Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 15 september 2011, nr. IVV/FB/2011/14617, houdende nadere regels inzake de berekening van de uitkeringen aan gemeenten, bedoeld in artikel 50 van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, voor de uitvoeringsjaren 2012 en volgende (Regeling uitkeringen gemeenten Bbz 2004 voor de uitvoeringsjaren 2012 en volgende)

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 50, tweede lid, van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

Besluit:

Artikel 1. Begripsbepaling

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. het Bbz 2004:

het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

b. de uitkering Bbz 2004:

de uitkering, bedoeld in artikel 50, eerste lid, van het Bbz 2004.

Artikel 2. Berekening uitkering Bbz 2004 voor gemeenten

  • 1. Voor gemeenten wordt de uitkering Bbz 2004 berekend aan de hand van de volgende formule UGBBZ = (KBBZ: TKBBZ) × TBBBZ

    waarbij:

    • a. UGBBZ de uitkering Bbz 2004 aan de gemeente over het uitvoeringsjaar is;

    • b. KBBZ de som van de gemeentelijke lasten aan kosten levensonderhoud voor zelfstandigen als bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdelen a, c, d en e, van het Bbz 2004 en van de gemeentelijke lasten aan bedrijfskapitaal Bbz 2004 is over het uitvoeringsjaar twee jaar voorafgaand aan het uitvoeringsjaar, bedoeld in onderdeel a;

    • c. TKBBZ het totaal is van de gemeentelijke lasten Bbz 2004 als bedoeld in onderdeel b over het uitvoeringsjaar twee jaar voorafgaand aan het uitvoeringsjaar, bedoeld in onderdeel a;

    • d. TBBBZ het totale bedrag is dat beschikbaar is voor de uitkeringen Bbz 2004 aan gemeenten over het uitvoeringsjaar, bedoeld in onderdeel a.

  • 2. Artikel 8a van het Besluit WWB 2007 is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 3. Intrekking regeling voor uitvoeringsjaar 2011

  • 1. De Regeling uitkeringen gemeenten Bbz 2004 voor het uitvoeringsjaar 2011 wordt ingetrokken.

  • 2. In afwijking van het eerste lid blijft de Regeling uitkeringen gemeenten Bbz 2004 voor het uitvoeringsjaar 2011, zoals die luidt op 31 december 2011, van toepassing op de financiële afwikkeling van de uitkeringen Bbz 2004 aan gemeenten met betrekking tot het uitvoeringsjaar 2011.

Artikel 4. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt, met uitzondering van artikel 3, in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Artikel 3 treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

Artikel 5. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling uitkeringen gemeenten Bbz 2004 voor de uitvoeringsjaren 2012 en volgende.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 september 2011

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

TOELICHTING

Inleiding

Op grond van artikel 78f van de Wet werk en bijstand (WWB) worden bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels gesteld met betrekking tot de verlening van bijstand en bijstand ter voorziening in de behoefte aan bedrijfskapitaal op grond van de WWB aan zelfstandigen. Met het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004) is invulling gegeven aan dit artikel.

De financiële middelen voor de kosten van levensonderhoud voor startende zelfstandigen op grond van het Bbz 2004 zijn sinds 2010 gebundeld met het inkomensdeel van de WWB. De financiële middelen voor de kosten met betrekking tot voorbereiding en begeleiding van startende ondernemers zijn toegevoegd aan het participatiebudget. Voor deze kosten is het gecombineerde declaratie- en budgetsysteem vervangen door een systeem van volledige budgetfinanciering.

Ten aanzien van de overige kosten van levensonderhoud en bedrijfskapitaal blijft het gecombineerde declaratie- en budgetsysteem op grond van het Bbz 2004 bestaan. Voor de kosten aan levensonderhoud voor ondernemers in de binnenvaart blijft het declaratiesysteem bestaan.

Voor bovenstaande geldt dat in artikel 50, eerste lid, van het Bbz 2004 is geregeld dat voor de ten laste van de gemeente gebleven kosten, bedoeld in artikel 48 van het Bbz 2004, die op grond van het eerste lid van dat artikel niet voor vergoeding in aanmerking komen, het Rijk jaarlijks een uitkering aan de gemeente verstrekt, met dien verstande dat geen uitkering wordt verstrekt voor op grond van artikel 52 van de WWB verleende voorschotten algemene bijstand. Op grond van artikel 50, tweede lid, van het Bbz 2004 wordt de berekeningswijze van het bedrag van de uitkering vastgelegd in deze ministeriële regeling.

Verdeelsystematiek Bbz 2004

De verdeelsystematiek voor de verdeling van het uitkeringsbedrag Bbz 2004 over gemeenten is voor 2012 en daarop volgende uitvoeringsjaren in beginsel gelijk aan die voor het uitvoeringsjaar 2011, zoals vastgelegd in de Regeling uitkeringen gemeenten Bbz 2004 voor het uitvoeringsjaar 2011.

Het budgetaandeel voor een gemeente wordt berekend op basis van het aandeel in de lasten in het jaar twee jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de uitkering wordt vastgesteld. De gegevens over de lasten in het jaar twee jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de uitkering wordt vastgesteld (oftewel het uitvoeringsjaar t-2) die bij de verdeling in een uitvoeringsjaar (oftewel het uitvoeringsjaar t) worden gebruikt zijn afkomstig uit de bijlage bij de gemeentelijke jaarrekening over het uitvoeringsjaar t-2. Zo wordt voor de verdeelmaatstaf (oftewel lasten t-2) in 2012 uitgegaan van de lasten Bbz 2004 die over 2010 zijn verantwoord bij de volgende twee indicatoren in de bijlage bij de jaarrekening:

  • Besteding 2010 levensonderhoud gevestigde zelfstandigen (excl. Bob1);

  • Besteding 2010 kapitaalverstrekking (excl. Bob).

Het uitkeringsbedrag Bbz 2004 voor het uitvoeringsjaar 2012 wordt dan vervolgens berekend door het aandeel van de gemeente in de landelijke lasten te vermenigvuldigen met het macrobudget Bbz 2004 voor 2012.

Voor uitvoeringsjaren die op 2012 volgen, wordt een overeenkomstige verdeelsystematiek gehanteerd.

Te late indiening van verantwoordingsinformatie

Voor de budgetverdeling voor uitvoeringsjaar t dienen de relevante cijfers over lasten t-2 van alle gemeenten beschikbaar te zijn. In artikel 2, tweede lid, is geregeld hoe te handelen indien van een of meer gemeenten de cijfers over lasten t-2 ontbreken. Artikel 8a van het Besluit WWB 2007 is van overeenkomstige toepassing. Dit betekent dat voor die gemeenten waarvan de lasten t-2 wel beschikbaar zijn, deze ook worden gebruikt. Voor de gemeenten waarvan genoemde lasten niet beschikbaar zijn, wordt uitgegaan van de lasten t-3. Deze cijfers over de lasten worden vervolgens gecorrigeerd voor de ontwikkeling van de gemiddelde prijs en voor de ontwikkeling van het beroep dat op het Bbz 2004 wordt gedaan. Tot slot zal op deze uitkomst een correctiefactor worden toegepast, om de kans te verkleinen dat de betreffende gemeenten voordeel (en derhalve de overige gemeenten nadeel) zullen hebben van te late indiening van de verantwoordingsinformatie door een of meerdere gemeenten.

Tot slot

Met deze regeling wordt in artikel 3 gelijktijdig de Regeling uitkeringen gemeenten Bbz 2004 voor het uitvoeringsjaar 2011 ingetrokken. Deze regeling heeft na het jaar 2011 geen functie meer.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.


X Noot
1

Bijstandverlening aan ondernemers in de binnenvaart.

Naar boven