Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 1 september 2011, nr. MEVA/FA-3076190, houdende wijziging van de Kaderregeling VWS-subsidies in verband met medisch specialismen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma wordt aan artikel 2, derde lid, van de Kaderregeling VWS-subsidies een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. subsidies aan organisaties als bedoeld in artikel 14 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg voor activiteiten met betrekking tot specialistenregisters van wettelijk erkende specialistentitels.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011 en werkt terug tot 1 juli 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Per 1 juli 2011 is in de Kaderregeling VWS-subsidies de hoofdregel vastgelegd dat er op grond van die regeling geen subsidies van minder dan € 125.000 worden verstrekt. Die hoofdregel kent enkele uitzonderingen. Met het onderhavige besluit wordt hieraan -met terugwerkende kracht- een uitzondering toegevoegd waarop reeds in de brief van 25 mei 2011 werd gedoeld met ‘de financiering van wettelijke taken’ (Kamerstukken II 2010–2011, 32 500 XVI, nr. 143). Het betreft activiteiten met betrekking tot de registratie en titelbescherming van medisch specialisten, althans voor zover het om wettelijk erkende specialistentitels gaat (artikel 14 Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg). Organisaties van individuele beroepsbeoefenaren in de zorg kunnen een specialistenregister instellen en daaraan een titel voor ingeschrevenen verbinden. Die titel kan wettelijk erkend worden, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De desbetreffende organisatie moet onder meer een orgaan hebben dat regels stelt met betrekking tot de eisen die gesteld worden aan de inschrijving als specialist en aan de erkenning van opleidingsinstellingen, onderscheidenlijk opleiders, voor een specialisme. Daarnaast beschikt zo'n organisatie vaak ook over een commissie die adviseert over bezwaren tegen besluiten over de inschrijving en herregistratie van specialisten. Vanwege het grote publieke belang bij een goed functionerend stelsel van specialistenregistratie worden de activiteiten van bovenbedoelde organen en adviescommissies gesubsidieerd, ook als de subsidie minder dan € 125.000 bedraagt.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven