Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied en plan-MER gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte

De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte werken gezamenlijk aan nieuwe bestemmingsplannen voor het buitengebied. Met het buitengebied wordt het gebied buiten de bebouwde kommen bedoeld, dus zonder de woonkernen en bedrijventerreinen. De drie voorontwerpbestemmingsplannen voor het buitengebied hebben ter inzage gelegen en de inspraakreacties daarop zijn waar nodig verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. De ontwerpbestemmingsplannen wijken op een aantal onderdelen af van de voorontwerpbestemmingsplannen. Wij adviseren u daarom het ontwerpbestemmingsplan goed te bestuderen tijdens de periode van terinzagelegging.

Algemeen

Als eerste stap in het planproces is in 2007 een enquête gehouden, waarbij de ondernemers aan konden geven op welke wijze hun bedrijf zich in de komende jaren gaat ontwikkelen. Hierna is in 2008 een ‘Nota van Uitgangspunten’ opgesteld, waarin de beleidsuitgangspunten voor de bestemmingsplannen zijn beschreven. Deze nota is afgestemd op de gemeentelijke toekomstvisies, het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) en overig bestaand relevant provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid. Deze Nota van Uitgangspunten en het LOP zijn door de gemeenteraden vastgesteld.

Aan de hand van de Nota van Uitgangspunten is het voorontwerp voor de drie bestemmingsplannen buitengebied opgesteld. Dit voorontwerp heeft in het voorjaar van 2010 voor een ieder ter inzage gelegen ten behoeve van de inspraak. De ingediende reacties zijn verwerkt in de Nota Inspraak en Overleg. De hiervoor aangehaalde documenten kunt u inzien via www.sallandbuiten.nl.

MER (Milieueffectrapportage)

Omdat de drie nieuwe bestemmingsplannen mogelijkheden bieden voor het realiseren van m.e.r.-plichtige of m.e.r.- beoordelingsplichtige activiteiten (met name de ontwikkelruimte voor de intensieve veehouderij) moet voor het bestemmingsplan tevens een plan-MER (milieueffectrapportage) worden opgesteld. Tevens vormen de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden: het Boetelerveld, Uiterwaarden IJssel en ‘de Slenk’ een belangrijk aspect. Met deze plan-MER worden de (milieu)gevolgen van deze activiteiten in een vroeg stadium inzichtelijk gemaakt.

Terinzagelegging

Op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, maakt het college van de gemeente Raalte bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Raalte en plan-MER met bijbehorende stukken vanaf 16 september tot en met 27 oktober 2011 ter inzage liggen in het gemeentehuis, Zwolsestraat 16 in Raalte. Het ontwerpbestemmingsplan en plan-MER kunnen worden ingezien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Tevens kan het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Raalte en plan-MER worden geraadpleegd via de websites:

  • www.sallandbuiten.nl;

  • www.ruimtelijkeplannen.nl;

De link http://ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0177.BP20090046-0002

  • welke is te vinden op www.raalte.nl;

  • www.raalte.nl, onder ‘Raalte werkt aan’ en dan ‘Ruimtelijke plannen’.

De bronbestanden zijn raadpleegbaar via: http://raalte.gemeentedocumenten.nl/plannen/NL.IMRO.0177.BP20090046-/NL.IMRO.0177.NL.IMRO.0177.BP20090046-0002

Zienswijzen

Eenieder kan naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling gemotiveerde zienswijzen inbrengen bij de gemeenteraad van Raalte van 16 september tot en met 27 oktober 2011. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met Roelof Ekkelenkamp, telefoonnummer 0572-347799. In de zienswijze moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan of plan-MER de zienswijze betrekking heeft. De zienswijze kunt u richten aan:

Gemeenteraad van Raalte

Postbus 140

8100 AC Raalte

o.v.v. zienswijze ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Raalte

Informatiebijeenkomsten

Op 19, 21 en 22 september a.s. vinden informatiebijeenkomsten plaats. Tijdens deze informatiebijeenkomsten kunt u vrij binnenlopen en kennis nemen van de ontwerpbestemmingsplannen. Op twee momenten op de avond wordt er kort een algemene toelichting gegeven op de bestemmingsplannen.

De informatieavonden vinden plaats op:

Deventer: 19 september 2011, 19.30–22.00 uur, Ichtuskerk, Holterweg 106, 7429 AH Colmschate. Raalte: 21 september 2011, 19.30–22.00 uur, Zaal De Leeren Lampe, Amelosestraat 2, 8102 HD Raalte.

Olst-Wijhe: 22 september 2011, 19.30–22.00 uur, Café-Restaurant-Zaal Ripperda, Rijksstraatweg 97, 8121 ED Den Nul.

Vervolg

Na afloop van de terinzagelegging worden alle ingediende zienswijzen door de gemeente beoordeeld en van een antwoord voorzien. Vervolgens wordt het bestemmingsplan indien nodig aangepast. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit over de zienswijzen en wordt het bestemmingsplan vastgesteld.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Vincent Breen of Roelof Ekkelenkamp, telefoonnummer 0572-347799.

Naar boven