Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied gemeente Someren

Burgemeester en wethouders maken ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend.

De gemeenteraad van Someren heeft in zijn vergadering van 29 juni 2011 het bestemmingsplan ‘Buitengebied gemeente Someren’ gewijzigd vastgesteld. Tevens besloot de raad geen exploitatieplan vast te stellen voor de gronden in het bestemmingsplan.

Plangebied

Het buitengebied wordt globaal begrensd door de grenzen met de gemeenten Asten, Cranendonck, Heeze-Leende, Geldrop-Mierlo, Helmond en provincie Limburg. Binnen deze grenzen vallen de kernen Someren, Lierop, Someren-Eind en Someren-Heide buiten het bestemmingsplan. Ook het recreatief gebied de Heihorsten en het Landbouwontwikkelgebied (LOG) is buiten het bestemmingsplan gelaten. Het bestemmingsplan legt vast welke functies en bouwmogelijkheden zijn toegestaan in het plangebied. Uitgangspunt is het vastleggen van de bestaande situatie in een actueel juridisch kader.

Aangebrachte wijzigingen

Het door de gemeenteraad vastgestelde plan is ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan op een aantal punten aangepast. De wijzigingen betreffen zowel de planregels als de planverbeelding. Deels is dit gebeurd naar aanleiding van zienswijzen, deels ambtshalve en deels op basis van een door de raad aangenomen amendement. In de nota van beantwoording van zienswijzen wordt per hoofdstuk aangegeven waar de wijziging op zien. Verder is in de regels met een markering aangegeven waar zaken gewijzigd zijn. De betreffende nota ligt ter inzage op de wijze zoals hierna vermeld.

Het bestemmingsplan is geamendeerd aangenomen door de gemeenteraad. Een amendement is een formele wijziging en leidt tot aanpassingen in het bestemmingsplan. Het amendement heeft geleid tot kleine aanpassingen van de regels op het terrein van recreatie. Deze zijn in groen in de regels van het bestemmingsplan aangegeven.

Aanwijzingsbesluit Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben bij besluit van 2 augustus 2011 een aanwijzingsbesluit genomen voor de volgende bestemmingsplanonderdelen/onderwerpen:

  • de aanduiding ‘motorcrossterrein’ (MC) van MAC Lierop

  • de ‘specifieke vorm van bos-beeldentuin en atelier (sbo-btat), ‘Lux et Terra’ van van de Eerden

  • de bestemming ‘Recreatie’ aan de Maarheezerdijk, nieuwe locatie van modelvliegclub ‘De Valken’

  • de schuilhuttenregeling en de regeling voor het bouwen van paardenbakken buiten bouwblok

  • bebouwingsmogelijkheden in EHS, waaronder ook teeltondersteunende voorzieningen

  • Ruimte voor ruimtewoning aan de Kerkendijk 44

Het aanwijzingsbesluit heeft als consequentie dat zodra dit besluit onherroepelijk wordt de daarin genoemde bestemmingsplanonderdelen geen deel meer uitmaken van het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan.

Ter inzage

Het vaststellingsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan en het aanwijzingsbesluit, met de bijbehorende stukken, liggen voor eenieder ter inzage vanaf donderdag 25 augustus 2011 gedurende zes weken (tot en met woensdag 5 oktober 2011). U kunt het bestemmingsplan met alle bijlagen inzien tijdens de openingstijden bij de balie van het Team Vergunningen van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in het gemeentehuis van Someren, Wilhelminaplein 1, te Someren. De balie van het Team Vergunningen is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Als u vragen heeft, of het bestemmingsplan buiten openingstijden wilt inzien, dient u een afspraak te maken. U kunt hiervoor terecht bij de afdeling VROM, tel. 0493-494888.

U kunt het vaststellingsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan, het aanwijzingsbesluit en bijlagen ook elektronisch raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast zijn alle stukken ook als pdf bestand op de gemeentelijke site te downloaden.

Indien u het bestemmingsplan of andere stukken op schrift wenst te ontvangen, dan worden hiervoor op grond van de legesverordening kosten in rekening gebracht.

Instellen beroep

Tijdens de termijn van ter inzage legging kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit alsmede tegen het aanwijzingsbesluit, bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij of zij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan.

  • een belanghebbende die bezwaren heeft tegen door de gemeenteraad vastgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Om te voorkomen dat het besluit in werking treedt kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening vragen. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. In dat laatste geval treedt het besluit tot vaststelling niet inwerking voordat op dat verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Burgemeester en wethouders van Someren.

Naar boven