Ontwerpbestemmingsplan buitengebied Munnikenland en ontwerpbesluiten

Met deze bekendmaking brengen wij u op de hoogte van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan buitengebied Munnikenland en bijbehorende ontwerpbesluiten. De nationale overheid geeft in haar ruimtelijk beleid veel aandacht aan het water in Nederland. Reden hiervoor is het verbeteren van de veiligheid van de woon- en leefomgeving in de omgeving van de grote rivieren in combinatie met het laagliggende (Neder)land. De regering heeft in 2006 een pakket maatregelen vastgesteld dat de rivieren meer ruimte geeft: de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. De maatregel Uiterwaardvergraving Brakelse Benedenwaarden en dijkverlegging Buitenpolder Het Munnikenland maakt deel uit van dit programma Ruimte voor de Rivier.

Met deze bekendmaking brengen wij u op de hoogte van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan buitengebied Munnikenland en bijbehorende ontwerpbesluiten.

De ontwerpbesluiten die ter inzage komen te liggen zijn:

  • ontwerpraadsbesluit t.b.v. ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Munnikenland;

  • ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Munnikenland;

  • ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet;

  • ontwerpvergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening;

  • ontwerpvergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet.

De documenten zijn voorzien van de desbetreffende aanvragen en diverse bijlagen. De procedure conform de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Algemene wet bestuursrecht is van kracht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze geven op het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten.

De procedure

Tijdens de periode van terinzagelegging kan iedereen zienswijzen indienen. Belanghebbenden die hun zienswijzen bij het ontwerpbestemmingsplan of de andere ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijzen naar voren hebben gebracht kunnen in de periode zoals aangegeven in de bekendmaking, beroep instellen tegen het definitieve bestemmingsplan, of tegen een ander bovengenoemd definitief besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze rechter beslist in enige instantie over de ingestelde beroepen. Bovendien kunnen belanghebbenden beroep aantekenen, ook wanneer zij geen zienswijzen hebben ingediend, tegen alle wijzigingen in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van project Munnikenland is gekozen voor toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.30, eerste lid, onder b, Wro gecombineerd met de provinciale coördinatieregeling bedoeld in artikel 3.33, eerste lid, onder a, Wro. Het toepassen van genoemde coördinatieregelingen heeft mede tot doel dat de bekendmaking van (ontwerp)besluiten, de gelegenheid tot het naar voren brengen van zienswijzen daarop en het indienen van beroep daartegen voor de verschillende besluiten gelijktijdig plaats heeft.

Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet (CHW) in werking getreden. Deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Op 13 april 2011 is een Algemene maatregel van Bestuur op basis van deze wet afgekondigd, waardoor alle projecten ter uitvoering van het programma Ruimte voor de Rivier vallen onder de werking van de CHW. Dit heeft onder andere tot gevolg dat geen pro-forma-beroep kan worden aangetekend, maar dat alle beroepsgronden voor het einde van de beroepstermijn moeten worden ingediend.

Inzage

Van 1 september 2011 tot en met 12 oktober 2011 liggen het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten ter inzage. De stukken zijn voorzien van de desbetreffende aanvragen en diverse bijlagen en kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel

  • Gemeente Zaltbommel, Hogeweg 11 te Zaltbommel

  • Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem

  • Provincie Gelderland, Informatiecentrum in het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem

Het ontwerpbestemmingsplan is op de landelijke website te raadplegen via:

www.ruimtelijkeplannen.nl → klik tab ‘bestemmingsplannen’ → klik tab ‘naam’ → in invoerveld ‘Zoek op plannaam’ invullen ‘Munnikenland’ en klik ‘zoeken’.

De bronbestanden van het ontwerpbestemmingsplan zijn beschikbaar via de website van de gemeente Zaltbommel:

www.zaltbommel.nl → klik ‘Wonen Verkeer en Veiligheid’ → klik ‘bestemmingsplannen’.

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten zijn ook in te zien via de website www.coordinatiegelderland.nl → klik ‘Kantoor Munnikenland’ → klik ‘Ter inzage Munnikenland’.

Inlichtingen

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij de Omgevingsmanager Munnikenland de heer H. Havinga (telefoon 026-3781200).

Heeft u vragen over de procedure dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Munnikenland, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381)

Zienswijze indienen

U kunt vanaf 1 september 2011 tot en met 12 oktober 2011 schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen. Stuur uw schriftelijke zienswijze naar:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat Coördinator Procedures Munnikenland

Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM

Graag onder vermelding van het zaaknummer 2011-09995 en het ontwerpbesluit waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Op maandag 3 oktober 2011 van 18.00-21.30 uur wordt in Huis Brakel, Dwarssteeg 2 te Brakel een hoorzitting gehouden over het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten. Tijdens deze hoorzitting kunt u uw zienswijze mondeling indienen.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegd-gezaginstanties en naar de Commissie voor de Milieueffectrapportage, die deze reacties gebruikt voor haar toetsingsadvies over het MER.

Met inachtneming van de zienswijzen worden definitieve besluiten vastgesteld. Uiterlijk tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan. De gebundelde zienswijzen worden tegelijk met de definitieve besluiten beschikbaar gesteld.

Arnhem, 26 augustus 2011

Zaaknummer 2011-09995

Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar boven