Bekendmaking besluit Bodemkwaliteitskaart

Instemming met de Bodemkwaliteitskaart als geldig bewijsmiddel voor de Ruimte voor de Rivierprojecten Scheller en Oldeneler Buitenwaarden en de dijkverlegging Westenholte binnen de gemeente Zwolle.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu maakt, ter voldoening aan de Algemene wet bestuursrecht, het volgende bekend.

Bij instemmingsbrief van 16 september 2011, nr. RWS/DON-2011 8734 is op verzoek van Waterschap Groot Salland een besluit genomen voor vaststelling van de Bodemkwaliteitskaart als geldig bewijsmiddel onder het Besluit bodemkwaliteit. De Bodemkwaliteitskaart is opgesteld voor de ruimte voor het Rivierproject Scheller en Oldeneler Buitenwaarden ter hoogte van kmr 977 aan de rechteroever en de ruimte voor het rivierproject dijkverlegging Westenholte, ter hoogte van kmr 982 aan de rechteroever van de rivier de IJssel.

In de instemmingsbrief staat dat in de Bodemkwaliteitskaart op basis van historie, gebruik en bodemkwaliteit zes bodemkwaliteitszones worden onderscheiden. Met uitzondering van zone A, welke zich momenteel binnendijks bevindt (landbodem), vallen de zones onder mijn bevoegdheid als waterkwaliteitsbeheerder. Voor zone A is de gemeente Zwolle op dit moment bevoegd gezag. Zone F (dijklichaam) en de ondergrond onder zone F worden zowel door de gemeente Zwolle als door mij vastgesteld.

Ik stel vast dat de Bodemkwaliteitskaart is opgesteld volgens de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten en de Regeling bodemkwaliteit. Onder de volgende voorwaarden kan de Bodemkwaliteitskaart als wettig bewijsmiddel dienen in het kader van het Besluit bodemkwaliteit:

  • 1. De toepassing van grond en baggerspecie dient vooraf te worden gemeld bij het Meldpunt bodemkwaliteit.

  • 2. Grondverzet vanuit zone A naar de overige zones is toegestaan als de vergraving heeft plaatsgevonden zolang zone A als landbodem te beschouwen is.

    Zone A is als landbodem te beschouwen totdat wordt begonnen met de afgraving van de huidige primaire waterkering.

  • 3. Grondverzet tussen de zones C tot en met F is toegestaan binnen de regels van het Besluit bodemkwaliteit.

Terinzagelegging

Het instemmingsbesluit met bijbehorende stukken ligt vanaf 29 september 2011, voor een periode van zes weken, ter inzage bij:

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling WSE, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem, op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur;

  • het gemeentehuis van de gemeente Zwolle, Lubeckplein 2 te Zwolle, op werkdagen van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur. Op donderdag tot 19.00 uur;

  • Waterschap Groot Salland, Dr. van Thienenweg 1 te Zwolle, op werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden, gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken en Vastgoed, o.v.v. Bodemkwaliteitskaart Westenholte, Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, Postbus 9070, 6800 ED Arnhem.

De indiener van het bezwaarschrift kan in het bezwaarschrift verzoeken om rechtstreeks beroep bij de administratieve rechter. Indien ik met een dergelijk verzoek instem, kan de bezwaarprocedure op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht worden overgeslagen en zend ik het bezwaarschrift onverwijld door aan de bevoegde rechter.

Inwerkingtreding besluit/Voorlopige voorziening

Het besluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, indien tegen dit besluit bezwaar wordt aangetekend, gedurende de bezwaartermijn tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van de rechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Indiening kan ook via de site: http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Ik verzoek u vriendelijk om een afschrift van het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken en Vastgoed, Postbus 9070, 6800 ED Arnhem.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen kan tijdens kantooruren contact worden opgenomen met Rijkswaterstaat Oost-Nederland, afdeling WSE, telefonisch bereikbaar onder nummer 026-368 87 02.

Arnhem, 16 september 2011

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

namens deze:

het hoofd van de afdeling Vergunningverlening en Handhaving,

M.A. de Wolf.

Naar boven