downloaden via de website van de provincie Zuid-Holland (www.zuid-holland.nl).

Hoe dient u uw zienswijze in?

Gedurende de inzagetermijn (3 oktober 2011 tot en met 14 november 2011) kunt u uw zienswijze op het Ontwerpbesluit tot wijziging Waterverordening Rijnland schriftelijk, per e-mail of mondeling indienen.

Schriftelijk:

U kunt uw reactie o.v.v. ‘zienswijze Waterverordening Rijnland’ sturen naar onderstaand adres: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland Afdeling Water en Groen, T.a.v. mw. S. Fraikin Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Per e-mail:

sj.fraikin@pzh.nl

Mondeling:

Voor het mondeling inbrengen van een zienswijze kunt u een afspraak maken via mevrouw C.M. Reedijk-Bijmans van het secretariaat van de Afdeling Water en Groen (tel. 070-441 7203).

Tips voor zienswijze

Maak uw zienswijze zo concreet mogelijk. Geef daarbij aan op welk onderdeel van het Ontwerpbesluit uw zienswijze betrekking heeft en wat uw motivering is. Vermeld ook uw naam, adres, e-mail en telefoon-nummer.

Vervolg

Ieder die een zienswijze heeft ingediend, ontvangt de Nota van Beantwoording met alle zienswijzen, voorzien van een reactie. De zienswijzen kunnen leiden tot aanpassing van het ontwerp op onderdelen. Provinciale Staten stellen uiteindelijk de wijziging Waterverordening Rijnland vast.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kunt u terecht bij de mevrouw S. Fraikin (tel. 070-441 7351) en de website van de provincie Zuid-Holland (www.zuid-Holland.nl).

DOS20080015397

Naar boven