Ontheffing artikel 1, onderdeel e, ten eerste en ten derde, van de Voorschriften ter beperking van geluidhinder militaire luchtvaartuigen ten behoeve van het uitvoeren van nachtvluchten en vluchten in het weekeinde in het oefengebied Falcon Autumn

13 september 2011

Nr. MLA/208/2011

De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit,

Gelezen het verzoek van de Commandant van het Defensie Helikopter Commando van 6 juni 2011;

Gelet opartikel 5 van de Voorschriften ter beperking van geluidhinder militaire luchtvaartuigen;

Besluit:

Artikel 1

Aan de Commandant van het Defensie Helikopter Commando wordt ontheffing verleend van het verbod, genoemd in artikel 1, onderdeel e, ten eerste en ten derde, van de Voorschriften ter beperking van geluidhinder militaire luchtvaartuigen om nachtvluchten en vluchten in het weekeinde uit te voeren in het oefengebied Falcon Autumn, omschreven in de beschikking van 13 september 2011, nr. MLA/210/2011, en op het Militaire Luchtvaartterrein Deelen.

Artikel 2

De ontheffing is van kracht van dinsdag 27 september 2011, 00.00 uur lokale tijd, tot en met vrijdag 7 oktober 2011, 23.59 uur lokale tijd.

Artikel 3

De ontheffing wordt verleend onder de volgende voorwaarden:

  • a. de uitvoering van de vluchten vindt plaats binnen de wettelijke kaders en conform de bedrijfsvoering, verwoord in de van kracht zijnde versie van het Operations Manual Helicopters;

  • b. tijdens de vlucht boven land, beneden een hoogte van 3000 voet boven het aardoppervlak, moet de route zodanig worden gekozen dat het optreden van vermijdbare geluidhinder met name boven bebouwde kommen en bijzondere bebouwing als ziekenhuizen en sanatoria wordt voorkomen.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt op 8 oktober 2011.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit,

C.J. Lorraine,

Commodore.

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Directie juridische Zaken, Postbus 20701, 2500 ES ’s-Gravenhage. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

De oefening Falcon Autumn is in omvang en doelstellingen van groot belang voor zowel 11 Luchtmobiele Brigade (11LMB), als het Defensie Helikopter Commando (DHC). Door het terugschroeven van de oefening van vier weken naar twee weken is het onmogelijk alle activiteiten, inclusief een VIP-dag op zaterdag, te laten plaatsvinden op werkdagen en voor middernacht. De vliegbewegingen in de weekeinden en in de nachten omvatten kleine verplaatsingen en worden tot een absoluut minimum beperkt in aantal en tijd.

Naar boven