Bekendmaking besluit tot gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’

Burgemeester en wethouders van Woudrichem maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 21 juni 2011 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Het plangebied omvat het landelijk gebied van de gemeente Woudrichem. De kernen Almkerk, Andel, Giessen, Oudendijk, Rijswijk, Uitwijk, Waardhuizen en Woudrichem behoren niet tot het plangebied. Dit geldt ook voor het bedrijventerrein De Rietdijk en het plangebied van bestemmingsplan Landgoed Kraaiveld.

Het bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’ is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Samengevat staan hieronder enkele in het oog springende wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage heeft gelegen:

  • de Verordening Ruimte (VR) fase 1 van de provincie is, voor zover noodzakelijk, verwerkt in het bestemmingsplan. Wijzigingen uit de VR zijn: Zonering groenblauwe mantel, Visie gemeente op ontwikkeling buitengebied, Ehs, Evz zoekgebieden, regels voor uitbreiding agrarische bedrijven, zorg voor kwaliteitsverbetering van het landschap (art. 2.1 VR).

  • de ecologische verbindingszones zijn aangepast aan de VR: deze zijn 25 meter breed geworden;

  • aangezien de provinciale archeologische verwachtingskaart de archeologische indicaties slechts zeer globaal weergeeft, is deze kaart op lokaal niveau nader uitgewerkt en opgenomen in het bestemmingsplan buitengebied. De ondergrens vanaf wanneer archeologisch onderzoek gedaan moet worden blijft daarbij 100m2.

Verder is het bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’ naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen op een aantal punten gewijzigd en zijn er een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor een nadere omschrijving van de aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan verwijzen wij u naar het gestelde in de ‘Nota zienswijzen en ambtelijke wijzigingen’.

Reactieve aanwijzing Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben, overeenkomstig artikel 3.8 lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening, op 26 juli 2011 besloten om voor een gedeelte van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’ een reactieve aanwijzing te geven. De reactieve aanwijzig houdt in dat het bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’ niet in stand blijft op de volgende onderdelen:

  • De bestemming ‘Bedrijf - agrarisch verwant en technisch bedrijf ‘ aan de Giessensesteeg nabij nummer 9, inclusief bouwvlak en functieaanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf -12’ en in artikel 7 de detaillering onder 7.1.2 voor sb-12 (hoveniersbedrijf annex kwekerij)

  • De artikelleden 5.1.2 i, 5.2.6 onder a sub 3 en 4, 5.3.6 en 5.6.1 voor de zinsnede ‘zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van het bevoegd gezag (omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden) de in het schema onder 5.6.4 opgenomen’ in relatie met het onderdeel ‘aanbrengen (tijdelijke ) teeltondersteunende voorzieningen’ in het schema in 5.6.4., dit alles in de gebieden met de legenda-eenheid ‘Aanwijzing 3, t.a.v. onvoldoende bescherming ehs’

  • De zinsnede ‘en gemengde bedrijven, niet zijnde de intensieve veehouderijtak’ in artikel 5.7.3 onder e, tweede gedachtenstreepje, en wel in de gebieden met de de legenda-eenheid 'Aanwijzing 3, t.a.v. ontwikkelingsmogelijkheden binnen de Groenblauwe mantel'

  • De bestemming ‘Bedrijf’ naast Burgemeester van der Lelystraat 103, inclusief bouwvlak en functieaanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - 53’ en artikel 6 onder 6.1 sb-53 (opslag caravans in kassen).

Procedure

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, het vaststellingsbesluit en de daarbij behorende stukken, waaronder het raadsvoorstel en de ‘Nota zienswijzen en ambtelijke wijzigingen’, alsmede het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, liggen met ingang van vrijdag 12 augustus 2011 gedurende zes weken (tot en met donderdag 22 september 2011) ter inzage bij de balie van de afdeling Ruimte in het gemeentehuis van Woudrichem, Raadhuisplein 1 te Woudrichem. U kunt van de mogelijkheid de stukken in te zien alleen gebruik maken op werkdagen, gedurende de openingstijden van het gemeentehuis. De betreffende stukken zijn ook digitaal raadpleegbaar via www.woudrichem.nl en de landelijke webservice www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening kan met ingang van 12 augustus 2011 gedurende zes weken (tot en met 22 september 2011) beroep ingesteld worden tegen het besluit omtrent vaststelling van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Woudrichem’ door:

  • a. belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan;

  • b. belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad over het ontwerpbestemmingsplan;

  • c. belanghebbenden die weliswaar geen (ontvankelijke) zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad over het ontwerpbestemmingsplan, maar kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat waren zich tijdig met een zienswijze tot de gemeenteraad te wenden.

Gedurende bovenvermelde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden eveneens beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.

Beroep kan ingesteld worden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Het instellen van beroep schorst het besluit niet. Indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist, kan gelijktijdig met of na de indiening van het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inwerkingtreding bestemmingsplan

Het vastgestelde bestemmingsplan treedt, met inachtneming van het aanwijzingsbesluit, in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Woudrichem, 11 augustus 2011

Burgemeester en wethouders van Woudrichem.

Naar boven