Voorontwerpbestemmingsplan ‘Hoogwater ’s-Hertogenbosch’

Bekendmaking op grond van artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening en de gemeentelijke Inspraakverordening

Burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch maken bekend dat een bestemmingsplan wordt voorbereid om het project ‘Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch’ mogelijk te maken. In dit voorontwerpbestemmingsplan staan de juridische bepalingen waarmee een deel van de Vughtse Gement en de omgeving van het Engelermeer kan worden ingericht als waterbergingsgebied.

Waterbergingsgebied

De kans op overstromingen in Nederland neemt toe. In 1995 stonden delen van de A2 rond ’s-Hertogenbosch en het Bossche Broek onder water. Dit kan opnieuw gebeuren. Om in de toekomst wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen, richt het Waterschap Aa en Maas de Vughtse Gement en het Engelermeer grotendeels in als waterbergingsgebied. Hiermee daalt de kans dat stedelijke gebieden van ’s-Hertogenbosch overstromen van eens per 100 jaar naar eens per 150 jaar.

Het waterbergingsgebied beslaat delen van de gemeenten Vught, Heusden en ’s-Hertogenbosch. Om het waterbergingsgebied mogelijk te maken dient het opgenomen te zijn in de relevante bestemmingsplannen. Voor het Bossche deel van het waterbergingsgebied wordt nu het voorontwerpbestemmingsplan Hoogwater ’s-Hertogenbosch ter inzage gelegd. Het plangebied sluit precies aan bij het waterbergingsgebied en de bijbehorende kades en inlaatwerk binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Gebied bestemmingsplan

Het bestemmingsplan bestaat uit vier plandelen:

  • 1. Het grootste deel ligt bij het Engelermeer. Hier loopt de begrenzing aan de noordkant langs De Haverleij. De oostzijde wordt begrensd door De Haverleij en de rijksweg A59. De zuidzijde wordt begrensd door De Gement. Aan de westzijde is de Engelenseweg de grens.

  • 2. Ten zuiden van de rijksweg A59 ligt het tweede deel van het plangebied. Dit gebied wordt globaal begrensd door de Moerputtenweg en de weg die natuurreservaat de Moerputten in een noordelijk en zuidelijk deel opsplitst. Aan de oostzijde loopt dit deel dwars door het natuurreservaat.

  • 3. Het derde deel van het plangebied is het kleinst en ligt bij de Deutersestraat.

  • 4. Het laatste deel van het plangebied ligt langs de Randweg en nabij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De zuidelijke begrenzing van dit gebied volgt de gemeentegrens.

Reageren op dit plan

Met ingang van 29 augustus 2011 ligt het betreffende voorontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken gedurende zes weken voor iedereen ter inzage in het Stadskantoor. Tevens kunt u dit voorontwerpbestemmingsplan via onze internetsite www.s-hertogenbosch.nl (onder Inwoner / Bouwen en Wonen / Ruimtelijke plannen / Bestemmingsplannen / Voorontwerp/Inspraak) raadplegen. Beschikt u niet over internet? In de hal van het Stadskantoor kunt u gebruikmaken van computers met internet.

Gedurende deze termijn wordt aan iedereen de mogelijkheid geboden schriftelijk (Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch) of mondeling een zienswijze kenbaar te maken aan het college van burgemeester en wethouders. Als u mondeling een zienswijze wilt indienen, kunt u gedurende deze termijn een telefonische afspraak maken met M. Stam van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, tel. (073) 615 92 83.

Inspraakavond

Op 19 september 2011 is er een inspraakavond over het voorontwerpbestemmingsplan ‘Hoogwater ’s-Hertogenbosch’. Deze avond start om 19.30 uur en vindt plaats bij ZLTO aan de Onderwijsboulevard 225 in ’s-Hertogenbosch. Tijdens deze avond kunt u ook mondeling uw zienswijze inbrengen.

Hoe verder?

De ingekomen inspraakreacties worden verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Dit gebeurt nadat ook de reacties uit het wettelijke vooroverleg zijn binnengekomen en voordat het plan verder in procedure wordt gebracht voor vaststelling door de gemeenteraad.

Algemene informatie

Gemeente ’s-Hertogenbosch

Stadskantoor, Wolvenhoek 1, 5211 HH ’s-Hertogenbosch

Tel. (073) 615 51 55

E-mail: gemeente@s-hertogenbosch.nl

Website: www.s-hertogenbosch.nl

Openingstijden Stadskantoor:

  • maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur;

  • dinsdag- en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.

’s-Hertogenbosch, 26 augustus 2011

Naar boven