Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 september 2011, nr. DWJZ/R&E-3077599, houdende nadere aanpassing van een aantal wetten op het terrein van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in verband met de nieuwe staatsrechtelijke positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba als openbaar lichaam binnen Nederland (Aanpassingsregeling BES-wetten VWS)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 20, eerste lid, van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 2, tweede lid, van de Wet Inspectie voor de Volksgezondheid BES vervalt onderdeel a, onder verlettering van de onderdelen b tot en met e tot a tot en met d.

ARTIKEL II

In artikel 1, onder b, van de Wet tot regeling van het toezicht op krankzinnigen BES wordt ‘de bevoegde inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg’ vervangen door: de bevoegde inspecteur van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

ARTIKEL III

De Warenwet BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 19 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid’ vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet en wordt ‘die Inspectie’ vervangen door: dat Staatstoezicht;

2. In het vijfde lid wordt ‘De Inspectie voor de Volksgezondheid’ vervangen door: Het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

B

In artikel 19a wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid’ vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

C

In artikel 22 wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid en Milieuhygiëne’ vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet en wordt ‘De Inspectie voor de Volksgezondheid en Milieuhygiëne’ vervangen door: Het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

ARTIKEL IV

De Wet op de geneesmiddelenvoorziening BES wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt ‘de Inspecteur Geneesmiddelen’ vervangen door: de Inspecteur van het Staatstoezicht, bedoeld in onderdeel c;

2. In onderdeel c wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet inspectie voor de Volksgezondheid (P.B.2003, no.8) vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

B

Artikel 45 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt ‘de daartoe bij algemene maatregel van bestuur aangewezen personen’ vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet, alsmede de bij ministeriële regeling aangewezen personen.

2. In het tweede lid wordt ‘aangewezen’ vervangen door: bevoegde.

ARTIKEL V

De Wet organisatie bloedvoorziening BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 10, derde lid, en 19, eerste lid, wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid’ telkens vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

B

In artikel 18 wordt:

1. deze landsverordening vervangen door: deze wet;

2. de Inspectie voor de Volksgezondheid vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet;

3. en vervalt de laatste volzin.

ARTIKEL VI

De Wet zorginstellingen BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel d, wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet inspectie voor de Volksgezondheid BES’ vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

B

In artikel 12, tweede lid, wordt ‘de Inspectie voor de Volksgezondheid’ vervangen door: het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

C

In artikel 23 vervalt ‘, bedoeld in artikel 11, eerste lid, van de Wet inspectie voor de Volksgezondheid BES’.

D

In artikel 24 wordt ‘de medewerkers van de Inspectie, bedoeld in artikel 39, eerste lid, van de Wet inspectie voor de Volksgezondheid BES’ vervangen door: de bij ministeriële regeling aangewezen medewerkers van de Inspectie.

ARTIKEL VII

In artikel 9 van de Opiumwet 1960 BES vervalt onderdeel c, onder verlettering van onderdeel d tot c.

ARTIKEL VIII

De Vergunningwet BES wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen van deze wet wordt:

1. ‘landsverordening’ telkens vervangen door: wet;

2. ‘eilandsverordening’ telkens vervangen door: ministeriële regeling;

3. ‘eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen’ telkens vervangen door: ministeriële regeling;

4. ‘eilandgebieden’ telkens vervangen door: openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

5. ‘eilandgebied’ telkens vervangen door: het openbaar lichaam Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

B

Aan het slot van artikel 1 wordt onder vervanging van de punt na ‘vereist is’ door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

Onze Minister: Onze Minister wie het aangaat.

C

Artikel 8 wordt vervangen door:

Artikel 8

Bij ministeriële regeling kunnen met betrekking tot ruimte, licht, randinrichting en luchtverversing eisen worden gesteld, waaraan een lokaliteit moet voldoen om voor een der in de artikelen 10 tot en met 18 genoemde vergunningen in aanmerking te kunnen komen.

D

In artikel 27 wordt “kunnen bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen, de eilandsraad gehoord, bijzondere voorwaarden worden gesteld” vervangen door: kunnen, de eilandsraad gehoord, bijzondere voorschriften worden verbonden.

E

In artikel 56a wordt het eerste lid wordt vervangen door:

  • 1. Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze wet bepaalde zijn belast de door Onze Minister aangewezen personen van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid, bedoeld in hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet.

F

Artikel 62 wordt vervangen door:

Artikel 62

Deze wet wordt aangehaald als: Vergunningwet BES.

ARTIKEL IX

De Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt als volgt gewijzigd:

In de Bijlage, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, wordt aan tabel A een titel toegevoegd, luidende:

Landsverordening van de 7e februari 1963 houdende regelen betreffende de handel in dranken en spijzen alsmede het verschaffen van huisvesting met bediening tegen vergoeding

Vergunningwet BES

ARTIKEL X

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. De artikelen I tot en met VI werken terug tot en met 10 oktober 2010.

ARTIKEL XI

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanpassingsregeling BES-wetten VWS.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

Algemeen

In de onderhavige regeling worden enkele wetten van Nederlands-Antilliaanse oorsprong gewijzigd. Tot wet omgevormde regelingen van Antilliaanse oorsprong kunnen op grond van artikel 20, eerste lid, van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot 10 oktober 2011 bij ministeriële regeling worden gewijzigd voor zover dit noodzakelijk is voor de toepassing van die wettelijke regelingen of ter voorkoming van onaanvaardbare gevolgen. De wijzigingen in de onderhavige regeling betreffen de correctie van kleine fouten en technische wijzigingen die noodzakelijk zijn voor de correcte toepassing van de desbetreffende regelingen.

Artikelsgewijs

Artikel I

In artikel 2, tweede lid, van de Wet Inspectie voor de Volksgezondheid BES is abusievelijk onderdeel a blijven staan, waardoor het misverstand zou kunnen rijzen dat naast het Staatstoezicht voor de Volksgezondheid dat ingevolge hoofdstuk IV, paragraaf 2, van de Gezondheidswet rechtstreeks belast is met het toezicht op de naleving van voorschriften op het bredere terrein van de volksgezondheid er voor de openbare lichamen BES nog een aparte toezichthouder op datzelfde bredere terrein werkzaam zou zijn. Dat is uiteraard niet het geval. De toezichtstaak van de in artikel 2 van de Wet Inspectie voor de Volksgezondheid BES in het leven geroepen inspectie is beperkt tot het toezicht op de naleving van de wettelijke regelingen op het gebied van bestrijdingsmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen, biociden en milieuaangelegenheden, zulks onder auspiciën van de minister die het aangaat. Dat is, zoals ook blijkt uit de verwijzing in artikel 1 van laatstgenoemde BES-wet naar de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, meestal de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie of de Minister van Infrastructuur en Milieu.

Artikelen II t/m VII

De wijzigingen in deze artikelen behelzen niet meer dan een precisering in de terminologie die gebezigd wordt voor inspecteurs, toezichthouders en toezichthoudende diensten.

Artikelen VIII en IX

De Vergunningslandsverordening is tot op heden qua terminologie niet aangepast aan de nieuwe staatkundige verhoudingen. Dit is bij deze rechtgezet. De verordening wordt bovendien door toevoeging aan tabel A van de Invoeringswet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot wet verheven. De ‘nieuwe’ Vergunningwet BES bevat een diversiteit aan onderwerpen die op het werkterrein van meer dan één Minister kunnen liggen, reden waarom in de definitie van Onze Minister ruimte is geboden voor alle ministers die het aangaat handelend op te treden. Evenals bij een tiental andere BES-wetten het geval is, wordt het Staatstoezicht op de Volksgezondheid rechtstreeks op grond van de Gezondheidswet toezichthouder op de Vergunningwet BES.

Artikel X

Hoewel daarover geen harde informatie beschikbaar is, is het niet ondenkbaar dat sedert de totstandkoming van de nieuwe staatkundige verhoudingen op 10 oktober 2010 (10-10-10) in een enkel geval toezichthouders op grond van een minder correct geformuleerde bepaling in een BES-wet toezichtshandelingen hebben verricht. Om elke juridische discussie over de rechtskracht van die toezichtshandelingen uit te sluiten, is besloten terugwerkende kracht te verlenen aan de wijzigingen die betrekking hebben op de taken van toezichthouders.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven