Vastgestelde bestemmingsplannen ‘Ruiter 17-Hollestraat ongenummerd’ en ‘Hollestraat 28’

Burgemeester en wethouders maken ter voldoening aan artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend.

De gemeenteraad van Someren heeft in zijn vergadering van 29 juni 2011 de bestemmingsplannen ‘Ruiter 17- Hollestraat ongenummerd’ en ‘Hollestraat 28’ vastgesteld. Tevens besloot de raad geen exploitatieplannen vast te stellen voor de gronden die binnen de plangebieden van deze bestemmingsplannen vallen.

Plangebied en ontwikkelingen:

De twee bestemmingsplannen hebben betrekking op 3 locaties: Ruiter 17, Hollestraat 28 en Hollestraat ongenummerd. Momenteel liggen er nog intensieve veehouderijbedrijven van initiatiefnemer aan Ruiter 17 en Hollestraat 28. Initiatiefnemer heeft daarnaast nog een intensieve veehouderij aan de Zandstraat 99, waar ontheffing van de Verordening ruimte is verkregen om het bouwblok te mogen vergroten. Een van de voorwaarden die door de provincie is gesteld aan de verlening van deze ontheffing is dat de intensieve veehouderijen aan de Ruiter en de Hollestraat worden gesaneerd en er wordt voorzien in een passende herbestemming van de vrijkomende gronden. Dit is gebeurd door de vaststelling van de bestemmingsplannen ‘Ruiter 17- Hollestraat ongenummerd’ en ‘Hollestraat 28’.

De bestemmingsplannen maken de volgende ontwikkelingen mogelijk:

  • 3 woningen ter grootte van maximaal 900 m3 op de locatie Hollestraat 28, kadastraal bekend als gemeente Someren, sectie S, nummers 1822, 1823 en 1824, in ruil voor het saneren van de ter plaatse gelegen intensieve veehouderij en het slopen van de bijbehorende bebouwing;

  • 4 woningen ter grootte van maximaal 900 m3 op de locatie Hollestraat ongenummerd, kadastraal bekend als gemeente Someren, sectie S, nummer 1973 (gedeeltelijk), in ruil voor het saneren van de intensieve veehouderij gelegen op het adres Ruiter 17 en het slopen van de bijbehorende bebouwing;

  • nieuwe natuur en een woonbestemming voor de voormalige bedrijfswoning op de locatie Ruiter 17 en 19, kadastraal bekend als gemeente Someren, sectie S, nummers 1871 en 1872, als passende herbestemming voor de ter plaatse gelegen intensieve veehouderij;

De bestemmingsplannen leggen vast welke functies en bouwmogelijkheden zijn toegestaan binnen de plangebieden. Het uitgangspunt is het bieden van een passend juridisch-planologisch kader, waarbinnen de omschreven ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt.

Aangebrachte wijzigingen:

De door de raad vastgestelde plannen zijn gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbestemmingsplannen. De 4 woningen die nu aan de Hollestraat ongenummerd worden gesitueerd, waren in het ontwerpbestemmingsplan aan de Ruiter 17 voorzien. De provincie heeft een zienswijze ingediend tegen de ‘hofstructuur’ van de woningen, aangezien dit vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit niet aanvaardbaar werd bevonden. Er is gezocht naar een andere oplossing, die uiteindelijk is gevonden in de verplaatsing van de woningen naar de Hollestraat. Om de 4 woningen op deze plek mogelijk te maken, zijn de gronden binnen het plangebied door de initiatiefnemer aangekocht. Op de oorspronkelijke plek van de woningen, aan Ruiter 17, is in de gewijzigde opzet voorzien in de ontwikkeling van nieuwe natuur.

Ter inzage:

Het vaststellingsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen voor eenieder ter inzage vanaf donderdag 25 augustus 2011 gedurende zes weken (tot en met woensdag 5 oktober 2011). U kunt het bestemmingsplan met alle bijlagen inzien tijdens de openingstijden bij de balie van het Team Vergunningen van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu in het gemeentehuis van Someren, Wilhelminaplein 1, te Someren. De balie van het Team Vergunningen is geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Als u vragen heeft, of het bestemmingsplan buiten openingstijden wilt inzien, dient u een afspraak te maken. U kunt hiervoor terecht bij de afdeling VROM, tel. 0493-494888.

U kunt het vaststellingsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan en bijlagen ook elektronisch raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast zijn alle stukken ook als pdf-bestand op de gemeentelijke site te downloaden.

Indien u het bestemmingsplan of andere stukken op schrift wenst te ontvangen, dan worden hiervoor op grond van de legesverordening kosten in rekening gebracht.

Instellen beroep:

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij of zij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan;

  • een belanghebbende die bezwaren heeft tegen door de gemeenteraad vastgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Om te voorkomen dat het besluit in werking treedt kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening vragen. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. In dat laatste geval treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek om voorlopige voorziening is beslist.

Burgemeester en wethouders van Someren.

24 augustus 2011

Naar boven