Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nr. Z/F-3077942, tot aanwijzing van de besteedbare middelen ter dekking van de beheerskosten van het CAK voor de Compensatie van het verplicht Eigen Risico (Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten CER 2011)

5 september 2011

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3a.2 van het Besluit zorgverzekering;

Besluit:

Artikel 1

De besteedbare middelen ter dekking van de voor de uitvoering van de Compensatie van het verplicht Eigen Risico te maken beheerskosten bedragen voor het jaar 2011 € 5,664 miljoen.

Artikel 2

Deze aanwijzing treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Artikel 3

Deze aanwijzing wordt aangehaald als: Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten CER 2011.

Deze aanwijzing zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

TOELICHTING

De onderhavige aanwijzing strekt tot het vaststellen van de besteedbare middelen voor de beheerskosten van de uitvoering van de Compensatie van het verplicht Eigen Risico (CER) in het kader van de Zorgverzekeringswet voor het jaar 2011. Het bedrag van de besteedbare middelen voor de beheerskosten CER wordt vastgesteld op grond van artikel 3a.2 van het Besluit zorgverzekering. Het bedrag wordt hierna toegelicht.

De beheerskosten CER

In artikel 1 van de onderhavige aanwijzing wordt het bedrag vastgesteld van de besteedbare middelen voor de beheerskosten in het kader van de uitvoering van de Compensatie van het verplicht Eigen Risico. Het bedrag strekt tot dekking van de beheerskosten die het CAK maakt.

Bij de uitvoeringskosten CER voor jaar (t) kan een onderscheid worden gemaakt naar kosten in verband met de vaststellen van de beschikkingen voor jaar (t) en de kosten met betrekking tot de afloop/nazorg van de beschikkingen in jaar (t) die grotendeels in jaar (t+1) worden gemaakt. Het gaat hierbij voornamelijk om het afhandelen van bezwaren. In de afgelopen jaren is gebleken dat circa 25 procent van de kosten in jaar (t+1) worden gemaakt. Besloten is om deze kosten in de Aanwijzing jaar (t+1) te laten meelopen.

Dit betekent dat het in de Aanwijzing besteedbare middelen beheerskosten CER 2011 gaat om de kosten in 2011 verband houdende met de afloop/nazorg van beschikkingen 2010 en de kosten in verband met het vaststellen van beschikkingen 2011.

Uitgangspunt voor de berekening van het voor het jaar 2011 vast te stellen bedrag voor besteedbare middelen beheerskosten CER vormt het bedrag van € 5,874 miljoen dat voor het jaar 2010 is aangehouden. Dit bedrag bestond uit een structureel deel van € 5,792 miljoen en een incidenteel deel van € 0,082 miljoen. Het structurele bedrag kan verder worden uitgesplitst naar beheerskosten voor afloop/nazorg 2010 van € 1,448 miljoen in 2011 (in loon en prijzen 2010) en beheerskosten voor vaststellen beschikkingen 2010 van € 4,344 miljoen structureel.

De genoemde structurele bedragen vormen de basis voor de verdere berekening van de macro besteedbare middelen voor 2011, waarop de volgende mutaties zijn toegepast:

Loon- en prijsontwikkeling

Op grond van door het Centraal Planbureau (CPB) verstrekte cijfers is voor de aanpassing van de totale kosten in verband met loon- en prijsontwikkeling voor 2011 een percentage van 1,25 gehanteerd. De verhoging in verband met de geraamde loon- en prijsontwikkeling komt hiermee uit op € 0,072 miljoen (1,25 % van de structurele bedragen voor 2010 van in totaal € 5,792 miljoen).

Aanpassingen in verband met ontwikkelingen op het terrein van de beheerskosten

Lagere uitvoeringskosten afloop/nazorg

Door een daling van het aantal bezwaren en efficiencywinst bij de uitvoering is er een structurele besparing bij de uitvoeringskosten afloop/nazorg gerealiseerd van € 0,200 miljoen.

Het totale bedrag beschikbare middelen voor de beheerskosten CER 2011 komt hiermee uit op € 5,664 miljoen. Dit bedrag is in zijn geheel als structureel aan te merken en omvat geen incidentele component.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.I. Schippers.

Naar boven