Besluit van de algemeen directeur Rijkswaterstaat-Corporate Dienst van 15 augustus 2011, met kenmerk RWS/CDR-2011/1055, houdende verlening van mandaat, volmacht en machtiging (Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat Corporate Dienst 2011)

De algemeen directeur Rijkswaterstaat-Corporate Dienst,

Gelet op de artikelen 7, tweede lid en 9, tweede lid, van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2011;

Besluit:

Artikel 1 Bevoegdheden voorbehouden aan de algemeen directeur

Aan de algemeen directeur blijft voorbehouden:

  • a. het aangaan van financiële verplichtingen:

    • i. groter dan € 500.000,– met een maximum van € 10.000.000,– voor wat betreft facilitaire aangelegenheden;

    • ii. groter dan € 500.000,– met een maximum van € 2.000.000,– voor wat betreft andere dan facilitaire aangelegenheden, onder deze andere aangelegenheden mede begrepen aangelegenheden met betrekking tot landelijke projecten en productspecifieke eenheden tot het grensbedrag.

  • b. het uitoefenen van de bevoegdheden beschreven in punt 3, 4, 5 en 7 van de bijlage bij artikel 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2011;

  • c. het uitoefenen van door hem te bepalen bevoegdheden beschreven in punt 6 en 8 van de bijlage bij artikel 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2011;

  • d. het treffen van schikkingen in civielrechtelijke procedures inzake vorderingen van Rijkswaterstaat op derden.

Artikel 2 Mandatering functionarissen werkzaam bij Corporate Dienst

  • 1. De aan de algemeen directeur van de Corporate Dienst verleende bevoegdheden worden met inachtneming van artikel 1 van dit besluit gemandateerd aan de volgende functionarissen werkzaam bij de Corporate Dienst:

    • a. de directeur Bedrijfsvoering;

    • b. de directeur Services;

    • c. de directeur Facilitair en Financieel;

    • d. de directeur Communicatie Personeel en Recht;

    • e. de afdelingshoofden;

    • f. de senior adviseurs Bestuurlijk Juridische Zaken en Vastgoed voor zover het schadeafhandeling betreft;

    • g. het hoofd coördinatiebureau energie van de afdeling Advies en Projecten van de directie Facilitair en Financieel, voor zover het departementsbrede energie-inkoop betreft.

  • 2. De in het eerste lid genoemde senior adviseurs en hoofd coördinatiebureau wordt geen bevoegdheid verleend in HRM-aangelegenheden.

  • 3. De aan de algemeen directeur Corporate Dienst verleende bevoegdheden tot buiten invorderingstellen en kwijtschelden van vorderingen kleiner dan € 5.000,– worden gemandateerd aan de directeur Bedrijfsvoering. Tot het kwijtschelden van een vordering wordt niet besloten dan nadat daarvoor instemming is verkregen van de hoofddirecteur Financiën, Management en Control.

  • 4. De aan de algemeen directeur Corporate Dienst verleende bevoegdheid tot het verrichten van een schenking aan een derde van een aan de Staat toebehorende niet-geldelijke roerende zaak met een waarde gelijk aan of kleiner dan € 500 wordt gemandateerd aan de directeuren, genoemd in artikel 2, onderdelen a tot en met d.

Artikel 3 Verlening volmacht en machtiging

De aan de algemeen directeur Corporate Dienst verleende volmacht en machtiging worden met inachtneming van artikel 1 en 3 van dit besluit eveneens verleend aan de functionarissen genoemd in artikel 2 van dit besluit.

Artikel 4 Bevoegdheid bij afwezigheid

  • 1. Bij afwezigheid van een bevoegde functionaris is bevoegd een in dit besluit genoemde functionaris op hetzelfde of een hoger niveau.

  • 2. Bij afwezigheid van de algemeen directeur Corporate Dienst kan de directeur-generaal of de plaatsvervangend directeur-generaal of de chief financial officer voor die periode een waarnemer aanwijzen.

Artikel 5 Grensbedragen Dienst

  • 1. Het mandaat, de volmacht en machtiging, welke door de algemeen directeur Corporate Dienst zijn verleend, voor verplichtingen welke financiële gevolgen hebben of kunnen hebben, zijn beperkt tot de onderstaande grensbedragen exclusief BTW.

    Functionarissen binnen de Corporate Dienst

    Grensbedragen in €

    Hoofd coördinatiebureau energie van de afdeling Advies en Projecten van de directie Facilitair en Financieel voor zover het departementsbrede energie-inkoop betreft:

    25.000.000

    Directeur:

    500.000

    Afdelingshoofd:

    15.000

    Senior adviseur Bestuurlijk Juridische Zaken en Vastgoed voor zover het schadeafhandeling betreft:

    15.000

  • 2. De grensbedragen gelden met inachtneming van artikel 12 van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2011, niet in HRM-aangelegenheden die deel uitmaken van de interdepartementale procesafspraken in het kader van P-Direkt.

Artikel 6 Instructies

De in dit besluit genoemde functionarissen oefenen de aan hen bij of krachtens dit besluit verleende bevoegdheden uit met inachtneming van de instructies gegeven door de directeur- generaal Rijkswaterstaat en de instructies gegeven door de algemeen directeur Rijkswaterstaat - Corporate Dienst.

Artikel 7 Slotbepaling

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging RWS-Corporate Dienst 2011 vervangt de bestaande instructies van de algemeen directeur met betrekking tot de in dit besluit genoemde bevoegdheden.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2011.

Artikel 9 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat, volmacht en machtiging

Rijkswaterstaat-Corporate Dienst 2011.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan de in dit besluit bedoelde functionarissen.

Utrecht, 15 augustus 2011

De algemeen directeur Rijkswaterstaat-Corporate Dienst,

H.A. Kramer.

Mededeling

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekend gemaakt een bezwaarschrift worden ingediend bij Rijkswaterstaat-Corporate Dienst, Bestuurlijk-Juridische Zaken en Vastgoed, Postbus 2232, 3500 GE, Utrecht.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. datum en nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. de opgave van de redenen waarom de indiener zich niet met het besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Onderhavig mandaatbesluit vindt zijn grondslag in het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2011. Het besluit geeft de bevoegdheden in mandaat, volmacht en machtiging weer van functionarissen werkzaam bij de Corporate Dienst van Rijkswaterstaat.

Een aantal bevoegdheden is voorbehouden aan de algemeen directeur van de Corporate Dienst. Zo is deze alleen bevoegd namens de Minister schikkingen te treffen inzake vorderingen van Rijkswaterstaat op derden. Conform het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2011 dient hij wel vooraf overeenstemming te hebben met de directeur-generaal, de plaatsvervangend directeur-generaal, of de chief financial officer van Rijkswaterstaat. Tevens is in dit mandaatbesluit de bevoegdheid voor het hoofd van het coördinatiebureau energie binnen de Corporate Dienst tot het departementsbreed inkopen van energie geregeld.

Mandaat betreft de bevoegdheid om namens de Minister dan wel Staatssecretaris besluiten te nemen. Volmacht betreft de bevoegdheid tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen (bijvoorbeeld het ondertekenen van contracten) en machtiging betreft de bevoegdheid om in naam van de Minister dan wel Staatssecretaris handelingen te verrichten die noch een besluit noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn.

Er is voor gekozen het oude mandaatbesluit in te trekken en een nieuw mandaatbesluit vast te stellen.

De algemeen directeur Rijkswaterstaat-Corporate Dienst,

H.A. Kramer.

Naar boven