Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van 21 september 2011, nr. 225773, houdende wijziging van de Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

Gelet op de artikelen 13 bis en 13 quinquies van richtlijn nr. 2000/29/EG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG L169) en verordening (EG) nr. 1756/2004 van de Europese Commissie van 11 oktober 2004 tot vaststelling van de gedetailleerde voorwaarden inzake de vereiste aanwijzingen en de criteria inzake type en niveau van de beperking van de fytosanitaire controles op bepaalde in bijlage V, deel B, van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad genoemde planten, plantaardige producten of andere materialen;

Gelet op de artikelen 2 en 6a van de Plantenziektenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 9, onderdeel d, komt te luiden:

  • d. een tarief voor de controle van documenten van € 10,21 per importzending van groenten en fruit of snijbloemen en van € 9,48 per importzending van overige producten;

B

In artikel 10, eerste lid, onderdeel a, artikel 11, eerste lid, onderdeel a, artikel 12, eerste lid, onderdeel a, artikel 13, eerste lid, onderdeel a, en artikel 15, eerste lid, wordt ‘€ 9,48’ telkens vervangen door: € 10,21.

C

In de bijlage vervalt de rij inzake de Mangifera.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

TOELICHTING

Met de onderhavige regeling wordt de Regeling tarieven Plantenziektenkundige Dienst en de keuringsdiensten (hierna: de tarievenregeling) gewijzigd. In deze tarievenregeling zijn de fytosanitaire tarieven vastgelegd en is bepaald voor welke planten of plantaardige producten afkomstig uit welke landen verlaagde frequenties voor fytosanitaire controles bij import worden gehanteerd. Tevens zijn de inspectiefrequenties opgenomen.

Met artikel I, onderdelen A en B, van de onderhavige regeling wordt het tarief voor de controle van documenten voor importzendingen aangepast. De aanpassing houdt verband met de stapsgewijze intensivering van documentcontroles; thans zal de keuringsdienst Kwaliteits Controle Bureau (verder: KCB) bij elke partij groente, fruit of snijbloemen controleren op de bijschrijvingen op het fytosanitaire certificaat, voor zover bijschrijvingen zijn voorgeschreven. Voorheen werden bijschrijvingen op de fytosanitaire certificaten steekproefsgewijs gecontroleerd. Deze intensivering vloeit direct voort uit artikel 13 bis van richtlijn 2000/29/EG van de Raad van de Europese Unie van 8 mei 2000 betreffende de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de Gemeenschap van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen (PbEG L169) (hierna: de richtlijn). Omdat de tarieven kostendekkend dienen te zijn, wordt het tarief ten gevolge van deze extra verrichting verhoogd met € 0,73.

Ingevolge artikel I, onderdeel C, van de onderhavige regeling is het niet langer toegestaan voor de fytosanitaire controles een verlaagde controle-intensiteit toe te passen op partijen mango’s afkomstig uit Brazilië. Dit betekent dat iedere geïmporteerde partij mango’s uit Brazilië zal worden onderworpen aan een fytosanitaire controle. De tabel bij de tarievenregeling is dienovereenkomstig aangepast. Tot op heden werd slechts bij de helft van de te importeren partijen mango’s uit Brazilië een fytosanitaire controle uitgevoerd.

Lidstaten mogen genoemde controles met een verlaagde frequentie uitvoeren wanneer de Europese Commissie over op eerdere ervaringen met geïmporteerde producten gebaseerde gegevens beschikt waaruit blijkt dat de desbetreffende producten voldoen aan de importeisen (artikel 13bis, tweede lid, van de richtlijn) en op grond van die gegevens verlaagde importfrequenties heeft vastgesteld (verordening (EG) nr. 1756/2004 van de Commissie van 11 oktober 2004 tot vaststelling van de gedetailleerde voorwaarden inzake de vereiste aanwijzingen en de criteria inzake type en niveau van de beperking van de fytosanitaire controles op bepaalde in bijlage V, deel B, van Richtlijn 2000/29/EG van de Raad genoemde planten, plantaardige producten of andere materialen PbEU L313). De Europese Commissie heeft de lidstaten meegedeeld dat in mango’s afkomstig uit Brazilië niet-Europese boorvliegen zijn aangetroffen. Mango’s uit Brazilië kunnen derhalve niet langer worden beschouwd als producten met een zodanig laag risico dat ze in aanmerking komen voor een verlaagde controle-intensiteit bij import.

Administratieve lasten en nalevingskosten

Omdat retributies buiten de definitie van administratieve lasten of nalevingskosten vallen, heeft aanpassing hiervan geen gevolgen voor de regeldruk. Voor het overige heeft de onderhavige wijziging beperkte gevolgen voor de administratieve lasten.

De administratieve lasten die verbonden zijn aan de reguliere importkeuringen bestaan uit het begeleiden van de keuring en het verwerken van het keuringsrapport. Deze activiteiten kosten een ondernemer gemiddeld 23 minuten. De administratieve lasten die zijn verbonden aan een importcontrole als geen fytosanitaire controle wordt uitgevoerd, bestaan uit het opsturen van het fytosanitaire certificaat en het verwerken van de gegevens inzake verlaagde controle-intensiteit. Daarvoor zullen gemiddeld 2 minuten nodig zijn. Gemiddeld worden jaarlijks 2700 partijen mango’s afkomstig uit Brazilië geïmporteerd. Van deze zendingen zal voortaan niet slechts 50%, maar 100% worden onderworpen aan een fytosanitaire controle. Uitgaande van een uurtarief van € 24 levert de onderhavige regeling een jaarlijkse stijging van de administratieve lasten op van € 11.340.

Vaste verandermomenten (VVM)

Deze regeling treedt op 1 oktober 2011 in werking en is gepubliceerd in de maand september. Hiermee wordt ten aanzien van de publicatietermijn voor regelgeving afgeweken van de uitgangspunten voor vaste verandermomenten voor regelgeving. Deze houden in dat publicatie van nieuwe regelingen minimaal twee maanden voorafgaande aan één van de vier vaste verandermomenten (waaronder 1 oktober) plaatsvindt.

Met het oog op een veilige handel en de naleving van de richtlijn is inwerkingtreding op korte termijn noodzakelijk.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie,

H. Bleker.

Naar boven