Vastgesteld bestemmingsplan ‘Dokkum – PDV Fase 3’

Burgemeester en wethouders van Dongeradeel maken, ter voldoening aan het gestelde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad op 14 juli 2011 het bestemmingsplan ‘Dokkum PDV Fase 3’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Plangebied en inhoud van het plan

Het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van een cluster perifere detailhandel in het zuidwesten van Dokkum, gelegen aan de Lauwersseewei en de Murmerwoudsterweg. Het huidige bestemmingsplan Dokkum – Bûten de Bolwurken is het planologische kader dat de realisatie van de 3e fase van het cluster perifere detailhandel mogelijk maakt. Dit bestemmingsplan is recent vastgesteld door de gemeenteraad (op 8 april 2010), maar blijkt kleine fouten te bevatten die de ontwikkeling van de 3e fase van het cluster belemmeren. Om deze fouten te herstellen is een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Dokkum – Bûten de Bolwurken nodig. Deze herziening heet Dokkum – PDV fase 3.

De fouten zijn kleinschalig en ondergeschikt van aard. Zo is de maximale bouwhoogte op enkele locaties te laag en kloppen bestemmingsgrenzen niet overal. Verder is er wel een aanduiding kantoor op enkele bedrijfsbestemmingen aan de Lauwersseewei weergegeven, maar ontbreken de daarbij behorende regels. Daardoor zijn hier geen zelfstandige kantoren toegestaan terwijl dit juist wel de bedoeling is geweest.

In paragraaf 2.2 van de toelichting van het nieuwe bestemmingsplan zijn alle reparaties omschreven en weergegeven.

Wijzigingen

In de periode dat het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage heeft gelegen zijn er geen zienswijzen ontvangen. Wel zijn er twee punten naar voren gekomen die de gemeenteraad aanleiding heeft geven om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.

De eerste wijziging heeft betrekking op het zuidwestelijke bouwvlak dat vergroot wordt zodat er een geschikte hoekkavel kan ontstaan.

Verder is er een mismatch geconstateerd tussen de aangegeven bouwhoogte, goothoogte en dakhelling van enkele bouwvlakken in de bestemming perifere detailhandel. Dat betekent dat er in deze bouwvlakken niet tot de aangegeven bouwhoogte gebouwd kan worden (doordat de goothoogte lager is, en de aangegeven dakhelling daar niet mee correspondeert). In de praktijk komt het er op neer dat er een bouwlaag minder gebouwd kan worden dan de bedoeling is geweest. Het stedebouwkundig plan is op dit punt niet goed in het bestemmingsplan verwerkt. De tweede wijziging heeft daarom betrekking op de goothoogte die aangepast is zodat er wel tot de aangegeven bouwhoogte gebouwd kan worden.

Ter inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 11 augustus 2011 gedurende zes weken voor een ieder op de volgende wijze ter inzage:

  • digitaal via de landelijke website: ruimtelijkeplannen.nl; het identificatienummer van het bestemmingsplan ‘Dokkum PDV Fase 3’ is NL.IMRO.0058.BPDKPDV2010P3-VA01;

  • digitaal als pdf bestand, inclusief de bijbehorende stukken, op de gemeentelijke website www.dongeradeel.nl, via ‘bouwen & wonen’ en vervolgens ‘bestemmingsplannen’;

  • bij de publieksbalie (Bouwzaken), aan de Koningstraat 13 te Dokkum.

Beroep

Binnen de zes weken waarin de stukken ter visie liggen kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze in te dienen;

  • belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schort de inwerkingtreding van een bestemmingsplan niet op. Degenen die beroep hebben ingesteld kunnen een verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Als binnen de termijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven