Ontwerpbestemmingsplan ‘Strand Wijk aan Zee’ met bijbehorende planMER van de gemeente Beverwijk, artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maakt bekend dat een ontwerp van een bestemmingsplan is opgesteld voor het gebied van het strand te Wijk aan Zee van de gemeente Beverwijk.

Het betreft het gebied dat grenst aan de duinen (Natura 2000 gebied) en de gemeentegrens van Velsen en Heemskerk. De Noordzee maakt gedeeltelijk deel uit van het plangebied tot de gemeentegrens op het punt waar deze in zee is gelegen.

Het ontwerpbestemmingsplan geeft een juridische regeling voor de strandhuisjes, jaarrondpaviljoens en seizoengebonden paviljoens, maar ook voor andere noodzakelijke voorzieningen, zoals de reddingsbrigade en het gebruik van het strand.

Omdat het bestemmingsplangebied gelegen is op zeer korte afstand van het beschermde Natura 2000 gebied in de duinen, is tevens een planMER opgesteld. Een planMER is een rapportage van de eventuele milieuconsequenties als gevolg van activiteiten/ontwikkelingen die in een (bestemmings)plan mogelijk worden gemaakt. De planMER heeft eerder als ontwerpplan ter visie gelegen als onderbouwing bij het voorontwerpbestemmingsplan. Dat is gebeurd in de periode 4 maart 2011 tot 15 april 2011. Er zijn toen diverse reacties ingekomen waaronder een advies van de Commissie voor de Milieueffectrapportage te Utrecht. Hierna bleek het noodzakelijk om de planMER op sommige onderdelen aan te vullen en om ook een worst-case scenario in beeld te brengen. Dit is gebeurd bij de versie van juni/juli 2011, waarover de Commissie voor de Milieueffectrapportage opnieuw advies heeft uitgebracht. Dit tweede toetsingsadvies was positief (gunstig), zodat een volgende stap in het hele proces gezet kan worden. De gewijzigd vastgestelde/aangevulde planMER ligt ter visie samen met het ontwerpbestemmingsplan. Beide stukken dienen in samenhang bestudeerd te worden om een goed beeld te krijgen.

Ten behoeve van het plangebied is onderzoek gedaan naar relevante aspecten waaronder de waterhuishouding, riolering, archeologie, ecologie, bodemgesteldheid, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, waarvan de resultaten en bevindingen in het ontwerpbestemmingsplan en de planMER zijn opgenomen.

Een exploitatieplan is niet opgesteld voor dit plangebied omdat er geen kosten zijn die door middel van zo’n plan verhaald kunnen worden.

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Strand Wijk aan Zee’ met de gewijzigd vastgestelde planMER (met bijlagen) en het overzicht ‘Reacties uit inspraak en vooroverleg’ en het advies van de Commissie voor de Milieueffectrapportage te Utrecht liggen in het kader van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende 6 weken ter visie met ingang van vrijdag 16 september 2011 (tot en met 27 oktober 2011).

Alleen binnen de genoemde 6 weken waarin de stukken ter visie liggen kan eenieder zienswijzen naar voren brengen bij de gemeenteraad van de gemeente Beverwijk. Indien u dit schriftelijk doet is het adres hieronder aangegeven:

Gemeenteraad van de gemeente Beverwijk; Postbus 450 te 1940 AL Beverwijk.

Indien u dit mondeling wenst te doen kunt u contact opnemen met de afdeling Stadszaken/ruimtelijke ordening en vragen naar de behandelend ambtenaar. Tel. 0251-256256.

U kunt ook een afspraak maken.

De genoemde stukken kunnen digitaal worden ingezien via uw computer thuis op de website www.ruimtelijkeplannen.nl maar tevens is het mogelijk om de genoemde stukken (in papieren vorm) in te zien in de omschreven periodeop werkdagen in het Stadskantoor, tijdens de openingsuren op het adres President Kennedyplein 1 te Beverwijk.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode van 6 weken de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

De ingediende zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming door de gemeenteraad.

Bij verschillen tussen de digitale en papieren versie heeft de wetgever bepaald dat alleen de digitale versie, zoals gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl doorslaggevend is. Op de website van de gemeente, www.beverwijk.nl, (onder beleid/bestemmingsplannen) staan de betreffende stukken ook als pdf documenten gereed om te bekijken en te downloaden. Ook deze pdf-versie (die er anders uit ziet dan de versie van www.ruimtelijkeplannen.nl ) is niet bindend.

Beverwijk, 14 september 2011

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk.

Naar boven