Vooraankondiging voorbereiding bestemmingsplannen

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) maakt het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk bekend dat een aantal bestemmingsplannen wordt voorbereid. Het gaat om de onderstaande bestemmingsplannen waarvoor de gemeenteraad op 1 juni jl. een zgn. start- of voortgangsdocument heeft vastgesteld. Binnen het college is wethouder L. van Ast bestuurlijk verantwoordelijk voor de actualisatie van de bestemmingsplannen.

Op grond van artikel 1.3.1, lid 2 Bro melden wij dat er nu nog geen gelegenheid wordt geboden om zienswijzen over deze voornemens naar voren te brengen, er geen stukken betreffende deze voornemens ter inzage worden gelegd en er geen onafhankelijke instanties in de gelegenheid worden gesteld advies uit te brengen over deze voornemens. Het betreft hier alleen de mededeling dat een aantal bestemmingsplannen wordt voorbereid.

Bestemmingsplan Zee, Strand en Duin

Het plangebied betreft de Noordzee (voorzover het om grondgebied van de gemeente Noordwijk gaat), de stranden met de eerste duinregel voor de beide boulevards en de beide duingebieden ten zuiden en ten noorden van de dorpskern.

Bestemmingsplan Noordwijk aan Zee, Zeewaardig

Het plangebied heeft betrekking op het westelijke- en middelste deel van de bebouwde kom van Noordwijk aan Zee. De globale begrenzing loopt over de Koningin Wilhelmina Boulevard, de Zeereep, de Noordduinen, de Golfbaan (incl. locatie Groot Hoogwaak), de Golfweg, de Karel Doormanstraat, de Julianastraat, de Stijntjes Duinstraat, de Duinweg, de Nieuwe Zeeweg, de Huis ter Duinstraat, het Hooge Duin, de Pieternelweg, de Emmaweg, de Oude Zeeweg, de Rudolf Tappenbeckweg en de duinvoet (incl. het Huis ter Duincomplex).

Bestemmingsplan Noordwijk aan Zee, Overig

Het plangebied heeft betrekking op het noordoostelijke deel van de bebouwde kom van Noordwijk aan Zee. De globale begrenzing loopt over de Duinweg, de Stijntjesduinstraat, de Julianastraat, de Karel Doormanstraat, de Golfweg, de Golfbaan en de Northgodreef (m.u.v. Groot Hoogwaak) en de buurt rond het Dobbelmannduin (globaal begrensd door de Oude Zeeweg, de Emmaweg, de Pieternelweg, het Hooge Duin, de Huis ter Duinstraat, de Nieuwe Zeeweg en de Prins Hendrikweg incl. de begraafplaats).

Bestemmingsplan Noordwijk aan Zee, De Zuid

Het plangebied heeft betrekking op het zuidelijke deel van de bebouwde kom van Noordwijk aan Zee. De globale begrenzing loopt over de Koningin Astrid Boulevard, de Rudolf Tappenbeckweg, de Oude Zeeweg, de binnenduinrand en het gebied de Zuidduinen.

Bestemmingsplan Noordwijk Binnen

Het plangebied bestaat globaal uit drie delen, te weten Vinkeveld, Boerenburg en de oude kern. De noordgrens van het bestemmingsplangebied wordt globaal gevormd door De Northgodreef. De zuidoostgrens bestaat uit De Gooweg, de Nieuwe Offemweg en de Herenweg. De watergang rond Vinkeveld, de Deining, het Laantje en de Jan van Gent vormt de zuidelijke grens van het plangebied. De Gladiolusstraat, Lijnbaanweg, Weteringkade en Duinwetering vormen de (noord)westgrens.

Bestemmingsplan Middengebied

Het plangebied is onderdeel van het Middengebied, de open ruimte tussen de kernen Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee. Het bestemmingsplangebied wordt ruwweg begrensd door de Northgodreef in het noorden, de Duinwetering, de Weteringkade, Lijnbaanweg en de Gladiolusstraat in het oosten, de Beeklaan in het zuiden en de Prins Hendrikweg en Duinweg in het westen.

Bestemmingsplan Estec en de Noordwijkse bedrijvenparken

Het plangebied heeft betrekking op het zuidelijke deel van het grondgebied van de gemeente. Het gaat in dit bestemmingsplan om de terreinen van Estec en de bedrijvenparken Space Businesspark/ ‘s-Gravendijck en Klei-Oost. De globale begrenzing is de Noordwijkerduin, de Coepel Duinen, de gemeentegrens met Katwijk, de Woensdagse Watering, de provinciale weg N206 en de Herenweg.

Bestemmingsplan Landelijk Gebied

Het betreft globaal gezien de buitengebieden waarop de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport betrekking heeft met uitzondering van het verblijfsrecreatiegebied Duinrand, de instellingsterreinen Sancta Maria en de Noordwijkerduin, de bedrijventerreinen Estec, Space Businesspark en Klei-Oost.

Bestemmingsplan Landgoed Offem e.o.

Het plangebied heeft betrekking op het landgoed met een deel van de omgeving. De plangrenzen liggen in de Nieuwe Offemweg, in de sloot langs de Hogeweg, op de provinciale weg N206 en op de Van Berckelweg tegen de plangrens van het geldende bestemmingsplan Boechorst.

Bestemmingsplan Offem Zuid

Het plangebied heeft betrekking op de te ontwikkelen nieuwbouwlocatie Offem Zuid. De begrenzing loopt globaal over de Hogeweg, de provinciale weg N206, de Beeklaan en de Herenweg.

Bestemmingsplan Bronsgeest

Het plangebied ligt ten noordoosten van de dorpskern van Noordwijk Binnen en bestaat voor het grootste gedeelte uit bollenvelden. De plangrenzen van dit bestemmingsplan zijn globaal genomen: de Van Berckelweg, de Gooweg, de N206 en de gemeentegrens met Noordwijkerhout.

Wat is een bestemmingsplan eigenlijk?

Een bestemmingsplan geeft aan waar er mag worden gebouwd, maar ook op welke wijze gronden en gebouwen gebruikt mogen worden. In het bestemmingsplan is terug te vinden waar woningen, winkels, bedrijven, wegen, recreatiegebieden zijn toegestaan. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld zien of uw bedrijf mag worden uitgebreid en zo ja, met welk oppervlak en tot welke hoogte. Iedereen is aan het bestemmingsplan gebonden, niet alleen burgers, bedrijven en instellingen maar ook de gemeente zelf.

Een bestemmingsplan bestaat uit:

  • een verbeelding (plankaart) waarop de bestemmingen voor het gebied staan ingetekend;

  • de regels voor het gebruiken en (ver)bouwen van de bouwwerken binnen de verschillende bestemmingen;

  • een toelichting met de achtergronden en de gemaakte keuzes binnen het bestemmingsplan.

Uitnodiging en vervolgstap

De gemeente Noordwijk zal de bovenstaande bestemmingsplannen gefaseerd ter hand nemen. Wij nodigen betrokkenen binnen de betreffende plangebieden nu al uit om ideeën tot en met 19 oktober 2011 kenbaar te maken bij de projectgroep bestemmingsplannen. U kunt met uw ideeën maar ook met uw vragen terecht op nummer 071-3660 326.

Daarna wordt voor ieder bestemmingsplan een voorontwerp zes weken ter visie gelegd. Deze tervisielegging wordt vooraf kenbaar gemaakt in het Witte Weekblad en op de gemeentelijke website. In deze periode kunt u een inspraakreactie indienen bij het college.

Naar boven