Instelling Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars

6 september 2011

De Minister van Financiën,

Mede namens de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Overwegende dat het wenselijk is een Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars in te stellen die tot taak heeft de naleving van de Governance Principes, zoals aangewezen op grond van artikel 391, vijfde lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, te monitoren;

Overwegende dat in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de Federatie Onderlinge Verzekeraars een commissie is samengesteld die deze taak op zich kan nemen;

Besluit:

Artikel 1

Er is een Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars, die in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de Federatie Onderlinge Verzekeraars is ingesteld, hierna te noemen: de Commissie.

Artikel 2

De Commissie heeft tot taak de naleving van de op grond van artikel 391, vijfde lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek bij algemene maatregel van bestuur aangewezen Code, de Governance Principes (Staatscourant 25 mei 2011, nr. 9237) te monitoren.

Artikel 3

  • 1. De Commissie voert haar taak onder meer uit door:

    • a. de toepassing van de Governance Principes te inventariseren;

    • b. eventuele leemtes, onduidelijkheden en onevenwichtigheden in de Governance Principes te signaleren;

    • c. aanbevelingen te doen over mogelijke aanpassingen van de Governance Principes.

  • 2. De Commissie kan in het kader van de uitvoering van haar taak adviezen van derden inwinnen.

Artikel 4

  • 1. De Commissie bestaat uit een voorzitter en ten hoogste vijf leden, bijgestaan door een secretariaat. De voorzitter en de leden worden benoemd op basis van hun deskundigheid of ervaring op tenminste één van de in de Governance Principes bestreken gebieden dan wel op basis van hun ervaring in de financiële sector, het openbaar bestuur, maatschappelijke organisaties of de wetenschap. De Commissie wordt benoemd door de Minister van Financiën in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De benoeming geldt voor de periode vanaf de inwerkingtredingsdatum van dit besluit tot en met 23 maart 2013.

  • 2. Bij tussentijdse beëindiging van het lidmaatschap treedt het lid dat wordt benoemd ter vervulling van de opengevallen plaats af op het tijdstip waarop degene in wiens plaats hij is benoemd, had moeten aftreden.

  • 3. De voorzitter en de leden van de Commissie handelen zonder last of ruggespraak.

Artikel 5

De Commissie doet ten minste eenmaal per jaar verslag van haar bevindingen aan de Minister van Financiën en het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de Federatie Onderlinge Verzekeraars.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 6 juli 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

Algemeen

Op 25 mei 2011 heeft het bestuur van het Verbond van Verzekeraars (hierna: het Verbond) de Governance Principes vastgesteld. De Governance Principes zijn opgesteld ten behoeve van alle verzekeraars die beschikken over een vergunning onder de Wet op het financieel toezicht. De Governance Principes zijn opgesteld in reactie op de aanbevelingen van de Commissie De Wit om een sectorbrede code voor verzekeraars te realiseren.

De principes die zijn opgenomen in de Governance Principes betreffen onder andere versterking van de governance binnen de verzekeraars, risicomanagement, audit (systematische controle van het beleid) en beloningsbeleid. De Governance Principe hebben onder meer betrekking op het functioneren van de raad van commissarissen en de raad van bestuur binnen de specifieke functie en verantwoordelijkheden van een verzekeraar. De Governance Principes staan niet op zichzelf, maar maken deel uit van het volledige stelsel van nationale, Europese en internationale wet- en regelgeving, jurisprudentie en codes, dat in zijn geheel wordt bezien. Bij de toepassing van de Governance Principes houdt een verzekeraar rekening met deze nationale, Europese en internationale context en met de activiteiten en overige specifieke kenmerken van de verzekeraar en de groep waarvan hij eventueel deel uitmaakt.

De wettelijke verankering van de Governance Principes heeft plaatsgevonden op basis van artikel 391, vijfde lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: het BW).1 Deze verankering is in lijn met de wettelijke verankering van de Code Banken. De bedrijven waarop laatstgenoemde code van toepassing is, moeten deze naleven conform het beginsel van ‘pas toe of leg uit’. Ook op grond van de Governance Principes geldt de verplichting dat in het jaarverslag moet worden vermeld dat de principes uit de Governance Principes zijn nageleefd dan wel dat gemotiveerd moet worden uitgelegd waarom de principes (gedeeltelijk) niet zijn nageleefd.

Een onafhankelijke monitoringscommissie wordt ingesteld, teneinde de naleving van de Governance Principes door verzekeraars kracht bij te zetten en nieuwe ontwikkelingen rondom de (naleving van de) Governance Principes ten aanzien van de verzekeraars in het oog te houden. Dit besluit strekt tot instelling van deze Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars (hierna: de Commissie).

Artikelsgewijs

Artikelen 1, 2 en 3

De verzekeraars waarop de Governance Principes van toepassing is, verschillen op veel gebieden. Zo verschillen zij in aard en omvang, opereren zij in verschillende (deel) markten, kunnen zij nationaal of internationaal georiënteerd zijn en kennen zij verschillende corporate governance structureren. Hierdoor kunnen afwijkingen van de Governance Principes gerechtvaardigd zijn (‘pas toe of leg uit’). Uiteraard is juist in het geval van afwijkingen de verklaring die desbetreffende verzekeraar daarvoor geeft van groot belang. Door de verklaring in het jaarverslag weten relevante betrokkenen (‘stakeholders’) in hoeverre de verzekeraars de principes uit de Governance Principes naleven (of waarom een verzekeraar gegeven haar specifieke situatie niet heeft voldaan aan een onderdeel van de Governance Principes). De vermelding in het jaarverslag maakt het ook voor klanten, medewerkers en alle andere stakeholders transparant in hoeverre een verzekeraar voldoet aan de Governance Principes. De Commissie die met dit besluit wordt ingesteld monitort deze naleving in het algemeen. Dit betekent dat de Commissie inventariseert hoe de Governance Principes wordt toegepast door de verschillende verzekeraars, onduidelijkheden in de Governance Principes signaleert en voorstellen doet over mogelijke aanpassingen van de opgenomen Governance Principes.

De Commissie houdt oog voor de samenloop tussen de Governance Principes en de Code Banken en voert hierover, waar nodig, overleg met de Monitoring Commissie Code Banken. Ook de samenloop tussen de taken van de Commissie en de taken van de toezichthouders ingevolge de Wet op het financieel toezicht houdt zij in het oog. Waar nodig vindt ook overleg met de toezichthouders plaats. De Commissie kan voor het goed uitoefenen van haar taken gebruik maken van externe partijen (adviseurs, (onderzoeks)bureaus).

Artikel 4

De voorzitter en de leden van de Commissie worden benoemd op basis van hun deskundigheid dan wel ervaring op één of meer van de in de Governance Principes bestreden gebieden of op basis van hun ervaring in de financiële sector, het openbaar bestuur, maatschappelijke organisaties of de wetenschap. Op basis van dit uitgangspunt worden de onafhankelijke leden benoemd door de Minister van Financiën in overeenstemming met de Minister van Veiligheid en Justitie en de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De leden handelen zonder last of ruggespraak. De Commissie wordt ondersteund door een secretariaat. De benoeming van voorzitter en leden vindt plaats in een separaat benoemingsbesluit.

Artikel 5

De Commissie brengt tenminste eenmaal per jaar schriftelijk verslag uit aan de minister van Financiën en het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en Federatie Onderlinge Verzekeraars.

De rapportage bevat een weerslag van de bevindingen van de Commissie en indien dit aan de orde is, voorstellen voor aanpassingen van de code.

Artikel 6

Vóór 1 januari 2013 wordt in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en Federatie Onderlinge Verzekeraars bezien of het wenselijk is de werkzaamheden van de Commissie te beëindigen dan wel voort te zetten. Onder andere de mate van naleving en de actualiteit van de Governance Principes zijn bij de besluitvorming daarover relevante factoren. Dit tijdstip hangt samen met de evaluatie van de Governance Principes zelf. Mocht besloten worden de werkzaamheden van de Commissie voort te zetten, dan zijn de leden van de Commissie voor een periode van twee jaar herbenoembaar. De leden van de Commissie hebben reeds voor publicatie van dit besluit werkzaamheden verricht in het kader van de uitvoering van hun taak. Met het oog hierop wordt aan onderhavig besluit terugwerkende kracht verleend tot en met 6 juli 2011 en is afgeweken van de vaste verandermomenten (private of publieke voor- of nadelen van vertragingen of vervroeging van invoering; Kamerstukken II 2009–10, 29 515, nr. 309, p. 4). Op die datum heeft de Commissie haar werkzaamheden opgestart.

De Minister van Financiën,

J.C. de Jager.


X Noot
1

Kamerstukken II 2010/11, 32 819, nr. 1.

Naar boven