Besluit aanwijzing Hof Arnhem als nevenzittingsplaats voor de behandeling van strafzaken van het hof Amsterdam

1 september 2011

De Raad voor de rechtspraak,

Gelezen het verzoek van 26 augustus 2011 van de president van het gerechtshof Arnhem, gedaan namens het bestuur van het gerechtshof Arnhem en namens het bestuur van het gerechtshof Amsterdam;

Gelet op artikel 7 van het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen;

Gehoord het College van procureurs-generaal;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Arnhem wordt aangewezen als nevenzittingsplaats van het gerechtshof Amsterdam voor de behandeling van strafzaken.

  • 2. De aanwijzing geschiedt voor de duur van drie jaren, te rekenen vanaf de inwerkingtreding van dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit nevenzittingsplaats strafzaken gerechtshof Amsterdam.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 1 september 2011

De voorzitter,

F.W.H. van den Emster.

TOELICHTING

Het Besluit nevenvestigings- en nevenzittingsplaatsen biedt de mogelijkheid om bij gebrek aan voldoende zittingscapaciteit of aan gespecialiseerde zittingscapaciteit in de hoofdplaats of een nevenzittingsplaats binnen het ressort een nevenzittingsplaats buiten het eigen ressort aan te wijzen voor de behandeling van een zaak of categorieën van zaken met het oog op een snellere behandeling van die zaken. Het bestuur van een gerechtshof kan de Raad voor de rechtspraak het verzoek doen om een dergelijke aanwijzing te geven.

De strafsector van het gerechtshof Amsterdam heeft (tijdelijk) onvoldoende capaciteit om de werkvoorraad strafzaken op korte termijn weg te werken. Het gerechtshof Arnhem heeft voldoende capaciteit om naast de eigen zaken extra strafzaken te behandelen en heeft zich daartoe ook bereid verklaard. Het ligt in de bedoeling dat het gerechtshof Arnhem in 2011 350 strafzaken of daaromtrent voor het gerechtshof Amsterdam gaat afdoen en in 2012 circa 700 strafzaken.

Met het oog hierop heeft de president van het gerechtshof Arnhem namens het bestuur van het gerechtshof Arnhem en namens het bestuur van het gerechtshof Amsterdam de Raad voor de rechtspraak verzocht om Arnhem aan te wijzen als nevenzittingsplaats van het gerechtshof Amsterdam voor de behandeling van strafzaken. De Raad voor de rechtspraak voldoet met dit besluit aan dat verzoek. De doorlooptijden van strafzaken van het gerechtshof Amsterdam worden daarmee verkort.

Dit geeft het bestuur van het gerechtshof Amsterdam de mogelijkheid om in het bestuursreglement te bepalen dat strafzaken kunnen worden behandeld in Arnhem.

Naar boven