Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nr. DLZ-KZ-3076010, houdende wijziging van Regeling palliatieve terminale zorg in verband met netwerken palliatieve terminale zorg en een ondergrens van € 125.000 en wijziging van de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan

8 september 2011

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling palliatieve terminale zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 23 wordt ‘De Kaderregeling VWS-subsidies is van toepassing’ vervangen door: De Kaderregeling VWS-subsidies, met uitzondering van artikel 2, tweede lid, is van toepassing.

B

Aan artikel 28 wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. de coördinatie is gericht op een compleet, samenhangend en dekkend aanbod van palliatieve terminale zorg van verantwoorde kwaliteit in de netwerkregio.

ARTIKEL II

In artikel 2 van de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan wordt na ‘artikel 17’ ingevoegd: en artikel 2, tweede lid.

ARTIKEL III

  • 1. De Regeling palliatieve terminale zorg zoals deze luidde voor inwerkingtreding van deze regeling blijft van toepassing op subsidies die voor de inwerkingtreding van deze regeling zijn verstrekt op grond van de Regeling palliatieve terminale zorg.

  • 2. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011.

  • 3. Artikel I, onderdeel A, en artikel II werken terug tot 1 juli 2011

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

TOELICHTING

Netwerken

Uit onderzoek van BMC advies management van mei 2010 is naar voren gekomen dat de netwerken voor palliatieve terminale zorg aan slagkracht kunnen winnen. Deze conclusie wordt in het veld breed gedragen. Geconstateerd is dat de netwerken een grote mate van verscheidenheid laten zien. Door een beter gerichte inzet van de coördinerende instelling wordt de effectiviteit van het netwerk in de regio vergroot. Het aanbrengen van deze focus als verplichting in artikel 28, onderdeel d, van de Regeling palliatieve terminale zorg is een eerste stap naar verdere professionalisering van de netwerken. Deze verplichting is van toepassing met ingang van de instellingssubsidie ten behoeve van 2012.

Een adequaat netwerk bestaat uit instellingen en personen die samenwerken om een compleet en goed aanbod van palliatieve terminale zorg, zodat kan worden voorzien in de behoefte aan de verschillende vormen van deze zorg. De kerntaak van de ontvangers van de instellingssubsidies voor een netwerk palliatieve zorg bestaat uit de coördinatie om dat aanbod tot stand te doen brengen. Daartoe is vereist dat zij de betrokkenen informeren over het aanwezige aanbod van palliatieve terminale zorg, dat zij organisatorische, kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen signaleren en dat zij faciliteren in het creëren van oplossingen daarvoor. Hiervoor ontwikkelen zij beleid en initiëren zij projecten om dat beleid te realiseren, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de kennis en deskundigheid in het netwerk. Hiermee is eveneens beoogd dat over- of ondercapaciteit van hospices en bijna-thuis-huizen, voor zover zij in aanmerking komen voor subsidieverstrekking op grond van de Regeling palliatieve terminale zorg, zoveel mogelijk wordt voorkómen. Dit stemt overeen met mijn bereidheid in deze zoals verwoord tijdens het Voortgezet Algemeen Overleg Palliatieve Zorg van 21 juni 2011.

Subsidies tot € 125.000

Met deze regeling wordt een wetgevingstechnische verbetering in de Regeling palliatieve terminale zorg aangebracht. Per 1 juli 2011 is in de Kaderregeling VWS-subsidies de hoofdregel vastgelegd dat er op grond van die regeling geen subsidies van minder dan € 125.000 worden verstrekt. Die hoofdregel heeft – met terugwerkende kracht – evenwel niet te gelden voor specifieke subsidieregelingen. De Regeling palliatieve terminale zorg (artikel 23) verklaart de Kaderregeling VWS-subsidies van overeenkomstige toepassing. Met deze regeling wordt boven elke twijfel verheven dat er, ondanks de verwijzing naar de Kaderregeling VWS-subsidies, op grond van de Regeling palliatieve terminale zorg subsidies van minder dan € 125.000 verstrekt kunnen worden. Derhalve is de verwijzing in de Regeling palliatieve terminale zorg naar de Kaderregeling VWS-subsidies aangepast.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan op hetzelfde punt te corrigeren. Hoewel subsidies met een dergelijke omvang in de praktijk niet worden verstrekt op grond van de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan, was het niet de bedoeling dit formeel uit te sluiten. Derhalve is ook de verwijzing in artikel 2 van de Subsidieregeling opvang kinderen van ouders met trekkend/varend bestaan naar de Kaderregeling VWS-subsidies aangepast.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Naar boven